Субсидиите: 11 лева за глас – нeкорумпирани депутати! А 1 лев?

Проф. Валери Димитров: Заплатите на депутатите ни са най-ниски в ЕС
23 ное 2018 09:00,
104

Партийните субсидии да бъдат намалени до 1 лев на глас. Готовност за това изрази премиерът Бойко Борисов.

Рисков ход ли е възродената идея за намаляването им?

"Ако напуснем терена на първосигналната емоция и разсъждаваме от позициите на логиката и здравия разум, ще стигнем неизбежно до извода, че политическите партии трябва да получават достатъчно средства от държавния бюджет – именно, за да бъдат независими от други източници на финансиране. Трябва да има един източник, който да не води до корупция", коментира пред Bulgaria ON AIR бившият председател на сметната палата проф. Валери Димитров.

Още по темата

Според него, за да върви ритъма на политическия процес, партиите трябва да имат регулярни приходи и достатъчно голяма субсидия, но да я харчат прозрачно.

Той обясни, че има регистър за имуществата им, но в него не се вписват разходите.

Димитров настоя, че трябва и те да се вписват, защото това води до публичен контрол.

"Аз мисля, че нямаляването на субсидията ще удари по всички партии и ще направи българската политическа действителност много по-тъмна, мътна, защото неясни играчи ще получат възможност да контролират партиите, тези които притежават големите пари, не трябва да имат пряк достъп до политическия процес", обясни Валери Димитров.

По неговите думи заплатите на народните ни представители са най-ниските сред страните от Европейския съюз.

Той смята, че президентът и народните представители, трябва да получават високи възнаграждения, "защото това е гаранцията, че ще има по-малко корупция".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
0
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Тука логиката издиша като са им малки заплатите на депутатите и смятат,че са кадърни отиват в частния сектор и изкарват повече неможе малката заплата да е предпоставка за корупция нали затова има съд следствие органи против корупция и т н.Защо тогава се правят акции срещу корумпирани полицаи,митничари или лекари които източват здравната каса примерно ами малки са им заплатите.Когато работиш дърважавна или общинска работа работиш за хората когато не ти изнасят условията отиваш в частния сектор
84
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е нормално толкова малка страна с такова бедно население, а толкова много депутати и толкова високи субсидии за партиите.
83
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 93Сед като в Германия субсидията е 0,50 ?, у нас с 8 пъти по-ниски заплати трябва да бъде 0,06 ? или 0,12 лв. (12 стотинки!!!) Нашите политици и със, и без субсисия са си все корумпирани, нямат морал, нямат задръжки, защото никой не ги преследва за престъпления и корупция и се крият зад измислен имунитет ... Не им е нуже нито имунитет, нито високи субсидии. Те влизат във властта да крадат и да се облагодетелстват, не влизат за да направят нещо полезно за хората и страната си.
82
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
след като в ГЕРМАНИЯ субсидията е 50 цента,тъка трябва да стане и тук,няма място за обсъждане и простащини.
81
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 87Не само ги издържаме със огромни субсидии, не само, че после им плащами заплати, не само че въпреки това са корумпирани и това, че работят против народа си, който ги избира и издържа, ами и имат наглостта да обиждат хората както направи Валери Симеонов. Е няма такава наглост!
80
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заплатите на депутатите ни са най-ниски в ЕС?Наистина ли?А заплатите и пенсиите на народа са най-високи в ЕС.Божеее,каква несправедливост.Богат народ,бедни депутати.Наглостта на управляващите и техните сателити няма граници.
79
0
 
13
 
! Отговори
Две в едно преди 5 години
А не можете ли да постигнете две в едно - намаляване на субсидията на. 1 лв. и едновременно с това унищожаване на корупцията? Щото сега субсидията е 11 лв. и корупцията е начин на живот! Не можете, защото как ще държите в напрежение хората, как ще крадете? Някой трябва да финансира този хаос и да заплаща за дезинформация и облъчване на масите. И да се обвърже заплащането към депутатите с одобряването на работата им от избирателите. В реално време публично на сайта на НС.
78
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След като българските политици вземат най-големите субсидии в ЕС, защо корупцията не е най-малката. Нали някаква такава връзка между субсидии и корупция изтъкват като аргумент.
77
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Издръжката на партиите от бюджета е абсолютно несправедливо. Оказва се, че издържам политици, които работят против мен и които не подкрепям, защото моите данъци влизат в бюджета, а оттам - в партийните каси.
76
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ме е страх, че ако се намали субсидията, политиците може да се корумпират, защото и без това са шампиони по корупция! Комисията им го признава вече 10 години.
75
0
 
15
 
! Отговори
бонго преди 5 години
Предлагам тогава и ние да работим като депутатите - да ходим на работа когато искаме, да духваме за среща с "електората", да ходим на почивки за чужда сметка, да ни вози държавна кола, да почиваме 3м. в годината и най-вече - сами да си определяме заплатата!
74
0
 
14
 
! Отговори
Некъв кестен преди 5 години
Апетитът идва с яденето.Само това ще кажа по повод абсурдите, че ако взимали ниски заплати и нямало субисидия, щели да бъдат по-корумпирани. Нямам какво повече да добавя.
73
0
 
15
 
! Отговори
Ванката преди 5 години
Партиите трябва да се издържат от членския внос на членовете си! А за всеки глас нека има символична сума, от лев-два например, която да не е за партиите, а да се плати масрафа по гласуването. Доводът, че щели да се корумпират е нелеп, смешен, нагъл и неверен! И друго - държавата ни се стопи с 30%, а броят на депутатите - не. Затова трябва депутат да стане човек, събрал 15-20х. гласа, пък ако ще само 10 души да са в парламента. И да може да се отзовава, ако почне да се олива.
72
0
 
21
 
! Отговори
Работодател преди 5 години
Ако в моята фирма всеки си идва на работа когато му хрумне и си тръгва когато си иска и постоянно 2/3 от служителите ми отсъстват, ами аз ще фалирам бе. България е фалирала от 30 години вече, защото всеки на държавна служба гледа само как да скатае от работа.
71
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Намалете броя на депутатите, бе!"То сега от 240 депутата едва се събират 100 в парламента, другите все ги няма, пък ако им намалят бройката, съвсем никой няма да остане за да ходи на работа.
70
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МдааАз това правя - не гласувам. И го правя именно заради субсидиите. Отделен въпрос е, че не виждам в актуалните партии и политици някой, който да ме представлява. Те представляват само собствените си партийни и лични интереси.
69
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ботев и Левски не са вземали субсидии от държавата и са работили за България. Политиците вземат субсидии и работят против България.
68
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В много от държавите в Западна Европа или няма субсидии, или са символични в сравнение с българските. Защо политиците там не се корумпират в такава степен, както в България. И защо на българския политик трябва да му се плаща, за да не се корумпира, а за българския гражданин е различно. Всички трябва да са равни пред закона и при корупция да се намесва прокуратурата, а не да им се плаща. Някаква абсурдна логика ни пробутват за това как трябвало да им се плащат субсидии, за да не влизат в схеми.
67
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да се сложи таван на субсидията, да се намали на 5-6 лева. Да се връщат парите обратно в бюджета всяка година, както всяко бюджетно финансиране. Трупат десетки, стотици милиони левове и събират пари за плащане на протести, когато паднат от власт. така си купуват вечно управление. Парите решават кой ще управлява, а не народът. Богатата партия може да плаща на ПР агенции да организират протести и така да правят незаконни преврати.
66
0
 
12
 
! Отговори
Очевидно всички се преди 5 години
Опитват да ни правят на и.диоти! Нали никой не вярва, не, Сигурен е, че депутатите не са останали на заплатка? Е какво ни плачат, че видите ли, като нямало субсидии нямало и да имат пари достатъчно, а?!Живи да ги ожалиш! Лицемери гадни!