Радев: Оценката за борба с корупцията – протестите!

Той коментира темата преди да излезе очаквания доклад на ЕК
Обновена: 13 ное 2018 13:57 | 13 ное 2018 13:00, Камелия Цветанова
95

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Масовите протести в последните дни показват реалното състояние на борбата с корупцията в страната, смята президентът Румен Радев.

Той коментира темата преди да излезе очаквания доклад на ЕК за напредъка на България в борбата с корупцията. Според предварителния такъв има, но държавният глава не споделя това мнение.

Още по темата

"Самите протести са достатъчно основателни като аргумент. Показват реалното състояние", коментира Радев и обяви, че предварителният доклад не е постъпвал в президентството.

"Но мога да ви кажа, че като гражданин знам за нашата правосъдна система повече, отколкото един доклад от Брюксел", отсече президентът.

Той присъства на церемонията по клетвата на новите конституционни съдии. Един от тях е проф. Атанас Семов, който е от квотата на президента.

Румен Радев обаче заподозря, че действията на прокуратурата, с които бе инициирана проверка на причините за отказ от образуване на разследване срещу издигнатия от него конституционен съдия, са с политическа цел.

"Нямам друго обяснение затова, че тази проверка е инициирана сега и още повече, че тя касае приключили действия през 2016 г., коментира държавният глава и заяви, че е изненадан, че се правят опити да бъде съживена една отдавна приключила прокурорска проверка", каза президентът.

Прокуратурата започна да проверява Атанас Семов в петък. От държавното обвинение съобщиха, че са се самосезирали след публикация, в която се припомня, че срещу Семов е имало прокурорска проверка заради свързана с него магистърска програма. Макар проверката да е била прекратена още през 2016 г., сега върховната прокуратура е наредила на Софийската апелативна прокуратура да анализира дали прекратяването е правилно.

След като положи клетва  днес Семов вече има имунитет, който се равнява на депутатския. Срещу конституционните съдии не може да бъде възбудено наказателно преследване, преди да е снет имунитетът им.
Това може да стане само при наличието на достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер, представени пред съда от главния прокурор.

От прокуратурата обясняват, че са получили сигнал през март 2013 г. от научен сътрудник в БАН и докторант в Юридическия факултет на СУ по специалност "Право на Европейския съюз". Той твърдял, че университетът се използва за частна стопанска дейност, безстопанственост, както и за сключване на неизгодна сделка във връзка с неакредитирана магистърска програма по "Право на Европейския съюз".

Програмата е по договор между СУ и сдружение с идеална цел  "Център за продължаващо обучение при Юридическия факултет на СУ". Сигналите са проверени от МВР и през юли 2016 г. Софийската градска прокуратура е отказала образуване на досъдебно производство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари