Плевнелиев пита: Защо президента Радев се държи като популист?

Вместо да потуши напрежението, той подстрекавал протестите
Обновена: 14 ное 2018 19:20 | 14 ное 2018 16:00, Камелия Цветанова
390
Плевнелиев пита: Защо президента Радев се държи като популист?
Снимка: Булфото, архив

С остри критики срещу наследника си Румен Радев излезе Росен Плевнелиев, който като президент на България ръководеше страната от "Дондуков" 2 в периода 2012-2017 година.

Според Плевнелиев наследникът му Радев не използва инструментите на президентската институция, за да устоява демократичността, ами се държи популистки.

Още по темата

"Той е една от демократичните институции в нашата държава, които са призвани да дадат решение така, както аз го направих. Държавният глава прави точно обратното, т.е. той се дистанцира от институциите на демократичната държавност, той по-скоро подбужда протестите, отколкото да помага за тяхното демократично решаване", коментира Плевнелиев пред БНР.

Според него Радев е пасивен по отношение на масовото недоволство, което заля страната, заради високите цени на горивата и промените в задължителната застраховка "Гражданска отговорност".

Плевнелиев смята, че президентът не използва нито една от възможностите, които Конституцията му е дала, за да може да помогне на институциите да преминат през този момент.

"Държавният глава играе ролята на класически популист и наблягам не просто на популист, който се бори за народната любов", подчерта Плевнелиев и апелира към Румен Радев "да се възползва от това, което
Конституцията му е дала и ако трябва да се поучи от примера, който аз дадох два пъти".

"На един държавен глава не му прилича да играе популистки", отсече Росен Плевнелиев. Според него е крайно време Радев да започне да изтъква не само минусите, но и плюсовете, които кабинетът "Борисов" 3 донесе на страната.

Като пример за успешно представяне на изпълнителна власт той посочи председателството на България на ЕС. Според него то е било доста успешно.

"Целият свят дойде да ни го каже, а единственият, който го оплю е президентът Радев. Нима му отива на българския президент да принизява едно голямо постижение на българската държавност? По същият начин и Договорът за приятелство с Македония - историческо постижение и кой е единственият, който го оплю и го принизи - президентът Радев и Корнелия Нинова", разкритикува още Плевнелиев.

Той настоя, че е важно протестите да бъдат чути дотолкова, доколкото те се провеждат по един демократичен и правов начин.

"Гражданите имат право не просто да бъдат чути, но и техните идеи да бъдат облечени в решения на демократичната държавност - само така можем да вървим напред. Разбира се, ако има бунтове или ако има незаконни протести - тези, които ги инициират, трябва да си носят отговорността", добави  Плевнелиев.

Той обаче определи като "странна" появата на автомобили с руски идентификационни номера "да предхождат протеста срещу високите цени на горивата" в Бургас, както и това, че в други градове, като Перник, Благоевград, е имало твърдения, че един тв водещ и неговите сценаристи са в много пряка и близка връзка с тези протести.

"Неведнъж сме минавали през вълни от протести, неведнъж е имало гражданско недоволство. Важно е обаче да минем по един демократичен и правов начин, за да може в крайна сметка да стане по-силна нашата демокрация, а гласът на тези хора да бъде чут и в крайна сметка техните идеи реализирани по един правов, а не хаотичен начин", каза още Плевнелиев, който направи паралел с масовите протести през 2013 година, когато хиляди излязоха на улицата срещу високите цени на тока, а премиерът Бойко Борисов хвърли оставка.

"Тогава бях аз може би едно от главните действащи лица като държавен глава, но тогава протестите бяха по-масови и в много повече градове с подобни тези - за високи цени на горивата, на тока, а и срещу енергийните монополи... Но тогава, като държавен глава, аз отидох при протестиращите на улицата, след което ги поканих в президентската институция и те дойдоха. Организирах дебат, на който дойдоха и протестиращите, и не протестиращите, и профсъюзите, и работодателите - всички, които имат какво да кажат в тази тежка ситуация, в която се намираше държавата, така че да се чуе гласът на всеки", припомни Плевнелиев.

Според него тогава той като президент е изиграл своята роля на обединител - и на тези, които протестират, и на тези, които не протестират.

"В крайна сметка по един демократичен начин ние минахме през един труден период - народът се успокои, имаше легитимни избори и нашата демократична държавност продължи да се развива", каза още той.

Росен Плевнелиев смята, че настоящето управление има още доста неща да свърши. 

"Според мен това е най-голямата битка сега. Тя е геополитическа битка - правителството е дало курс за влизане в Еврозоната, дало е курс за отпадане на механизма за контрол и е дало курса за влизане в Шенген ... И вместо ние да се хванем в ръце, за да се обедини този елит на България и да постигне тази стратегическа цел, ние започваме чисто по балкански да се клатим", добави той.

Плевнелиев коментира и управляващата коалиция, поставяйки акцент върху това, че "Обединените патриоти" не са "патриоти", а "националисти".

Според него вицепремиерът Валери Симеонов "категорично трябва да си подаде оставка" като "акт на морал, акт на ценности и акт на демократична култура".

"Колкото и Корнелия Нинова да се опитва да играе на върха на възможностите си, тя тотално трансформира БСП в една антиевропейска националпопулистка партия, която също е далеч от ценностите", добави Росен Плевнелиев.

"Считам, че президентът Румен Радев е много силен в патриотичното говорене - има много хубави речи от сърце, които аз харесвам много. Като обективен човек съм готов да му стисна ръката и да го поздравя за това", каза също така президентът на България в периода 2012-2017 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


390
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.