Депутати предлагат: Данък за мачовете в кръчмите

Основната цел е да се защитят авторските права на телевизиите
21 ное 2018 07:40, Александър Попов
93
Депутати предлагат: Данък за мачовете в кръчмите
Снимка: Булфото, архив

Ресторантите ще плащат такса, ако решат да привличат клиентела с с излъчване на мачове по телевизията. Това ще стане, ако бъде прието предложението на депутатите Данаил Кирилов от ГЕРБ и Емил Димитров от Обединени патриоти за промени в Закона за авторското право и сродните му права, които са внесени в парламента.

Предложеният текст гласи, че радио- и телевизионната организация, която е осъществила първоначалното излъчване или предаване на собствена програма, има право да разрешава срещу заплащане изпълнение на програмата пред публика. В момента такса за излъчване на телевизионна програма пред публика трябва да се плаща от организаторите на проявата или собственика на заведението, само ако хората са платили входна такса.

Идеята е това да важи за всички места, на които се пускат телевизионни предавания пред публика. Размерът на таксата за излъчване на телевизионни програми пред публика ще се договаря между всяко заведение или тяхна представителна организация и сдружения на радио – и телевизионните организации, гласи още предложението, цитирано от "Труд".

Депутатите смятат, че промяната ще доведе до по-добра защита на авторските права в съдържанието на телевизионните и радио програми, които в момента се излъчват публично без да са представени необходимите разрешения за това.

Друго предложение на депутатите предвижда кабелните и сателитни оператори, които разпространяват радио и телевизионни програми, да предоставят данни за броя на абонатите си, като се урежда тази информация да не представлява търговска тайна. Целта е изсветляване на пазара. В момента телевизиите и радиата трудно установяват реалния брой абонати на кабелните оператори, което е важно за да получат справедливо възнаграждение за своите програми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
4
 
35
 
! Отговори
художника преди 5 години
А какъв данък ще ми вземат, ако си изкарам телевизора навън и седнеме с маалата да си гледаме мачовете? Трябва да имаш много подъл ум, за да измислиш такава простотия.
64
4
 
20
 
! Отговори
1 преди 5 години
До АнонименКак не са се сетили? Да се събира данък "ЖИВОТ"!
63
4
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредният авто-гол.После пищят че *** им клати стола.
62
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лелеййй .... !!!! Като 'земем таа сопа неокастрена па' като ги почнем тоя у Парламента ... !!!!
61
2
 
46
 
! Отговори
1 преди 5 години
Ако т.н. депутати плащаха данък "П Р О С Т О Т И Я" при всяко изказване, щяхме да сме напред с материала!
60
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А данък, че сме живи и работим, че да изкараме заплатите на тея ***.
59
2
 
9
 
! Отговори
татул преди 5 години
До 8 Ф.С.Б. Да така е,а може би и нещомного по -страшно,което искат да предо-твратят.Защо медийте го крият и пускатразни съновници да ни казват ,че вредим с нашите бунтове.
58
2
 
46
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Предлагам,Депутатска заплата 560 лева бруто, без НСО и служебни автомобили, а с колело, както правят в нормалните европейски държави. Предлагам също да НЯМАТ бонуси от участие в комисии, премахване на служебните жилища, които ползват, да нямат служебни за представителни разходи, както и да не им се дават пари за дрехи. Предлагам и намаляване на броя им на 100, намаляване на броя на министерствата на максимум 3 и на последно място предлагам мандата да е 2 години, ние и без това гласуваме на 2
57
2
 
36
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
Баце май е наритал партията да ходи да събира пари и тея почнаха да се надпреварват кой по-глупава идея да извади. Да не са похарчили тихомълком валутните резерви, че сега ударно пълнят касите, преди да е дошла проверката по линия на кандидатстването за ЕВРО-то?
56
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Патриоти били вие сте едни продажници
55
22
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прекрасна идея! Дано мине!
54
2
 
36
 
! Отговори
!!!!! преди 5 години
Абе тия ГРОБАРИ трябва да ги ИЗРИТАМЕ от парламента до края на годината.
53
2
 
34
 
! Отговори
негласуващ преди 5 години
А бе аз като ви разправям,че гласувате за ****от*и,вие се сърдите!
52
4
 
35
 
! Отговори
Pepo преди 5 години
Тия пак изтрещяха! Нали веднага слагам табела "частно парти" и ще ми вземат.....! Като беше световното вадихме телевизор пред блока да си гледаме мачове и да си пийваме биричка по комшийски. Тогава на кого ще трябва да плащаме?Оправиха държавата та се хванаха за телевизиите.
51
3
 
25
 
! Отговори
Дани преди 5 години
Пак щуротии ... в края на 90-те измислиха данък радио. Който има радио в колата да плаща данък.Това ли подяволите ни е най-големия проблем?Че гледаме мача безплатно ли? Нали правим повече оборот на кръчмата, а тя върху този оборот плаща повече данък на държавата ...И как данъка който отива в държавата ще защити авторкото право на изпълнителя, който в случая е физическо или юридическо лице?
50
3
 
27
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
Правата за излъчване се финасират чрез рекламите по време на мача. А и каква е разликата ако гледаме поединично вкъщи или сме се събрали заедно? Още един измислен повод за дране на овцете.
49
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи ако хората от блока си изкарат телевизора пред входа и опънат една маса ще плащат. Или пък ако се съберат у някои съсед пак ще плащат нали са публика.
48
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Депутатите да плащат данък наглост, безочливост, тъпотия и още такива данъци.
47
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Утре и данък въздух ще плащаме, че го дишат хората. Не помня в коя държава плащат данък сянка. Май беше Гърция.
46
3
 
25
 
! Отговори
писна ми !!! преди 5 години
Диш-хакъ (зъбен данък), налаган в най-мрачните времена на турското иго на раята от агите...Патриотите и герберите са новите и по-страшни бейове...Само данъци и пари искат !!!Долу и в затвора !!!!