"Турски поток" през България? Потвърждение няма!

Министерството на енергетиката чака потвърждение от "Газпром"
22 ное 2018 14:37,
69
"Турски поток" през България? Потвърждение няма!
Снимка: архив Reuters

Втората тръба на газопровода "Турски поток" ще минава през България, Сърбия, Унгария и Словакия. Това е определил окончателно "Газпром", съобщи руският вестник "Комерсант" като се позова на свои източници.

Българските власти заявиха, че към момента няма официална информация от руската страна. Заместник-енергийният министър Красимир Първанов обясни, че "Турски поток" се състои от две тръби, с капацитет по 15 милиарда кубически метра газ.

Още по темата

"Едната тръба е за Република Турция. Дилемата беше другата тръба - дали ще мине през България, или ще мине през Гърция. Колегите от "Газпром" са съобщили в руските медии, че са взели своето решение - тръбата ще минава през България. Очакваме в най-скоро време официално да получим в Министерство на енергетиката и писмото от "Газпром" за тяхното решение", каза Първанов.

Към момента България не е уведомена официално от руска страна, че втората тръба на газопровода "Турски поток" да минава през наша територия. Това съобщиха за "Хоризонт" от пресцентъра на енергийното министерство в коментар на съобщението на руския вестник "Комерсант", че  "Газпром" е определил окончателно трасето на втората тръба на газопровода "Турски поток" и то ще минава през България, Сърбия, Унгария и Словакия. Другият вариант за продължаване на маршрута бе през Гърция.

Решението на "Газпром" - газопроводът "Турски поток" да преминава през българска територия, ще се отрази изключително положително на икономиката ни, коментира Искрен Веселинов член на парламентарната икономическата комисия и депутат от "Обединени патриоти".

"Всъщност голямата заплаха, че ще бъдем заобиколени от тръбата не се случи, напротив, ние ставаме една от сериозните транзитиращи страни, дори погледнато като икономическо изражение, вероятно транзитните такси ще са по-високи, отколкото от "Южен поток", който беше провален. В това отношение новината е много добра, и това, което трябва да направим е максимално да облекчим "Булгартрансгаз" в техните инвестиционни намерения, така че да отговорят на сроковете, които се поставят", каза той и допълни, че чисто процедурно следва:

"Освен подписването на самите споразумения, следва изграждането на трасето и договорите за доставка и търговете, разбира се, за свободния резерв".

В кулоарите на парламента депутатът от ДПС Рамадан Аталай беше категоричен, че страната ни трябва да направи всичко възможно, за да може Турски поток да премине през нашата страна:

"Ако изпуснем и това, това означава, че ние трябва да чакаме нашите съседи да благоволят по някакъв начин да ни доставят газ, само за нас", каза той.

Разговори по темата се водят периодично, като въпросът бе разглеждан и по време на посещението на премиера Бойко Борисов в Москва през пролетта, припомнят от българското министерство на енергетиката.

От публикуваните в периода октомври-ноември материали на газопреносните оператори на четирите държави в рамките на процедурата за резервиране на бъдещи мощности следва, че трасето на "Турски поток" ще преминава през техните територии.

Процедурата е предвидена в европейското законодателство и се прилага при строителството на нови газопроводи, пише "Комерсант".

Така например "Булгартрансгаз" планира да обяви на търг определени количества газ на входа от Турция и на изхода към Сърбия, твърди вестникът.

На влизане от Турция компанията предлага от 1 януари 2020 г. за срок от 20 години 15 млрд. и 800 млн. кубични метра газ годишно, което съвпада с капацитета на едната тръба на "Турски поток". На излизане към Сърбия – 4 млрд. кубични метра с възможност за увеличаване до 11 млрд. през 2021 г.

Маршрутът на "Турски поток" през България повтаря сухопътното трасе на неосъществения проект за газопровод "Южен поток", отбелязва "Комерсант".

Пред вестник "Ромъния либера" генералният директор на руския национален институт по енергетика Сергей Правосудов обяснява, че първата тръба ще достигне директно до Турция и ще бъде свързана с газопроводите, които съществуват в страната  и ще започне полагането на втората линия. "Единственият проблем е липсата на връзка между България и Сърбия, но такава ще бъде построена. След като бъде направено това, газът ще бъде транспортиран от Сърбия в Унгария и после в Австрия", обяснява Правосудов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия е крайно несигурна държава. Днеска я има утре я няма. Ако беше така Русия нямаше да е 1/6 от сушата.Ти си от младото поколение само брьмбари в главата.
63
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия е крайно несигурна държава. Днеска я има утре я няма. Така че няма какво да се радват русофилите че някакви тръби с руска газ щели да минават през България.
62
0
 
4
 
! Отговори
мечти преди 5 години
депутатите си помислиха, че мечтите вече са реалност!? :)
61
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 42 и само това ли - имаше и един доклад на националната сигурност кой бе основният враг пак Русия, " гьола " Белене и вместо отдавна да работи - платихме си и неустойките на руснаците . Сега след неколко години ще внасяме ток от руски реактори но Турция , може и руска газ пак от там.
60
1
 
5
 
! Отговори
Обзор преди 5 години
До c4n0puSИма как да стане. Помисли. Едва ли руснаците ще сложат всичките си яйца в една кошница. Днес са добре с Ердо, но утре Турция може да стане втора Украйна. А втората тръба директно в България е лост, ръчка за управление на бъдещи кризи.
59
8
 
2
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
а тия от ссср питаха ли ни дали сме съгласни, или смятат че тук могат да се разпореждатЕми и АЕЦ Белене и тръбопровода, ще бъдат изгодни за България, ако се строят по изисквания на ЕС, друго е чешене на езиците!
58
8
 
2
 
! Отговори
месара преди 5 години
а тия от ссср питаха ли ни дали сме съгласни, или смятат че тук могат да се разпореждат?
57
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Борисов вчера беше в шоуто на слави и отговаря на въпроси от фейсбук, а радев не дойде.Аз знам защо. Защото *** го стяга каишката!
56
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Малка ли ни е енергийната и всякаква зависимост от Русия та сега и поток трябва да им строим. Бас ловя че транзитните такси ще бъдат такива че ще сме на огромна загуба.
55
6
 
9
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
Ще си позволя да цитирам Борисов в неговия самохвалебствен стил::"Спрял съм три големи руски енергийни проекта""След това следват конгратюлейшъни.При такива правителства врагове не ни трябват
54
10
 
9
 
! Отговори
сиренето с Евро преди 5 години
Путинчо още се чуди от къдя да му минът тръбяците щот тряба да киха Евраци с рубли не става
53
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
... И представяте ли си, ако руската страна потвърди, и наистина газопроводът мине през Българя, как Банкянският Тиквун ще се изтъпанчи по всички медии и ще си припише заслугата ЕДИНСТВЕНО на сесбе си?Аз си го представям да се бие в гърдите и да казва на висок глас:"Булга-а-а-р! Булга-а-а-р!
52
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** е последната дупка на ка,вала
51
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички кацат на Ердо на новото летище на края!
50
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Hafen die Wahrheit"Waffen SSСамо като ти видя ника,..."---Хафене, не съм Waffen SS. Друг съм тоя дето все ти казва, да се оправиш с падежите в немския; да не се изказваш неподготвен; да си гледаш там чиниите, да не счупиш някоя, докато ги миеш; да си гледаш снимката на Танте Меркел и се отдаваш на сексуални фантазии; да внимаваш някоя Fisch да не ти влезе в Hafen-a und so weiter und so fort ... :)Айде, Gute Nacht!Аз съм
49
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Откъде ще мине продължението на турски поток, ако въобще има такова, ще реши бай Реджеп, това е положението, Путин си мисли че с тоя поток ще накаже България и Украйна, но истината е че сеедна на Ердогановия
48
5
 
9
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
Няма заради някакъв балкански послушко да идва някой от екипа на държавния секретар.Просто някое дребно чиновниче от ул Козяк,получава депешата и то действува по инструкциите , а нашичките вече си имат отигран алгоритъм на послушание и сервилност.На нас не ни се карат,защото ,за да ти се карат значи да бъдем забелязани,а ние не сме.Слугинажа и сервилността са удобни ,но никой не ги уважава
47
6
 
4
 
! Отговори
c4n0puS преди 5 години
До ОбзорНяма как да станееееее, ПРЕЦАНИ СМЕ ВЕЧЕ, КЪСНО Е! Орешарски каза СТОП на южен поток, да ни е жив и здрав завалията...
46
2
 
6
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
Къде е г-жа КлинтОн,за да дойде на експресно посещение и тръбата ще промени веднага своето направление
45
3
 
9
 
! Отговори
Обзор преди 5 години
Руският вестник "Комерсант" може да съобщава, българското министерство на енергетиката може да чака потвърждение от "Газпром", но каквото каже Кремъл - това ще е. От друга страна, най-изгодно и за руснаците и за нас е втората тръба въобще да не влиза в Турция, а да легне по трасето на Южен поток, да влезе на наша територия около устието на Камчия и да се казва Дружба.