380 лева стигат ли за гледане на дете? По-добре майките на работа!

НС остави без промяна и обезщетенията за безработица
28 ное 2018 17:45,
90
380 лева стигат ли за гледане на дете? По-добре майките на работа!
Архив: Булфото

Адекватно ли е обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2-годишна възраст и трябва ли по-бързо майките да се връщат на пазара на труда? Тези въпроси скараха управляващи и опозиция по време на дебатите при окончателното гласуване на бюджета на ДОО.

Социалистите настояха, че 380 лв. през втората година от майчинството са крайно недостатъчни и не могат да осигурят адекватно отглеждане на дете. Затова те предлагат и обезщетението да бъде увеличено на 640 лева. Очаквано управляващите не приеха предложението на червените, а от ГЕРБ се аргументираха, че ако обезщетението се увеличи, майките няма да имат стимул да се връщат на работа. В крайна сметка парламентът прие и през 2019 г. обезщетението за отглеждане на дете на възраст между 1 и 2 години да бъде 380 лева.

Още по темата

"Става дума за децата, майчинството и семейството. Представете си самотна майка - с 380 лева ще купи дрешки и храна, и тя какво ще прави? Защо трябва да маргинализираме тези среди", попита соцдепутатката Дора Янкова.

Според Хасан Адемов от ДПС пък решението на проблема не било само да се увеличава обезщетението, а да се приложат комплекс от мерки.

"Ако решим проблема с градините и яслите, ще могат децата адекватно да бъдат гледани. Дали трябва да се използва само монетарен инструмент, или трябва да се предлага комплекс от мерки. Не съм привърженик на принципа "дайте да дадем". С осигурителната система не могат да се решават проблемите на пазара на труда", отсече Адемов.

От ГЕРБ пък се аргументираха, че с увеличаването на обезщетението, майките няма да имат мотивация да се върнат на работа. Управляващите изтъкнаха и че българските закони защитават работещите майки.

В отговор пък червената Надя Клисурска настоя, че в тази възраст малките деца много боледуват и е трудно на майките да се върнат на работа, особено ако са в частния сектор.

По време на дебатите повод за спор между управляващи и опозиция станаха и минималният, и максималният размер на обезщетение при безработица. В крайна сметка мнозинството прие да се запази минималното обезщетение на 9 лева, а максималното - 74, 29 лв.

Според социалистите с вдигането на минималната работна заплата и максималния осигурителен доход, би следвало да се увеличат и обезщетенията за безработица. Затова червените предложиха минималния размер на обезщетенията да е 16 лева, а максималният - 85,71 ст. Очаквано управляващите не приеха предложението и обвиниха БСП, че по този начин искат да поощряват безработицата.

"Въпреки увеличената минимална заплата, е замразено обезщетението за безработица. 9 лева обезщетение не може да бъде определено като адекватен и заместващо доходите от труд", отсече соцдепутатът Георги Гьоков.

Светлана Ангелова от ГЕРБ репликира, че при положение, че през последните месеци безработицата е на най-ниските нива и има недостиг на работна ръка, няма причина да бъде увеличавано обезщетението за безработица.

"Вие искате да стимулирате професията безработен. Вместо хората бързо да се реализират на пазара на труда, вие искате да се увеличи обезщетението, да си стоят вкъщи и да си внасяме работна ръка от трети страни", обвини тя червените.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Номер 16Ти колко деца си изгледал и колко пари взе?
16
2
 
6
 
! Отговори
Пример преди 5 години
Човек остава без работа. Нека да му плащат полагаемото се обезщетение в продължение на три месеца, но ако след това могат да му предложат работа, която е по силите му, а той откаже, тогава защо да продължим да го хрантутим?Срокът на плащане на обезщетението трябва да бъде съобразен с възможностите на държавата! Нашата е бедна и ако някой е млад и здрав, при наличие на незаети работни места ще е грехота да му плащаме по 85 лв дневно, за да мързелува.
15
6
 
15
 
! Отговори
Номер 4 преди 5 години
да спреш каркотиците и алкохола преди да се изказваш неподготвен!!!!! Кое е социалното на тия 190 евро бре каиш!??!!? Ходи кажи на една чехкиня или британка, че ще взема по 190 евро месечно да си гледа детето и да видим колко храчки ще ти плювне на лицето!!!!!! Всяка себеуважаваща себе си жена трябва да направи мъдрото решение и да лиши детето си от български паспорт като го роди, колкото може по-далече от тая ***...
14
5
 
6
 
! Отговори
Бате Гойко преди 5 години
Червените са щедриКолко е дълъг периода на майчинството в България? Съмнявам се да е най-дългия. Като ти стане детето на година, лакво го правиш? Даваш го на градина? Майчинството трябва да е поне 2 години.
13
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Баща ИТПрав си, когато имаш предвид ситуацията в твоето семейство. Но ако жена ти получава по 640 лв месечно, за да си гледа детето, това означава, че хиляди неграмотни непълнолетни представителки на онзи етнос ще получават същата сума, плюс още 22 вида други помощи, защото са от онова малцинство. И всичко това ще е платено от джоба на хора като теб!Затова, платено майчинство и детски надбавки след първото дете - само ако родителите имат минимум средно образование и да са се осигурявали!
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 11Никой не смее да бара периода. Това е. Защото ако го махне, ще види 4 процента, ама на кикуво лято, а този след него, ще го и а, като предизборно обещание...
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ти след таксите от миниланта, коли ти остават? А пенсия? Вое искате за децата :D
10
2
 
13
 
! Отговори
Червените са щедри, преди 5 години
когато обещават да преразпределят парите,спечелени с труд от една част от населението. Но,някой може ли да обясни защо в бедната България е най-дълъг платеният отпускпо майчинство? И кой се възползва от него?Ами, възползва се постоянният електорат,който гласува за когото му каже тарторът на маалата, срещу хонорар от 5 лв и 3 кебапчета."Самотните" майки от този електорат не купуват дрешки и храни, защото те им се полагат като помощи. Те дават тези 380 лв на бащата на бебето, да си купи ракия!
9
3
 
24
 
! Отговори
Баща ИТ преди 5 години
Като родител на 2 годишно дете, всеки месец плащам осигуровки в рамките на 650лв. За тези пари получавам отказ за прием на детето ми на ясла. Жена ми е принудена да гледа детето с 380лв. Днес гласуват мак.осигурителен праг да бъде в размер на 3000лв.Но майчинството остава в размер на 380лв. Та така бавно славно се оглеждаме за живот извън страната, не защото нямаме доходи, а защото няма адекватна държава с закони!!!
8
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как ще стигат тези пари.Добре ако няма кой да гледа това бебе на годинка освен майкамо какво трябва да го дадем за осиновяване ли вие правителството си взимате хиледарките и не ви пука за ништо а какво ще стане със самотните майки изобщо не ви пука.Вие просто сте едно тъпо правителство което крадете от държавата и се подигравате с майките.Самотните майки според мене трябва да вземат до 1000 лв майченство ама това гладно правителство гледа как да си вземат парите
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 3То има, ама средната в България не стига з еидн, ками ли трима и се налага още бачкане.
6
1
 
14
 
! Отговори
tt преди 5 години
мошенници . да им работим без пари. и докато сме живи
5
3
 
24
 
! Отговори
баща преди 5 години
Пак "еврейски" сметки. Да формално за храна, памперси и някакви дрешки 400 лв. стигат....ако детето е напълно здраво, т.е. има имунна система на крокодил и никога не се разболява. А бе да ва таковам и у сметките ? 380 лв. не стигат само да отопляваш скромно жилище, така, че на бебето да му е комфортно !
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Корупция, батенца...Мислите ли, че няма сумати народ, дето ще отвори детски градини, с педагози, кухня, онезопасени, чисти и хубави, ако им се даде шанс? Ама не! Няма да го оставим.
3
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Чехия майчинството се плаща на минимална, в Англия е 9 месеца. България е една от най-социалните държави в ЕС по този показател
2
5
 
11
 
! Отговори
До номер 1 преди 5 години
Няма мъже, женчо.
1
17
 
16
 
! Отговори
Мъж преди 5 години
Майки,майки,майки. Ай кажете нещо за бащите. От тия майки вече АМАН!!!