Два пъти съм хвърлял оставка... Борисов откровено за България

Смята, че протестите ще спрат със спадането на цената на горивата
Обновена: 15 ное 2018 10:44 | 15 ное 2018 08:50,
674
Два пъти съм хвърлял оставка... Борисов откровено за България
Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов обяви, че към момента оставката на вицепремиера Валери Симеонов не се обсъжда, защо "кабинетът се крепи на всеки един от нас".

Във връзка с протестите на майките на деца с увреждания, той заяви: "Не е приятно в никакъв случай, още повече когато с майките поработихме доста и се разбрахме и за промените, и за законите, и за времето. Влязоха в парламента и в новия бюджет имат със 150 млн. лева повече, а с едно непремерено, обидно изказване Валери Симеонов ги върна на улицата. И ми е мъчно, и ме е яд, защото действително положихме много усилия и с финансовия, и със социалния министър. Извиних се няколко пъти от негово име, но не е приятно".

"Аз се надявам, че той се и осъзнал с това: "Уж болни деца". То е видимо, че са болни и затова с толкова пари в новия бюджет искаме да помогнем", настоя Борисов.

На въпрос дали той е накарал Валери Симеонов да се извини Борисов отговори: "Имахме Коалиционен съвет и всички преценихме, след като и аз поднесох от негово име извинение, че трябва да го направи. Той слезе и го направи публично. Не само аз, целият Коалиционен съвет го помоли да го направи", уточния премиерът пред bTV.

"Според мен беше искрен, защото и той има човек с увреждания в семейството и знам колко тежко и трудно го понася и затова му казах – вкарахме се в тема, която се опитваме да решим и най-добрите решения са станали в последните години за тях. Това, което съм поел като ангажимент се изпълнява и ще се изпълнява занапред. Пак се извинявам и пак съжалявам, какво да кажа друго?", попита Борисов и уточни, че не е във възможностите му да прибере майките на деца с увреждания от улицата.

"Съжалявам, че се вкарахме като кабинет в тази тема, след като толкова много усилия положихме", коментира още веднъж Борисов.

Във връзка с това дали би подал оставка на фона на продължаващите протести, той коментира: "Правил съм го два пъти, но сега адресатите са такива, с 20 ст. са паднали цените на горивата, това е пазар. Полагаме огромни усилия да намаляваме цените на горивата, но те не зависят от нас, а от пазара. Те падат в момента, но не заради протестите, а защото цената на петрола пада".

Премиерът изрази надежда, че протестите ще спрат със спадането на горивата.

Той посочи, че държавата няма как да намали акциза при толкова много социални плащания и каза, че трябва КЗК да разреши на компании да публикуват всеки ден как си формират цените, за да могат хората да проверяват.

Според Бойко Борисов сега няма защо да има предсрочни избори.

"Надявам се протестите да престанат, след като падат цените на горивата", посочи той.

"Увеличаването на доходите е в основата и на новия бюджет. 10% увеличение на заплатите с над 500 млн. повече за общините. Увеличение на заплатите с 380 млн. на учителите, над 5 млрд. повече в здравеопазването, със 150 млн. лв. повече за хората с увреждания, с 20 млн. повече за култура. Мога да изброявам още много. Във всяка една сфера се повишават доходите. И когато се постави така въпросът за бедността – коя партия подписа за "Белене" и стоят два реактора за 3 млрд. похарчени пари? Коя партия върза електромерите на хората за ТЕЦ 1 и ТЕЦ 3? БСП", отговори той и отново зададе въпрос: "В кой мандат падна КТБ и това струваше 3,7 млрд.? Съберете ги трите цифри и ще излязат близо 7 млрд. Тези 7 млрд. да ги разпределим на хората, колко ще излезе? Това е билж преди две години. Тогава им казах: "Заповядайте, направете правителство". Сега няма защо. Повтарям за хиляден път. Надявам се протестите да престанат, след като падат цените на горивата. Уважавам демокрацията и протестите са начин и форма да изразиш своето мнение", подчерта той.

Попитан дали е възможна друга форма на управление, премиерът отговори, че без да се мине през избори това няма как да стане.

"Ако един от параметрите на държавата не беше добър, можеше да се говори за подаване на оставката. Има всякакви предложения, но не мисля, че трябва да се стига до там", каза още Бойко Борисов.

Според него в протестите, разразили се последните дни в страната, има платени протестъри, а и партийни намеси.

"Нормално е опозицията да подкрепя протестите, защото те във всички случаи подлагат управлението на изпитание. Именно с подобни изказвания БСП не може да достигне това, за което да претендира за това, че може да се управлява", коментира премиерът.

За Търговския регистър и раздаваните бонуси от 4800 лв. на фона на 40 лв. коледна добавка, Борисов коментира: "Разбира се, че не е морално. Затова изпратих Инспектората на Министерството на правосъдието да ги провери. Така че като имаме решение, тече и прокурорската проверка защо се срина регистъра".

По думите му, ако кажат, че имат право да получават бонуси, трябва да се промени законът.

"Като променим закона ще изпаднем в следващия разход – как да привлечем в държавната администрация можещи и работещи хора. Ние тук се конкурираме с частния сектор и виждате какви са разликите в заплатите. Близо половин милиард по наше време като управляващи сме дали за пенсионерите като коледни и великденски надбавки. Нашият единствен проблем е как да привлечем добри специалисти, а ни трябват стотици", каза още Бойко Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


674
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари