По-скъп данък за старите коли, но пък по-чист въздух

Как обаче държавата ще се справи с битовото отопление?
58
По-скъп данък за старите коли, но пък по-чист въздух
Снимка: Булфото, архив

"Противопоставянето на социалното и здравословното е недопустимо, защото здравето и живота на хората е нещо, което не може да бъде оценено, или поне трудно би могло да бъде оценено. Посоката, в която се тръгва с увеличаването на данъка върху по-старите автомобили, е с много премерени стъпки, а целта е промяна в мисленето". Така коментира отхвърленото вето на президента върху Закона за корпоративното подоходно облагане министъра на околната среда и водите Нено Димов.

Още по темата
Той подчерта, че увеличение с 20-30% на данъка върху старите автомобили се изразява в 10-15 лева, но това е  само една от всички стъпки към решаването на проблема със замърсяването на въздуха.

Двата основни източника на замърсяване на въздуха са битовото отопление и автомобилният транспорт. За да може да се подобри качеството на въздуха в градовете, трябва да се взимат мерки и в двете посоки.

"При всички положения трябва да си даваме сметка, че чистият въздух е инвестиции. Естествено е, че от едната страна стои някакъв вид промяна. Основната посока, в която са насочени усилията, е битовото отопление, което е над 50% от замърсяването на въздуха в големите градове", каза още министърът.

Той посочи, че отражението на индустрията върху замърсяването на въздуха е между 3 и 5%, но това не означава, че няма определени градове, какъвто е случаят с Русе, в които има по-сериозно влияние.

През септември в Русе е монтирана апаратура, която може да измерва миризми, като последно пробите, които са взети от две предприятия, за които има съмнение, ще бъдат изпратени в Италия. Ще бъде направен и химичен анализ. Други проби са изпратени за анализ в Холандия. Когато резултатите бъдат готови, ще се вземат и мерки.

 


58
Още по темата: въздухДанъкветоколи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
1
 
! Отговори
Вангу преди 3 месеца
Българи ....юнациии.метеорита няма ли най после да на праснИ.или китай и сащ да се почнат и всичко да свършИИи....много е кофти когато се правим на По благи от папата или владиката пред Господ....пратете една бутилка водка на оня руснак ,който отговаря за копчетата и да ги натисне най накрая...трябва да внимаваме кво ядем ,че отзад квото с.рем може да не е екологично.пфууу,а ева тая орисия В какви Интересни времена живеем...българи юнаци по български,със всичко прекаляваме.
51
0
 
0
 
! Отговори
Георги преди 3 месеца
Автомобилът ми е с газова инсталация и на практика замърсява няколко пъти по-малко и от най-новите бензинови автомобили. Ако данъкът наистина беше съобразен със замърсяването, то автомобилите с газови инсталации трябваше да получат намаляване на данъка. Всъщност се търси съвсем друг ефект - колкото може повече да бъдат възпрепятствани бедните да използват автомобилите си, за да освободим пътищата на мръсните богаташи. Тази промяна е в интерес само на гнусната богаташка ***.
50
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За разлика от някои политици, аз съм посещавал без изключение всички лекции по физика!
Не мога да разбера как по високата такса променя горивния процес, че въздуха става по чист. Според мен докато в автомобила няма промени и двигателя работи той си отделя отработените вещества без всякаква промяна!

А бе не усещате ли, че ви правят отново на д е били както оня професор каза!
49
0
 
2
 
! Отговори
Христо преди 3 месеца
Оставчица, Бойко давай я овреме. На всички Ще стане малко по-добре ако ви няма във властта с кретенските ви идеи.
48
0
 
2
 
! Отговори
Проблема който вечно преди 3 месеца
Какъв е въздуха сега, и какъв трябва да стане, и като стане какъвто трябва ще премахнете ли данъка или вечно ще се стремите да постигнете показателите но все няма да успявате???
47
2
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 3 месеца
данъкът не решава въпроса спрете вноса на старите коли
46
3
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 3 месеца
данъкът не решава въпроса спрете вноса на старите коли
45
3
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 3 месеца
данъкът не решава въпроса спрете вноса на старите коли
44
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
еха! от първи януяри в софия почват да дишат чист алпийски въздух! и никой да не се е оплакал! ясно?!
43
1
 
8
 
! Отговори
ognyanz преди 3 месеца
По-големият данък пречиства ли въздуха? Г'лупости са това, г'лупости абсолютни. Кой ще се откаже старата си кола, когато няма пари за нова. И та я прати на моргата, пак стара ще си купи. Единственият резултат от тоя данък е, че ще бръкне още веднъж в отънелия джоб на българина. Но идват избори. И Бойко пак ще л'ъже и ще маже пред електората за големи успехи. Който иска, да му вярва.
42
0
 
5
 
! Отговори
Аде де преди 3 месеца
Колата ми е 19 годишна, но изминавам 6-8000 км. годишно, много ли замърсявам?
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 27 Някога беше така колкото изсечеш толкова си длъжен да засадиш . Сега е крадене нищо повече и парите от горите потъвят в нечии дълбоки джобове и сега бедният народ ще плаща по висок данък за старите коли. Не е това причината господа - глагола крадене е основната причина . Няма икономика, няма производство, няма пари. Идват и избори, има и обещани за увеличаване на заплати и пенсии и те ти - идват данъците, застраховките да понапълнят хазната.
40
0
 
8
 
! Отговори
123 преди 3 месеца
Замърсява изгореното гориво а не колата. Колата като стои в гаража замърсява ли? Ако ще и 200 коня да е.
39
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не знаех, че банкнотите имат и пречистваща/филтрираща функция? Говори се за чист въздух, но и за преоткриването на АЕЦ Белене. С каква цел се прави всичко това? Да не би,за да може някое съсловие от шкембаци да се гушкат редовно парите? А обикновеният човек да си диша мръсният въздух (колите на НСО, ш*баните 30-годишни автобуси по улиците, нон стоп застрояването на зелени площи и т.н.), да плаща скъп ток и данъци и да се чуди после как да си купи нова кола..
38
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
*** как старата кола с по висок данък ще направи въздуха чист.Вие Нено рмалници ли сте.Да не говорим и че над 50% са на газ.
37
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
*** как старата кола с по висок данък ще направи въздуха чист.Вие Нено рмалници ли сте.Да не говорим и че над 50% са на газ.
36
0
 
10
 
! Отговори
:):) преди 3 месеца
и сега кое е вярното, Менда наглата каза че щяло 3-6 лева да е, тоз сега 15-20, а като идем януари ще излезе 30-50 май. и какъв чист въздух ще стане, те колите пак ще се движат , как ще го пречустят данъчните...
35
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Geobarska statiq! Samo lud moge da smqta ,che vazduha 6te stane po-chist s tozi danak. Da s po-Visoki dohodi I kachestvo na givot 6te stane .....
34
1
 
22
 
! Отговори
Скептик преди 3 месеца
До Solar Power,

Умнико, по кои показатели старите коли са с по-лоши показатели? Изгарянето на горивото следва природен закон. В природата нищо не се губи. Вярвай на маркетинга, вярвай на правителството, но то май си от тях.
33
0
 
24
 
! Отговори
сараош преди 3 месеца
Продажници, родоотстъпници лоби на шайка престъпници. Събирате данъци от бедните и ги давате на богатите. Това е вашата политика.