Два пъти съм хвърлял оставка... Борисов откровено за България

Смята, че протестите ще спрат със спадането на цената на горивата
Обновена: 15 ное 2018 10:44 | 15 ное 2018 08:50,
674
Два пъти съм хвърлял оставка... Борисов откровено за България
Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов обяви, че към момента оставката на вицепремиера Валери Симеонов не се обсъжда, защо "кабинетът се крепи на всеки един от нас".

Във връзка с протестите на майките на деца с увреждания, той заяви: "Не е приятно в никакъв случай, още повече когато с майките поработихме доста и се разбрахме и за промените, и за законите, и за времето. Влязоха в парламента и в новия бюджет имат със 150 млн. лева повече, а с едно непремерено, обидно изказване Валери Симеонов ги върна на улицата. И ми е мъчно, и ме е яд, защото действително положихме много усилия и с финансовия, и със социалния министър. Извиних се няколко пъти от негово име, но не е приятно".

"Аз се надявам, че той се и осъзнал с това: "Уж болни деца". То е видимо, че са болни и затова с толкова пари в новия бюджет искаме да помогнем", настоя Борисов.

На въпрос дали той е накарал Валери Симеонов да се извини Борисов отговори: "Имахме Коалиционен съвет и всички преценихме, след като и аз поднесох от негово име извинение, че трябва да го направи. Той слезе и го направи публично. Не само аз, целият Коалиционен съвет го помоли да го направи", уточния премиерът пред bTV.

"Според мен беше искрен, защото и той има човек с увреждания в семейството и знам колко тежко и трудно го понася и затова му казах – вкарахме се в тема, която се опитваме да решим и най-добрите решения са станали в последните години за тях. Това, което съм поел като ангажимент се изпълнява и ще се изпълнява занапред. Пак се извинявам и пак съжалявам, какво да кажа друго?", попита Борисов и уточни, че не е във възможностите му да прибере майките на деца с увреждания от улицата.

"Съжалявам, че се вкарахме като кабинет в тази тема, след като толкова много усилия положихме", коментира още веднъж Борисов.

Във връзка с това дали би подал оставка на фона на продължаващите протести, той коментира: "Правил съм го два пъти, но сега адресатите са такива, с 20 ст. са паднали цените на горивата, това е пазар. Полагаме огромни усилия да намаляваме цените на горивата, но те не зависят от нас, а от пазара. Те падат в момента, но не заради протестите, а защото цената на петрола пада".

Премиерът изрази надежда, че протестите ще спрат със спадането на горивата.

Той посочи, че държавата няма как да намали акциза при толкова много социални плащания и каза, че трябва КЗК да разреши на компании да публикуват всеки ден как си формират цените, за да могат хората да проверяват.

Според Бойко Борисов сега няма защо да има предсрочни избори.

"Надявам се протестите да престанат, след като падат цените на горивата", посочи той.

"Увеличаването на доходите е в основата и на новия бюджет. 10% увеличение на заплатите с над 500 млн. повече за общините. Увеличение на заплатите с 380 млн. на учителите, над 5 млрд. повече в здравеопазването, със 150 млн. лв. повече за хората с увреждания, с 20 млн. повече за култура. Мога да изброявам още много. Във всяка една сфера се повишават доходите. И когато се постави така въпросът за бедността – коя партия подписа за "Белене" и стоят два реактора за 3 млрд. похарчени пари? Коя партия върза електромерите на хората за ТЕЦ 1 и ТЕЦ 3? БСП", отговори той и отново зададе въпрос: "В кой мандат падна КТБ и това струваше 3,7 млрд.? Съберете ги трите цифри и ще излязат близо 7 млрд. Тези 7 млрд. да ги разпределим на хората, колко ще излезе? Това е билж преди две години. Тогава им казах: "Заповядайте, направете правителство". Сега няма защо. Повтарям за хиляден път. Надявам се протестите да престанат, след като падат цените на горивата. Уважавам демокрацията и протестите са начин и форма да изразиш своето мнение", подчерта той.

Попитан дали е възможна друга форма на управление, премиерът отговори, че без да се мине през избори това няма как да стане.

"Ако един от параметрите на държавата не беше добър, можеше да се говори за подаване на оставката. Има всякакви предложения, но не мисля, че трябва да се стига до там", каза още Бойко Борисов.

Според него в протестите, разразили се последните дни в страната, има платени протестъри, а и партийни намеси.

"Нормално е опозицията да подкрепя протестите, защото те във всички случаи подлагат управлението на изпитание. Именно с подобни изказвания БСП не може да достигне това, за което да претендира за това, че може да се управлява", коментира премиерът.

За Търговския регистър и раздаваните бонуси от 4800 лв. на фона на 40 лв. коледна добавка, Борисов коментира: "Разбира се, че не е морално. Затова изпратих Инспектората на Министерството на правосъдието да ги провери. Така че като имаме решение, тече и прокурорската проверка защо се срина регистъра".

По думите му, ако кажат, че имат право да получават бонуси, трябва да се промени законът.

"Като променим закона ще изпаднем в следващия разход – как да привлечем в държавната администрация можещи и работещи хора. Ние тук се конкурираме с частния сектор и виждате какви са разликите в заплатите. Близо половин милиард по наше време като управляващи сме дали за пенсионерите като коледни и великденски надбавки. Нашият единствен проблем е как да привлечем добри специалисти, а ни трябват стотици", каза още Бойко Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


674
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
515
8
 
34
 
! Отговори
Аууу преди 5 години
Гербаджийските *** яко са се организирали след тия жалки излияния и оправдания от вожда...
514
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Плебса е гладен,плебса иска сеир.
513
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да управлява Патриарха!
512
19
 
8
 
! Отговори
акуд преди 5 години
*** никога, ама никога няма да си министър председател :) ще си останеш просто мома от крушовица
511
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Улицата ваша,власта е наша! С тези мижави платени акции и две горливи медии не става!
510
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Странно е, че тук някой хора твърдят, че образованите не сме подкрепяли протеста. Аз съм сигурен, че ще намерите достатъчно образовани хора, които подкрепят протеста без да имат политически пристрастия към ГЕРБ, БСП, ОП, Воля, ДПС или някоя друга партия ! Всеки гражданин независимо от образованието си има право на глас и на протест, така че хайде без квалификации !
509
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лесно е да предвидим какво ще ни донесе кабинет "Орешарски 2" на Радев ! После БСП- ДПС! Не знам някой да е забогатял по тяхно време! Този,който твърди,че ще управлява и ще донесе благоденствие на хората лъже! А този, който сравнява едно време и сега, иска да ни докара пак комуната като строй!
508
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименЩе работите ли един ден безплатно за ГЕРБ!- С най-голямо удоволствие.- А за бойко Борисов?Да, с най-голямо удоволствие.А зда Цветан Цветанов? - Също.- Какво работитне?- Ами, гробар съм. =================ШКОЛОВКА - това е то..... долни и гнусни червенушковци. Това сте вие2222222222222222222222222222222
507
0
 
1
 
! Отговори
Винету преди 5 години
До 525. Не позна, няма. Тази басня се повтаря и трябва вече да си я научил.
506
24
 
8
 
! Отговори
Петров преди 5 години
БСП подкрепя протеста.Протеста на бедните, неудачниците, необразованите и на престъпните елементи.Това са феновете на леля Корни и на другаря Радев.Тези хорица са свикнали някой да им ДАВА, те сами не могат да свържат двата края защото са необразовани неудачници.Те не могат да се оправят сами.Е БСП ше ви Оправи.Другарите са наточли зъбите, приготвили са офшорките и чакат само будали и бедняци да излязат на улицата и да ги яхнат. Приготвили са и голяма лъжа - Визията.Вервайте им - будали.
505
3
 
5
 
! Отговори
антиджендар преди 5 години
азмразавибезплатно
504
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В бюрото по труда-Ще работите ли един ден безплатно за ГЕРБ!- С най-голямо удоволствие. - А за бойко Борисов?Да, с най-голямо удоволствие.А зда Цветан Цветанов? - Също. - Какво работитне?- Ами, гробар съм.
503
4
 
18
 
! Отговори
50 преди 5 години
Не се опитвай да ни баламосваш с изтъркани номера!Отмяна на плоския данък,за да има повече пари за пенсионери ,болни,армия и пр.!Горивата не зависят от теб!Ако днес ги намалят под политически натиск,утре пак ще скочат по законите на пазара!
502
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
хвърлял си я два пъти ама тоя път ще е завинаги
501
8
 
24
 
! Отговори
Демократ преди 5 години
ГЕРБ да си стягат куфарите, че им станаха много тежки.
500
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да си психопат,за да пишеш такива мерзости- мнения! Не си невидим идиоте! В интернет няма невидими! На твое място ще ме е страх!
499
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имаше много хубави нещапри социализма които недаваха на сащ политицитеда спят спокойно . В крайнасметка използваха недоволствотона маргинализирани висшистии др . подобни .
498
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонименбяхме почти 9 000 000,всички имаха работа,всички учеха/даже и малцинствата/имаше хляб за всички,90 % си купиха собствени жилища,апартаментите струваха по 4 000 лв.,а билетчето за треамвай-6 стотинки.ЕЕЕЕЕЕ?---------------Бяхме 9 млн. защото тогава от тук нямаше мърдане или - куршум в главата. Искаш или не тук ще си налагаш парцалките в панелката, която изплащаш цял живот. Що не си гледаш работата, а ?
497
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А какви са бонусите на другарката Лили Павлова, ще има ли за нови чанти.
496
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак заплашва с оставка ,пак ще избяга от отгорност.Ще се избере временно правителство което ще прави свои неща . И отново Бойко със чисти ръце и изтрити спомени за бъркотийте си ще го преизберете !!!!! За четвърти път ! За какво го избирате щом при всеки проблем той бяга от отговорност .