Таванът на "Гражданската" заради адвокати: Въртят бизнес със смъртта!

Взимат 50% от обезщетението, сами търсят жертвите си
137
Таванът на "Гражданската" заради адвокати: Въртят бизнес със смъртта!
Снимка: Булфото, архив

ГЕРБ не се отказва от предложението си за поправки в Кодекса за застраховането, с което се слага таван на неимуществената компенсация на лица, емоционално обвързаните с жертва на катастрофа.

Още по темата

"Ако това предложение бъде изтеглено или не се приеме от парламента "Гражданската отговорност" би могла да се увеличи двойно, тройно дори повече, защото застрахователите ще бъдат принудени да увеличат размера й, за да плащат обезщетенията", обясни шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Предложението за поправка идва заради скока на жалбите, които постъпват, след като през юни тази година  с тълкувателно решение ВКС разшири кръга от лица, легитимирани да получат обезщетение за неимуществени вреди от причинена при непозволено увреждане смърт на близък.

Вече право на такова имат не само родителите на починалия, децата му и съпругата или съпругът, ама и всяко "всяко друго лице, което е създало трайна и дълбока емоционална връзка с починалия и търпи от неговата смърт продължителни болки и страдания".

"След като излезе това решение от август до 1 ноември са постъпили жалби от 850 лица, които искат средно по 100 000 лева обезщетение, а това означава, че парите трябва да се платят от застрахователите, а те идват от "Гражданската  отговорност" т.е. от всички", мотивира се Менда Стоянова. 

Тя подозира, че има адвокати, които се възползват от ситуацията, за да трупат печалби.

"В момента адвокати издирват роднини, които не са в тесния кръг - родителите, деца, съпруг и съпруга, а братовчеди и т.н., за да ги мотивират да искат обезщетения за починал близък в катастрофа", обясни Стоянова.

Според нея адвокатите имат финансов интерес от това, защото получават процент от обезщетението.

"Става дума за адвокати, които са се специализирали в неимущественвите обезщетения и това е бизнес със смъртта. Те взимат по 30, 40 до 50% от обезщетението, което съдът присъжда, а когато става въпрос за социално слаби и малцинствени групи, процентът е още по-голям. Освен това парите се взимат нелегално, защото не отговарят на наредбата за адвокатските хонорари", обвини тя.

Стоянова уточни, че таванът от 5000 лева не се отнася до най-близките роднини на загиналия – родители, деца, съпруг, съпруга, а техните обезщетения пак ще се определят от съда по досегашния ред.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
9
 
! Отговори
РУМЕО се завръща преди 5 години
До АнонименТакава отговорност- гражданска не трябва да плащаме по принуда, а ако искаме... Всеки сам си носи глава на раменете...
65
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре бе ГО е висока заради адвокатите а данъка е висок защото колите замърсяват въздуха! Само оправдания все едно нищо не зависи от дупетатитеХубаво ще се откажем от коли и ще се качим в обществения транспортКъдето д.жери се вози гратис и гори стара дограма и стари дрехи за да се топли.Какво правим тогава кажете ми как ще се справите с неграмотните!
64
1
 
12
 
! Отговори
РУМЕО се завръща преди 5 години
Ако гражданската отговорност стане дори 500лв. хората масово няма да я плащат и тогава народа ще се вдигне срещу полицайте и срещу други в часния бизнес.........незнам какви ще са последствията. Мафията-застрахователи /черен бизнес/ трябва да коленичи пред държавата.......Ще има доброволна а не задължителна гражданска отговорност......
63
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Претърпях тежка телесна повреда това лято. Полицаят доведе адвокат в Пирогов още преди да са ми обработили раните и да са ми направили снимките.
62
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е, и? Какво като се повиши двойно или тройно гражданската отговорност? Какво значение има това? Ама че нещастници.
61
1
 
14
 
! Отговори
Друг преди 5 години
Застрах лъжат! Малко сметки при 3 милиона трансп средства и средно по 250( само) гражданска те прибират 750 мил лв.Разх. 900 поч х 100 хил са 90 млн,щети по коли и др обезщет макс 300 мил..станаха 400 милиона разходи.Печалба 350.мил.айде разх за офиси заплати още 150 мил..остават им 200 милиона печалба.Какво повече искат.?? То енергетиката не печели толкова!! И това са сметки при ГО-250 лв???
60
0
 
4
 
! Отговори
до 58 преди 5 години
Ще трябва да го докаже! Като представи снимки как онанира на нейния образ
59
1
 
9
 
! Отговори
татул преди 5 години
Моля управляващите да въведът нормапоносимост(държавност).На тези мини-мални заплати ,таван на финансовотобреме.При социализма се водешезастраховка кола15-20лв и бе поносимо.Сега нека да е 50лв. Заплатите бяха съ-щите,но имаше работа.Задължителнатаформа е феодално бреме -да отпадне.
58
0
 
7
 
! Отговори
Жоро преди 5 години
До ЛюбопитенТочно така! А ако някой успее да докаже, че само от нея му е ставал, освен болки и страдания ще може да претендира и за причинена инвалидност.
57
0
 
11
 
! Отговори
Беден Богат преди 5 години
Прочетох в коментар, че в парламента е пълно с адвокати и стигнах до извода :Ето защо най добре е да си Адвокат ще печелиш най многоАко в парламента беше пълно с общи работници най вероятно работника щеше да е най заплатенГеорги Димитров го е казал: - Пазете да не вземат властта ЧАНТАДЖИЙТЕМайка ми често ми го казваше сега вече ми стана ясно какво е имал предвид.
56
1
 
6
 
! Отговори
8 преди 5 години
Какво им пречи да ограничат кръга на роднитие с право ан претенции със закон? Защо ще слагат тавани?И най-накрая защо се правят на умрели лисици, че пазарът бил такъв???? Не е никак пазарно да задължаваш хората да я правят тази застраховка, щом държавата се меси да вземе да озапти и застрахователите, че иначе наяждане нямат. Нека да идим статистика какво са излапали и какво точно са изплатили, че много реват, но точно това никой не показва,
55
4
 
8
 
! Отговори
Мунда преди 5 години
Нормално е за руската губерния България, управлявана от клета сикаджийска мутра, назначена от Кремъл, за да охранява монопола на Лукойл и Газпром.Нормално е да фалира застраховател като ЗК Олимпик и да завлече милиони от над 200 000 застраховки гражданска отговорност, защото е създадена от СИК (Бул Инс), както е нормално руската партия ГЕРБ да назначи за шеф на Застрахователен надзор внучка на партизанин и дъщеря на шеф на МВР от соца, която да прикрива факта, че три години поред същия застраховател отчита огромни загуби и, че иде реч за очевадно източване.
54
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Министерски съвет определя размера на минималната заплата... 560 лв.Парламента гласува законите на които се основават адвокатите в съда !Кой питам Аз е виновен, че адвокатите вземат толкова!!!???
53
0
 
9
 
! Отговори
Менда съм преди 5 години
Стана много лошо! Трябва да си върна комисионната сега.
52
0
 
5
 
! Отговори
лобизъм преди 5 години
Като искат да извъртят адвокатите като причина - да сложат таван на хонорара. Не е нужно хората да плащат!!!
51
3
 
8
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
Айде стига глупости! Гошо и Тошо адвокатите били виновни! Те не раздават обезщетения, те използват законите и правилата, които политиците пишат. Не познавам човек, който ще се откаже да вземе нещо, което му се полага.
50
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И на мен ми е най лесно да отида в магазина и да си напълня кошницата и да не платя обаче правилата не ми го позволяват! А какви са тия правила, кой ги е измислил! Адвокатите може да вземат хонорар 70 хиляди за едно дело а народа да работи за 560 лв.И не ми казвайте да съм станал адвокат или полицай за да не работя и крада
49
2
 
6
 
! Отговори
Иван Пешев преди 5 години
Какъв е проблема да нагазите адвокатите, аха сетих се в парламента е пълно с юристи и няма как да стане и затова газим по 2 милиона българи. Типично !!!
48
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
огнян костов и даниела байданова са двама от тези
47
2
 
6
 
! Отговори
Некъф преди 5 години
По голяма глупост не бях чел!Гербери не извъртайте нещата, това си е чист лобизъм.