Закана: Едно отсъствие на депутат от НС – 750 лева назад!

БСП пък иска да ореже с 543 лева парите за законотворец
37
Закана: Едно отсъствие на депутат от НС – 750 лева назад!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Депутатите, но този път не само от опозицията, а и от мнозинството се готвят да посегнат за заплатите си.

След като червената шефка Корнелия Нинова в петък поиска възнаграждението на законотворец да бъде орязано с 543 лева, днес шефът на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ отсече, че ще предложи глоба от 750 лева за всеки народен избраник, който без причина отсъства от пленарната зала.

Още по темата

Заканата му дойде след поредната поименна проверка, която той поиска както всеки пленарен ден, защото социалистите отказват да идват на работа в парламента с мотива, че кворумът бил работа на управляващите, а те били на срещи с избирателите.

Явно игрите и опитите за провал на заседанията на Народното събрание от страна на опозицията преляха чашата на търпението на Данаил Кирилов и той се реши да предложи солената глоба. 
 
"На заседанието на Комисията по правни въпроси в четвъртък ще се обсъжда предложението на Корнелия Нинова за изменения в Правилника за дейността на Народното събрание. Заявявам, че на заседанието задължително ще предложа необоснованото отсъствие от процедура по поименна проверка да се наказва като нарушение с глоба от 750 лева", закани се той.

А промяната в правилника, за която той спомена е поредният опит на левицата да намали заплатите на депутатите.

Освен това червените искат да се задължи министърът на финансите до два месеца да изготви предложение за определяне на размера на възнагражденията на законотворците.

Поправката е внесена от групата на левицата на 23 ноември, дни след като НСИ излезе с последните данни за средното заплащане в страната и стана ясно, че заплатите на депутатите, а оттам и на президента, премиера и министрите се увеличават с по няколкостотин лева.

По последни сметки надниците на депутатите са се увеличили с 8,3 на сто, което прави с 297 лв. до 3540 лв. на месец. Те са равни на средни брутни заплати в обществения сектор за последните три месеца.

Според червената шефка Корнелия Нинова обяви това е недопустимо и заради това поиска депутатите да взимат с по 543 лева по - малко на месец.

По нейните сметки това е сумата, с която са скочили заплатите на законотворците през последните 2 години.

Досега левицата вече два пъти прави опити да намали заплатите на политиците, но безуспешно.

Първият опит на БСП  беше малко, след като заработи 44-ото Народно събрание. Вторият - през април. И тогава очаквано искането им не среща подкрепата на останалите политически сили в НС, като от ГЕРБ ги определиха като популизъм.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
2
 
! Отговори
Разруха преди 5 години
Данаил Кирилов се очерта като Санчо Панса на Цуци Цъ в НС. Единият неук, *** шумадийски селянин, лъжлив и ментарджия, с полицейски манталитет. Другият с опулени очи, с психични проблеми, злобрн и немислещ, включително и за близкото си бъдеще след падането на ГЕРБ. Повтарят като мантра, че ГЕРБ е стабилен и хич не мислят , че повторна съгласувана стачка на шофьорите на леки коли и бакшишите като нищо ще ги свали за едно денонощие. При такива СпП, КОНПИ , КАТ и тетевенеца на МВР why not?
33
2
 
1
 
! Отговори
Западните Балкани преди 5 години
Един лобиран закон 7500 напред. Само мажоритарно, за да гледаме кой какво прави
32
1
 
1
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
До Ха-хаТова го има в закона и сега, ама никой не го спазва! Парадоксално е институцията която приема законите, да не спазва закона, но е факт Записано си е, че при 3 отсъствия без извинителна причина се прилага кодекса на труда, а той гласи - дисциплинарно уволнение! И нека мястото да остава празно, тъкмо ще се види и, че с 20 дупедата НС пак може да симулира дейност и поне да намалим тлъстаците там. Следващите избори да са за места = на бройката останали дупедати в предишния парламент.
31
1
 
14
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Това съз заплатите няма да улови ред. По добре за 3-5 отсъствия дупетатът автоматически да отпада и да влиза следващия от неговата партия. Тогава ще почнат да се гърмят.
30
2
 
8
 
! Отговори
Dred преди 5 години
,без причина,-това е ключовата дума...а, познайте колко пъти ще ги няма ,без причина, :))
29
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 16Сите джанам, сите де що е БКП! Сите до кокъл.
28
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 26"Все пак управляват държавата"Не драги, крадат държавата и няма спирачка.
27
2
 
9
 
! Отговори
ЕВАЛЛА КИРИЛОВ!!! преди 5 години
СТРАХОТНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ !ИСКАМЕ ДА ВИДИМ , КОЛКО ВРЕМЕ МОГАТ ДА СТОЯТ БЕЗ ЗАПЛАТИ: ---ПЕРАЧКАТА НА ПАРИ ОТ КТБ НА ЦВ.ВАСИЛЕВ /от офшорките му/...и----ПРИВАТИЗАТОРКАТА НА "ТЕХНОИМПЕКС" С ПАРИТЕ ОТ ПРОДАЖБАТА МУ....ХА,ХА,ХАААААААААА.....ДАЛИ МОГАТ ДА ИЗКАРАТ ЕДИН МАНДАТ НА НС??!!!
26
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заиграването с депутатските заплати е чист популизъм.Не мисля ,че трябва да се намаляват.Все пак управляват държавата.Не това е проблема.Корупцията е прояла цялата власт.Не може шефа за борба с измамите с евро средства да изнудва бенефициентите.И това вероятно е валидно и за други такива чиновници.
25
5
 
8
 
! Отговори
ХА,ХА,ХААААААААА.... преди 5 години
АДСКИ ПРАВИЛНО!!!САНКЦИОНИРАЙТЕ БСП .....ЗА НЕЯВЯВАНЕ НА РАБОТА В НС!
24
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така и така отсъстват, най - добре е да ги няма. Излишни са, както и огромните разходи, които правят!
23
4
 
7
 
! Отговори
северняк преди 5 години
НА снимката пидалчитата на Бокич
22
5
 
11
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 5 години
А ТОВА ПРАВИЛО ЗА ГРОБАРСКИТЕ ДУПЕТАТИ ЩЕ ВАЖИ ЛИ ИЛИ ТЕ ВИНАГИ ЩЕ ОТСЪСТВАТ СЛУЖЕБНО И ЩЕ БЪДАТ ИЗВИНЕНИ ОТ КАРАЯНЧЕВА ?!
21
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Присъстват колкото да приемат закони против обикновените хора. Останалото са селските им панаири....
20
0
 
2
 
! Отговори
До 20 преди 5 години
Я пак кажи, че нещо не се разбра, иразът ти ли е кофти, де да знам.
19
3
 
14
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
Пак ГЕРБаджийски популизъмПопулизъм е Уважаеми да твърдиш, че ако дойдеш на власт, ще увиличиш в пъти заплатите, че ще направиш здравеопазването безплатно, че ще намалиш бензина и т.н. Това в случая е право на избор - или си депутат и си стоиш на работното място или кой от къде е.
18
4
 
13
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Не е важно кога ще отсъства депутата и да го снакционираме, а важното е когато присъства в народното събрание ,какво може да се роди в депутатският селски мозък!!!Подиграват ли се депутатите със селяните прости???Щели да взимат с 300 или 500 лева по-малко!А през това време си наглеждат бизнесите, правят сделки , конслутации, лобират ,договорки за хиляди!!!Според вас селяни прости дали българският народ все още не знае каолко струва времето на един депутат и на един редови работник!Кели!ЦРУ
17
1
 
14
 
! Отговори
ТРЯБВА Втори сезон преди 5 години
- повече от три дни отсъствие от Заседателната Зала , да се лишават от всички допълнителни възнаграждения . Т.с да остават само на Основната Заплата . В частния бизнес това са правила . Същото трябва да се приеме и в Държавната Администрация . Тези мерки и закони са приети Днес и в Гърция която се опари от Раздутата Администрация и постоянно увеличаващите се Доходи на тази Прослойка в Държавата която изяжда генерирания Продукт на Държавата .
16
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спешно трябва да започне прочистване на държавата от ду.ха.чи герББ!Ду.ха.чи герББ трябва да платят с кръв предателството към България!
15
1
 
9
 
! Отговори
ТРЯБВА преди 5 години
В Частния Бизнес се прилага Закон гласуван от Народното Събрания - Кодекса на Труда .Този Кодекс е социално и бизнес ориентиран - т.с балансиран е и за двете страни , пази интересите им .Та в тази връзка , като Работник предлагам Кодекс на Депутатите , който да е балансиран за тях и нас .Депутатите имат основна заплата която се определя в размер от средната за България по данни на НОИ . Имат Бонуси , имат участия в Комисии , има Представителни Разходи .Моето предложение е - повече от ТРИ дни