Царят го мъчи предсрочния вот: Капиталът от чужбина иска стабилност!

Призова политиците да помислят как изглеждаме зад граница
139
Царят го мъчи предсрочния вот: Капиталът от чужбина иска стабилност!
Снимка: БТА

На фона на протестите в страната и искането на опозицията за предсрочни избори, експремиерът Симеон Сакскобургготски призова политиците да погледнат извън България и да преценят как се отразяват вътрешните ни трусове на имиджа ни навън.

Още по темата

Според него България не е единствената страна, където има оставки на министри, това се случва и в по-зрели  стари демокрации и не заслужава да се коментира много.

"Когато обаче има нещо, което може да прозвучи като нестабилност, това се отразява винаги в чужбина", допълни той.

Затова трябвало да има поглед и навън, за инвестициите, защото "капиталът търси спокойствие, предсказуемост и система, която да е изрядна".

Сакскобургготски смята, че политиците не трябва да гледат на нещата в момента и на парче, когато новината е топла, а да се гледат в перспектива и да преценят ходовете си.

"Винаги трябва да се гледа в по-общ план", препоръча той.

Иначе е убеден, че предсрочните избори са съвсем нормална практика и в момента има вероятност за такива във Великобритания, в Испания. Според него това е част от демократичните процеси.

Експремиерът обаче смята, че е за предпочитане е мандатите да са си цели и макар че обясни, че няма да дава себе си за пример, констатира, че неговото правителство и това на Сергей Станишев, а преди това и на Иван Костов, са изкарали пълни мандати.

Той смята, че след края на кабинета "Станишев"  има премиер, който повтаря мандата си, което не се е случвало в най-новата ни история.

Сакскобурготтски валидира днес марка с лика на баща си Борис III по повод 100 г. от възкачванито му на престола. Заедно с него печатът натиснаха транспортният министър Росен Желязков, шефът на пощите Деян Дънешки и шефът на Съюза на филателистите Спас Панчев.

"Важното е да се помни историята, да се гордеем с нея и да я уважаваме. Често съм го казвал, макар да оставам глас в пустинята, че ако нямаме ясна представа за миналото си или го изопачаване според предпочитания и убеждения, трудно е да мислим за бъдещето, защото няма на какво да се опрем", коментира Сакскобургготски.

Той се радвал, че се отдава внимание така на ролята на цар Борис III, за да можело младите поколения да имат самочувствието, че е имало монархия в България.

"Наследих баща си през 1943 г. и миналата седмица, на банкета на кралица Елизабет си дадох сметка, че съм ветеранът на Европа", разказа още Симеон и допълни, че е бил сложен да седне вдясно от кралицата, защото бил най-стария по чин и така го подредил протокола.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
3
 
6
 
! Отговори
:) преди 5 години
"Капиталът от чужбина иска стабилност" = Вие *** в корупция и мизерия, важното е да слушкате и да ни работите за без пари. Това, че Тиквата е мутра и некадърник си е ваш проблем... и главно на децата ви. Да не сте си го избирали.
32
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кога ще се махнете,веееееееееее!Крадци!
31
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На този така наречен цар "родолюбец" децата му не знаят и добър ден да казват на български.
30
4
 
6
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
До АнонименИзбори на всяка цена, защото "не само с хляб ще се живее, но и с всяко слово, което излиза от Божии уста"!
29
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако мислите да се менкате с Боко,няма да стане!Искаме си БСП обратно!
28
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунистите това не ги интересува.Избори на всяка цена.
27
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този не е канонизиран и не ни е цар,а ние отдавна сме РЕПУБЛИКА,ако все още не е разбрал!
26
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В най-богатата страна САЩ никога не е имало предсрочни избори и затова са богати, за разлика от една Италия, която тъне в мизерия.
25
2
 
6
 
! Отговори
До анонимен 27 преди 5 години
Явно в тиквата ти още битува мнението, че колко пари ще изкарваш зависи от партията майка. На хора с такова мислине толкова. Нямаш право да се оплакваш.
24
1
 
2
 
! Отговори
Dreshko betonpanel преди 5 години
Za sladkite bg godini pod zakrilata na sultanite moje samo da si mechtaete, kogato ste imali svoboda da se dvijite po sveta, da pravite biznes navred, razhodki po sveta, kogato bg regionite vi sa bili dobre naseleni v sela mahli, gradove, i dobre razviti s selskk magazini, gostilnici, furni, smeseni magazini, nivi, gradini, livadi, gori, ovce, kravi, kozi, petli....imali ste kone, orajia, lodki, koleleta, faytoni, karuci originalni bulgarsku....pesji, prikazki, samodivi, chuchuri....
23
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ivodensРегентите са военнопрестъпници, а Симеон не е бил цар, защото няма 18 г. Бил е княз, но и цар.
22
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво ме интересуват чуждите капитали,пет пари не давам за тях,за чуждите капитали се загрижил,а не вижда,че България затъва и населението бяга,поради бедност и терор!Едни нормални заплащания на гражданите няма,вдигнете минималните пенсии и заплати и др.!Ограбихте страната и населението до кокал!
21
1
 
17
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
Стабилно в корупцията! Колко сериозни производители откриха заводи в Б-я? Единици и нито един производител на автомобли, камиони или автобуси. Всички отиват в Румъния или Унгария. Някои даже си продадоха активите у нас и вдигнаха гълъбите. За какъв капитал говори Симеон? У нас идват само спекуланти, азиатци и ориенталци. Пази Боже от такива инвестиции!
20
0
 
20
 
! Отговори
PERNIK преди 5 години
Царо си иска Иманьето , нема начин брат .
19
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Човекът просто иска тактично да каже, че една васална страна без собствена икономика и чиито богатства са в ръцете на чуженци няма друг избор освен да играе по свирката на чуждите капитали иначе ще стане по лошо, могат да разплачат майката на България ако решат.
18
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
4apkanov sega zaris li e besche s vejdi bkp simion nikoga ne e plul nikoi no goljama greschka besche 4e naoravi boiko general mvr no vs greschi boiko nama da mu varne imotite naprotiv
17
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Капиталът е източване на работниците и държавата.
16
13
 
6
 
! Отговори
ivodens преди 5 години
Аман от хора които не знаят историята и пишат глупости.Цат Симеон Втори е коронясан след смъртта на баща си малолетен.Неговите регенти са унищожени от комунистите.
15
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Борисов беше главна секретарка при Сакса.
14
1
 
14
 
! Отговори
А преди 5 години
Сериозно? Тоя капитал като сме толкова "стабилни" с Бокича начело вече почти десетилетие, що се изтегля и не инвеситра досега?