Касовият бон казва: Колко струва бензина? Кой колко прибира?

Вицепремиерът Владислав Горанов вади на светло печалбите
Обновена: 14 ное 2018 12:57 | 14 ное 2018 08:50,
155
Касовият бон казва: Колко струва бензина? Кой колко прибира?
Снимка: Reuters

В касовата бележка при покупката на горива ще пише как се формира цената му. По идея на финансовия министър Владислав Горанов търговците на дребно ще са длъжни да изписват колко надценка слагат за себе си, акциза на държавата и печалбата на дистрибуторите на горива. Така ще бъде постигната прозрачност при формирането на цената на бензина и дизела.

След среща с премиера Борисов Горанов обяви, че ще предложи промени в Наредба Н-18 за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти.

Още по темата

"Както в момента клиентите четат фактурите си за тока и парно и разбират какво плащат, така и при зареждане ясно ще бъдат показани търговските надценки", коментира идеята си финансовият министър, която предстои да бъда публикувана за обществено обсъждане.

"Има 3 стълба които определят цената на горивата - първият е цената на суровия петрол, на което правителството не може да влияе. Оттам трябва да заработи пазарът. Смятам да предложа изменения, елементарни на пръв поглед, които ще допринесат за по-голяма прозрачност - да задължим всеки търговец на горива да посочва търговската надценка в касовата бележка на всеки купувач на бензиностанция - колко е за държавата и колко - за търговеца. Акцизът на течните горива у нас е най-ниският възможен. В този смисъл ръцете на правителството са вързани", уточни Горанов пред bTV.

Междувременно бензинът поевтиня с 13 ст., а дизеловото гориво с 4 ст. за литър през последната седмица, сочат данните на сайта fuelo.net.

Така при бензина намалението е с 5,51%, докато при нафтата е в рамките на 4 ст. за литър.

Вчера най-масовият бензин А 95 се продаваше на средна цена от 2.23 лева за литър, макар и в някои области и на определи вериги цената все още да е около 2.40.

Цената на дизела пък е средно около 2,36 лв. При пропан-бутанът пък е регистрирано поевтиняване средно с една стотинка.

Търговците обясняват намалената цена с котировките на петрола, чиято цена е трайно под 72 долара за барел. За сравнение, в края на октомври цената му бе стигнала почти 85 долара за барел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички ли зареждат от Лукойл?Ами застани на портала на данъчния склад в Илиенци и всичко ще ти се изясни.
124
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пишете още и разбивка от заплатите на сондьорите, добили петрола, както и модела и серийния номер на цистерната, доставила бендзина... Не е зле да се знаят тия неща.Има-няма три листа А4 ше стигнат.Клиентите ще си ги платят.
123
1
 
3
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Не че защитавам Лукойл но всички бензиностанции ли зареждат от там горивата си че цените навсякъде са такива,Шел,омв, Ромпетрол,и други. Уж са с европейски горива там защо не са по евтини от тези на руския Лукойл
122
1
 
9
 
! Отговори
Kezo преди 5 години
Кaчеството къде ще го пишaт. Зaщото сaмо боглуци продaвaт
121
6
 
6
 
! Отговори
gazadjiq преди 5 години
В България има не малко бензиностанции, които внасят горивото си от Сърбия, Гърция, Румъния, а дори и от Австри! Единстевеният начин да покажем на рашките, че номера им няма да мине и да спрем да зареждаме от бензиностанции с тяхното гориво!Преди да заредите на бензиностанция ги питайте от къде си взимат горивото! Ако е от Лукойл търсете другате! Да ги ударим където най-много ги боли, че да им дойде акъла!
120
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истината е, че ушанките ни режат главите, но банкянският хитрец не смее да се обади, защото ще изхвърчи моментално! Иначе търговците обират трохите от целият процес. Няма държава, в която една чужда фирма / лукоил/ да си развява байрака без да се съобразява ни с закони, съд - държавата не смее да и направи проверка!!!!
119
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
V irlandiq e 1 33 EVRO ZA LITAR
118
0
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Вземете бележката и си обършете дупетата с нея! Ако ще и на атоми да е разбивката същата работа, като е 3.50 лв/л.!
117
1
 
10
 
! Отговори
Hans Rus преди 5 години
Това е нагла лъжа, че акцизът е възможно най-нисък в БГ. Там както и в цяла Европа държавите(псевдодемокрации) дерат кожата на хората. Аз плащам $2.73 на галон (3.785 литра) в Щатите, а в България излиза $4.88 на галон и това при доста различен стандарт на живот.
116
0
 
7
 
! Отговори
gerb bbb-====bsp преди 5 години
cena na борсите в момента sort urals който ползваме 66.76$
115
1
 
17
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Горанов е гений.. Предлагам да не се ограничаваме само с горивата - защо не всички бележки да включват такава разбивка. а да не забравят и отделен ред "корупционна компонента" примерно ...
114
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това как ще намали цената на горивото?
113
2
 
4
 
! Отговори
друг преди 5 години
Брааво на сайта- дневс.Горанпв явно чете какво пишем тук / доколко може и Бойко чете/е и се ограмотяват детова за разбивките го пиша от седмица- ето стигнало е до власттаАми като четат,да видят за застраховкитеДв компоненти- тази за самата кола- константнта /да и преведа-една и съща/и за всеки с книжка ЛИ!НА застраховка на човека.Като върху тази част да се слагат намаления или утежнения.Отговорноста е гражданска!! КОлата не се движи сама.!ети сайта, Боко..не е срамно да знаеш
112
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До дайте бележкитеА ти ми дай твоята разбивка ти каква работа вършиш?
111
0
 
17
 
! Отговори
Аз преди 5 години
А на какъв бон ще ми бъде обяснена огромната корупция???
110
1
 
5
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
До 110: Искаш още 20 предприятия по 100милиона точно както БДЖ :) ?Луд ли си ! Жалко,че БДЖ-то не го дадоха за 1лев.
109
0
 
19
 
! Отговори
Ivan преди 5 години
Днес цената на барел е 55 долара( за референция през Септември беше стигнал 75). Какво правим с цените на горивата сега? Намаляме с 4 ст???
108
11
 
6
 
! Отговори
Vellizarii преди 5 години
минимум 30% е чистата печалба за ЛУКкойл!!! А дали сложиха контролно-измервателни уреди на пристанища Варна и Бургас за танкерите? Помните ли Ревизоро кво каза преди 1 год А? Къде са ни рафинериите? И пак ривете, че Бойко бил виновен-НЕ е? софия е задръстена от коли, защо карате тогава? А нямате пари а?
107
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вместо да повишат МРЗ, те ни тикат касовите бележки.
106
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е сега като почне едно вайкане как ценоопределянето било фирмена тайна и разни такива алабализми....