Бюджетът - амбициозен. Но парите отиват в нереформирани системи!

Експерт: Очакванията за постоянен растеж от 3,5-4% са нереалистични
Обновена: 27 ное 2018 22:39 | 27 ное 2018 22:38,
15

На извънредно заседание днес депутатите гласуваха бюджета на НЗОК за следващата година. За здраве през 2019 г. са заложени близо половин милиард лева повече. Повече пари са предвидени както за болнична, така и за извънболнична помощ.

Приходите в бюджета ще бъдат в размер на почти 4,3 млрд. лева. Ръстът е с 418,4 млн. лв. спрямо 2018 година.

Здравноосигурителните приходи ще бъдат над 4,2 млрд. лева, в които влизат трансфери за здравно осигуряване и здравноосигурителни вноски.

"Бюджет 2019 наистина е много амбициозен, както го нарече премиерът Борисов, в частта си на харчене. Раздават се много пари по много пера. Лошото е, че всички тези средства ще отидат в нереформирани системи. А това означава, че те непрекъснато ще изтичат", коментира в студиото на "Денят ON AIR" PR експертът Любомир Аламанов.

Според политолога Димитър Димитров притеснението идва оттам, че очакванията за постоянен устойчив растеж от 3,5-4% са нереалистични.

"Условията на търговия са такива, че най-вероятно ще имаме ръст по-близък до 3%. Вече се наблюдават и първите признаци на забавяне. Добрата новина е, че цената на нефта е с тенденция да се понижава. Нека не забравяме обаче, че това все пак са циклични неща. Не бива да бързаме със заключенията", допълни той.

Пред Bulgaria ON AIR експертите бяха категорични, че когато не се създават равни условия, не се спазват законите от всички, държавата се тресе от скандали и непрекъснато се говори за корупция, няма нищо странно в това, че в един момент се стига до т.нар. "венецуелски ефект", а именно - хората започват да се карат дори за тоалетна хартия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имам усещането, че този "щедър" бюджет, заедно с външния дълг и дефицит ще бъде приет и оставен на следващо правителство, да си счупи главата в него! Защото мантрата с предишните виновни вече е извън давност.
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Без реформи, ще продължат да си богатеят 1%, а останалите ще бягат.
12
0
 
5
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
То ми писна от реформатори на държавна ясла. Значи реформирайте си системите, пък тогава искайте данъци.
11
0
 
2
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
Новия бюджет представлява следното: изливане на вода в кофа която е надупчена на решето! Полза нулева! Колкото и пари да изливаме в държавно хъхрекски структури запълнени с дърти БКП-ци които си построиха комунизъм на гърбът на българския данъкоплатец, те все няма да им стигат! Абе толкова ли е трудно - електронни системи и масови съкращения на държавните ***, закриване на дублирани агенции и комисии, подмяна на дърти лелки с общ сървър и край на безполезните ***!!!
10
0
 
3
 
! Отговори
Бай Миле преди 5 години
Кога съкращения в МВР?????
9
1
 
3
 
! Отговори
Нереформирани?! преди 5 години
БАН два пъти обяви, че се реформира. Веднъж непосредствено след промените и втори път във връзка с международния одит през 2011 г. Променяха имена на институти, сливаха научни звена или разделяха такива.Резултатът е "Преоблякъл се Илия, пак в тия!" Същите хора командарят и се махат от БАН само след като се пенсионират или ако починат преждевременно. Техните места се заемат от децата, внуците и шуробаджанаците им. Не изпускат властта и врякат за още пари. Файда никаква.Така е в цялата държава.
8
4
 
2
 
! Отговори
Некой си преди 5 години
Обложете с повече данъци програмистите.В съседната статия пишеше по колко много пари изкарват.
7
2
 
2
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Какви ли ще да са тези "нереформирани системи"? :-/Да не са малкото, до които Шорош не успя да се добере?
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колкото и пари да се налеят, всичките ще изтека. Здравеопазването е най-голямата мафия в България - там и сто милиарда да дадат, пак ще изтръскват пациента на макс. Мафията трябва да се ликвидира преди да се дават повече пари.
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БайфиданК'ви реформи, бе?Освен нови данъци, нищо друго не правите.Парите от бюджета пак отиват там, където са потъвали и преди.
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То и на слепеца му стана ясно , че бюджет 2019 е менте . И в него повечето неща са пожелателни ,но неизпълними. Какво може да се очаква от бюджет който е направен по същата методика по която се правиха бюджетите по времето когато управляваха БКП или приликата не е случайна може би .
3
5
 
4
 
! Отговори
Байфидан преди 5 години
Там е работата, че всички реват за реформи, а когато някой започне да ги прави, скачат да протестират.
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да, всичко е разчетено така, че да изтече набързо и след юли да се заговори отново за 2ра вноска...
1
1
 
10
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 5 години
Прав е - парите отиват в МВР и Здравната Каса . А най-интересното е че закритата Агенция за Българи в Чужбина има Бюджет за 2019 в размер на 100 милиона Лева .Няма Смисъл .