Патриотите на ход: Какви са вариантите след оставката на Симеонов?

Най-реалистичен - НФСБ излъчва нов вицепремиер
Обновена: 18 ное 2018 09:58 | 18 ное 2018 07:46, Александър Попов
88
Патриотите на ход: Какви са вариантите след оставката на Симеонов?
Снимка: БТА

Оставката на вицепремиера Валери Симеонов предизвика коментари от представители на всички политически сили, които очертаха различни варианти за овакантения му пост. В петък Симеонов лично обяви, че се оттегля след близо едномесечни протести на майки на деца с увреждания заради негово изказване.

Протестът на майките беше прихванат и от политически партии - БСП и ДПС, а вицепремиерът хвърли оставка, за да не бъде "воденичен камък" за кабинета.

Още по темата
Премиерът ще внесе оставката в парламента заедно с новото име за поста. То трябва да бъде излъчено от квотата на "Обединени патриоти", каквото е коалиционното споразумение, обясни шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Красимир Каракачанов обяви вчера, че Патриотите вероятно ще предложат друг свой вицепремиер, но името му е въпрос на обсъждане в коалицията. Това е и най-реалистичният сценарий.

"Най-вероятно ще предложим нов вицепремиер, но кой ще бъде той е въпрос на обсъждане. Това не е пост, който трябва да определя аз или ВМРО. Ще чакаме Валери Симеонов да предложи нещо или да бъде обсъдено в коалицията", заяви Каракачанов.

Той добави, че се очаква обсъждането да стане другата седмица - след приемането на оставката на Симеонов в парламента.

Нов човек на НФСБ или надпартийно име

Ако Валери Симеонов настоява негов човек да стане вице, това може да е зам.-шефът на НФСБ Борис Ячев, предположиха депутати. Сред спряганите имена е и зам.-шефът на парламента Явор Нотев, но той е от "Атака".

Сидеров пък се обяви за надпартийна кандидатура.

В стола на Симеонов сяда Волен Сидеров

Според този вариант лидерът на "Атака" може да влезе в правителството като вицепремиер, а Симеонов да оглави групата на депутатите от "Обединени патриоти", пише "24 часа". Това е малко възможен сценарий предвид "замръзналите" отношения между двамата.

Вчера Сидеров заяви, че не вижда затруднение да работи със Симеонов. Но допусна възможността да се повдигне отново въпросът за нов председател на групата, тъй като от НФСБ отдавна му искат оставката.

Ако обаче се стигне до подобен вариант, това ще доведе и до трус в правителството. По силата на коалиционното споразумение "Обединени патриоти" имат четирима представители в кабинета: ВМРО и НФСБ са с вицепремиери - Каракачанов, който е и министър на отбраната, и Симеонов, който е без портфейл, а "Атака" излъчи от своята квота министрите на икономиката Емил Караиванов и на екологията Нено Димов. Стане ли Сидеров вице, НФСБ ще трябва да получи министерски постове, което ще доведе до частичен ремонт на правителството.

Вицепремиерският пост на Симеонов се закрива

Публично тази теза бе лансирана от лидера на "Атака", който попита защо трябва да има втори вицепремиер от патриотите. Той е без портфейл, нищо няма да се провали и да се срине, коментира Сидеров.

Каракачанов също си отива, ново разпределение на постовете

Това е вариант, който изглежда най-малко вероятен. Той може да се развие само ако бъде удовлетворено искането на Сидеров за оставка и на Каракачанов. Няма индикации тва да се случи, а и самият Каракачанов заяви, че не приема призиви за оставка през медиите. Той заподозря, че зад атаките на Сидеров стоят мераците му да оглави евролистата на ОП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някак си не мога да си представя Нинова премиер,а Карадайъ вице!
56
13
 
0
 
! Отговори
червено син дедо! преди 5 години
НФСБ има единствено двама достойни кандидати за този пост: Касабов и П. Петров!
55
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Троловете тук как разпалено обясняваха преди миналите избори как вече БКП щяла да спечели.И какво стана?
54
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Васильов , виж реакцията на шефовете на Европа , когато Тиквата се мъчеше да чете преди десет дни в Хелзинки ! Гъдел Нюз . Подигравката е пълна .
53
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И пак да има избори, и пак Герб ще спечели.Кой друг да спечели? То народа няма алтернатива. Дайте му разумна алтернатива и ще управлява някой друг. Но след тези протести се видя, че Слави е човек на БКП, същото важи и за движение ДНЕС.БКП с ДпС на власт народа не иска.
52
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дали ще ходи по баровете на нашето Черноморие
51
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой не може да обясни исканията на т.н. протестиращи . Те казват не искаме никакви партии , искаме народа да управлява . Е като как го виждате това , което го няма никъде по света. Даже дивите племена си имат вожд. Истината е по прозаична. След арестите на олигарсите на БСП се търси отмъщение от тях . Важното е ГЕРБ да не са на власт. Спомняте ли си какво каза Банев преди изборите, важното е ГЕРБ да не спечелят . Да ама спечелиха и сега др. Банев е в ареста .
50
5
 
6
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 5 години
Шопо, ти изби рибата....Всички в тази държава си мислят обратното- че Дългия е *** на Първанов, Гергов и Доган.Може би ти си само прав в тази държава по отношение на този въпрос.
49
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 51!Ам то, какьвто е тоя на снимката такьв е и идольт ти! Тьй че, вземи си аверите и си бийте шута за раша и не се врьщайте повече продажници плашепотарници.
48
7
 
9
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
До АТАКИСТУчиндолецо е платено *** на Бойко Борисов !
47
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Виц епремиери да искаш.Кандидати....бол!
46
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойко Методиев Борисов никога не е печелил избори за да управлява !Неговата чета , след голямата лъжа и преливане на избирателите от НДСВ към СОБСТВЕНИКА НА ГЕРБ е . 2009 -117 , 2014 -97 , 2017 - 89 грешни душички , овчички , послушни !
45
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дигнете мерезето бе, дигнете мерезето!
44
5
 
9
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 5 години
Българин, да дойдат НОВИ? Откъде? От Мелмак- планетата на Алф?Нали видя, че и Слави Трифонов се разочарова от проекта да събира екип за партия, като видя че хората не стават за политици..хора много добри в професията си, но не и за политици.Специалност политик не се учи.То ти е вродено. Владимир Путин!
43
8
 
12
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 5 години
Вицето Симеонов, наистина намали силната музика нощем, от Сл.бряг към Несебър.Безсънните нощи с думба-лумба намаляха с около 80%.
42
23
 
2
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Сисътемата е добра и тя не ви убива, мързела и некадърността ви убиват, както и дребния селски тарикатлък!!!България има нужда от ГЕРП, така както всеки младеж има нужда от свобода да пътува, да работи, да се развива където си иска, с една дума ГЕРП е слънцето и въздуха за всяко нормално МИСЛЕЩО българско същество!!!Агент Кайл Бранкети!ЦРУ!!!
41
1
 
14
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Не искаме нито едните,нито другите. Да ни дойдат нови да ни дигнат мерезето!
40
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 42 Василев, а любимият ти бат Бойко с теб ли ще си харчи 4-те милиарда заграбени от народа или на теб ти хвърля 5 стотинки за коментар и това на теб ти стига?
39
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каквато и стратегия да приложат, истината е че тупат топката докато кукловода на Бай Х***й не му каже да ърли пешкира! Геп е изчерпан макар и най-успешния проект на ДС!
38
3
 
16
 
! Отговори
Пустиняк преди 5 години
Да сяда следващият безпринципен първичен необуздан *** от *** на "патриотите"! Те други нямат.