Плевнелиев пита: Защо президента Радев се държи като популист?

Вместо да потуши напрежението, той подстрекавал протестите
Обновена: 14 ное 2018 19:20 | 14 ное 2018 16:00, Камелия Цветанова
390
Плевнелиев пита: Защо президента Радев се държи като популист?
Снимка: Булфото, архив

С остри критики срещу наследника си Румен Радев излезе Росен Плевнелиев, който като президент на България ръководеше страната от "Дондуков" 2 в периода 2012-2017 година.

Според Плевнелиев наследникът му Радев не използва инструментите на президентската институция, за да устоява демократичността, ами се държи популистки.

Още по темата

"Той е една от демократичните институции в нашата държава, които са призвани да дадат решение така, както аз го направих. Държавният глава прави точно обратното, т.е. той се дистанцира от институциите на демократичната държавност, той по-скоро подбужда протестите, отколкото да помага за тяхното демократично решаване", коментира Плевнелиев пред БНР.

Според него Радев е пасивен по отношение на масовото недоволство, което заля страната, заради високите цени на горивата и промените в задължителната застраховка "Гражданска отговорност".

Плевнелиев смята, че президентът не използва нито една от възможностите, които Конституцията му е дала, за да може да помогне на институциите да преминат през този момент.

"Държавният глава играе ролята на класически популист и наблягам не просто на популист, който се бори за народната любов", подчерта Плевнелиев и апелира към Румен Радев "да се възползва от това, което
Конституцията му е дала и ако трябва да се поучи от примера, който аз дадох два пъти".

"На един държавен глава не му прилича да играе популистки", отсече Росен Плевнелиев. Според него е крайно време Радев да започне да изтъква не само минусите, но и плюсовете, които кабинетът "Борисов" 3 донесе на страната.

Като пример за успешно представяне на изпълнителна власт той посочи председателството на България на ЕС. Според него то е било доста успешно.

"Целият свят дойде да ни го каже, а единственият, който го оплю е президентът Радев. Нима му отива на българския президент да принизява едно голямо постижение на българската държавност? По същият начин и Договорът за приятелство с Македония - историческо постижение и кой е единственият, който го оплю и го принизи - президентът Радев и Корнелия Нинова", разкритикува още Плевнелиев.

Той настоя, че е важно протестите да бъдат чути дотолкова, доколкото те се провеждат по един демократичен и правов начин.

"Гражданите имат право не просто да бъдат чути, но и техните идеи да бъдат облечени в решения на демократичната държавност - само така можем да вървим напред. Разбира се, ако има бунтове или ако има незаконни протести - тези, които ги инициират, трябва да си носят отговорността", добави  Плевнелиев.

Той обаче определи като "странна" появата на автомобили с руски идентификационни номера "да предхождат протеста срещу високите цени на горивата" в Бургас, както и това, че в други градове, като Перник, Благоевград, е имало твърдения, че един тв водещ и неговите сценаристи са в много пряка и близка връзка с тези протести.

"Неведнъж сме минавали през вълни от протести, неведнъж е имало гражданско недоволство. Важно е обаче да минем по един демократичен и правов начин, за да може в крайна сметка да стане по-силна нашата демокрация, а гласът на тези хора да бъде чут и в крайна сметка техните идеи реализирани по един правов, а не хаотичен начин", каза още Плевнелиев, който направи паралел с масовите протести през 2013 година, когато хиляди излязоха на улицата срещу високите цени на тока, а премиерът Бойко Борисов хвърли оставка.

"Тогава бях аз може би едно от главните действащи лица като държавен глава, но тогава протестите бяха по-масови и в много повече градове с подобни тези - за високи цени на горивата, на тока, а и срещу енергийните монополи... Но тогава, като държавен глава, аз отидох при протестиращите на улицата, след което ги поканих в президентската институция и те дойдоха. Организирах дебат, на който дойдоха и протестиращите, и не протестиращите, и профсъюзите, и работодателите - всички, които имат какво да кажат в тази тежка ситуация, в която се намираше държавата, така че да се чуе гласът на всеки", припомни Плевнелиев.

Според него тогава той като президент е изиграл своята роля на обединител - и на тези, които протестират, и на тези, които не протестират.

"В крайна сметка по един демократичен начин ние минахме през един труден период - народът се успокои, имаше легитимни избори и нашата демократична държавност продължи да се развива", каза още той.

Росен Плевнелиев смята, че настоящето управление има още доста неща да свърши. 

"Според мен това е най-голямата битка сега. Тя е геополитическа битка - правителството е дало курс за влизане в Еврозоната, дало е курс за отпадане на механизма за контрол и е дало курса за влизане в Шенген ... И вместо ние да се хванем в ръце, за да се обедини този елит на България и да постигне тази стратегическа цел, ние започваме чисто по балкански да се клатим", добави той.

Плевнелиев коментира и управляващата коалиция, поставяйки акцент върху това, че "Обединените патриоти" не са "патриоти", а "националисти".

Според него вицепремиерът Валери Симеонов "категорично трябва да си подаде оставка" като "акт на морал, акт на ценности и акт на демократична култура".

"Колкото и Корнелия Нинова да се опитва да играе на върха на възможностите си, тя тотално трансформира БСП в една антиевропейска националпопулистка партия, която също е далеч от ценностите", добави Росен Плевнелиев.

"Считам, че президентът Румен Радев е много силен в патриотичното говорене - има много хубави речи от сърце, които аз харесвам много. Като обективен човек съм готов да му стисна ръката и да го поздравя за това", каза също така президентът на България в периода 2012-2017 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


390
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
297
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А аз питам защо това същество, станало по недоразумение президент, получавало с усмивка (неумна, за да не ме изтрият!) чембери по челото публично, досадило до повръщане на цял народ с личните си любовни преживявания и т.н все още получава възможност да прави обратното на острото изказвания? Да се измита там в САЩ където са му дали службица и да ни остави на спокойствие!Само като му видя физиономията и получавам призиви за стомашни екстракции!
296
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След като *** стоенкин (бившето подобие на президент, подставено лице на ББ) критикува президента, то президентът е на прав път. Времето ви изтча, стягайте се, изнасяйте каквото сте откраднали щото ще играе метлата скоро. Тик так, тик так.
295
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радев се държи ПАСИВНО защото друго нищо неможе да прави.
294
8
 
5
 
! Отговори
Янко преди 5 години
Президента Радев е един смотан мъж под чехъл. Той жена си не може да оправи както трябва, а България още по-малко.
293
7
 
6
 
! Отговори
Кико преди 5 години
Радев е спонсориран от Путин, а Путин не иска богата и силна България. Путин не иска богата и силна Европа. Това е всичко.
292
0
 
15
 
! Отговори
ДДТ преди 5 години
Когато пише Плевнелиев чета само коментарите. Другото е плевелл.
291
4
 
21
 
! Отговори
Само казвам преди 5 години
Плевнелиев направи невъзможното-стана Обединител на нацията наистина,обедини всички срещу себе си и затова не се кандидатира
290
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Плрвнелиев нарича Радев мижитурка и популист!!Ха,ха,ха, ,,крадеца вика дръжте крадеца"!Роско на млади години беше добре,комсомолски секретар,сетне обърна резбата!Трябва да се гласува закон за отнемане на привилегийте на бившите държавни глави!По време на Президентството нямат власт да променят положението в държавата ,а вземат най-голямата заплата,а след пожизнена пенсия 2/3 от тази на действащия Президент!!
289
27
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радев е мижитурка, пълен ***!!!
288
13
 
5
 
! Отговори
Само питам преди 5 години
Защо коментарите на любителите на Русия, обиждащи и оплюващи Плевнелиев стоят а тези, против Радев са премахнати. Сайта на президентството ли е?
287
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този *** от къде изпълзя, че и говори!?
286
2
 
25
 
! Отговори
Чиба, къш, марш Плев преди 5 години
Пле*вньоооо хайде марш обратно в хралупата. От големи демократи като теб сме на тоя хал.
285
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Президентска държава............Корнелия Нинова-премиер..............и всички крадци и предатели на България............в затворите!Може и армията да помага!!!Радев да бъде по-твърд и да действа.............че скоро държавата ще бъде обезкостена, така както зелените африкански скакалци не оставят нищо след себе си!!!
284
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Румба, не се навеждай толкова на Нинова, ще те подпре с голямия ***. Но ти си президентче под чехъл. Пречка се като гнида в управлението. Ти си една ***, там си, но си ненужен никому.
283
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз питамКъщурката на Плевналиев в Гърция например 760 000? в брой! Как!Аз питамКъщурката на Плевналиев в Гърция например 760 000? в брой! Как!Аз питамКъщурката на Плевналиев в Гърция например 760 000? в брой! Как!
282
1
 
15
 
! Отговори
1 преди 5 години
До месара, той е онзи,на когото тиквата,биеше комбалки ,по главата,за да го слушка.
281
19
 
6
 
! Отговори
Клати Клатев преди 5 години
Румене, от това клатене на правителството ще хванеш морска болест.
280
1
 
13
 
! Отговори
1 преди 5 години
До Бай Тошо,тиквата,също е червена куха лейка,защото е най-младия комунист,който е имала НРБ.
279
1
 
19
 
! Отговори
месара преди 5 години
Кой беше този, дето питал? Някаква синоптична звезда?
278
2
 
17
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 5 години
Чудя се ако се кандидатират Йоло Денев, Роската и леля Цецка за президент кой ли би спечелил? Изключително оспорвано ще бъде...