Социолози с прогноза: Ще гласуваме три пъти 2019-а!

Очакват ни евро вот, местен и предсрочен парламентарен
3 дек 2018 19:50,
28
Социолози с прогноза: Ще гласуваме три пъти 2019-а!
Снимка: архив "Булфото"

След 30 години демокрация имаме Изборен кодекс (ИК), който е съмнителен, с огромни възможности за деформация на изборния процес. Кодексът е далеч от съвършеното, коментира социологът Кольо Колев на национална конференция, посветена на изборните системи.

Още по темата

Той изброи няколко пречки пред нашата избирателна система. Едната, според него, е че всяка изборна система допуска възможност за бонифициране на едни политически партии за сметка на други, преди всичко с подбора на гласоподавателите.

"Мятаме се от мажоритарна към по-мажоритарна система, към чисто пропорционална, към уседналост, машинно гласуване - в тези неща има проекция на чисто политически интереси", отбеляза Колев.

Социологът е убеден, че машинното гласуване, именно защото засега се провежда заедно с бюлетини на хартия, не може да реши проблема с порочните практики, въпреки, че по принцип, при него няма недействителни гласове.

Социолозите, по думите му, също са "набъркани в тази каша", защото не говорят в един глас, което позволява в пролуките да се вбие политиканството, популизъм. За електронния вот смята, че системата е първоначално пробита, тъй като в нея няма доверие.

Кольо Колев прогнозира, че догодина е възможно, вместо два, да имаме три вота - евро, местен и предсрочен парламентарен.

"Когато нещо започне да се дъни през седмица, трябва да се мисли за нова конфигурация, скандалите не са случайност, а са предизвикани от негативната селекция в администрацията", мотивира прогнозата си той, цитира от "Дарик".

Експертите по изборното законодателство са разделени за уседналостта. Според Колев и Михаил Константинов е хубаво да има широк дебат за въвеждане на изискването и за парламентарния вот. Против е Юлий Москов, според когото, гражданите имат равни права да гласуват и това се гарантира от конституцията, а не от ИК.

Има компактни групи, например в Турция, които биха могли да обърнат вота, защо на местните избори да има уседналост, а да не важи за парламентарните, са аргументите на привържениците на уседналостта и при вота за НС.

Според Михаил Константинов гласуването в чужбина няма никакво електорално значение. Гласуването зад граница променя средно по мандат и половина на избор.

"В 21-ви век, когато хората пътуват, работят на различни места, да се връщаме къде хората прекарват повече време, е безумно", опонира Павлов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
11
 
5
 
! Отговори
Винету преди 5 години
Добре, ще гласуваме три пъти за ГЕРБ.
6
8
 
6
 
! Отговори
Байфидан преди 5 години
Хи-хи, никога непозналия червен Колю. Какво очаквате от него освен поредните глу.пости и лъжливи прогнози.
5
9
 
9
 
! Отговори
Бсп са гадове преди 5 години
До 2 червен анонимник. Стига с тая изтъркана плоча за книжката и съсипването. Ако някой е съсипал държавата, то е червената шайка още преди 75 години, съсипа я и през прехода.
4
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 2и защо да не си я пази? всички политици, и не само, бяха партийци! даже и твоите родители са рецитирали "партия, любима" с плам и възхищение! той поне не го крие!
3
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
крайно време е да търсят отговорност за лъжливи прогнози! *** и пульо се изрежда да ръси простотии като пърхот! само пари ще харчат, защото пак ще си изберем бойко!
2
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До kh. Ама разбира се! Нали ББ още не си върнал партийната книжка и унищожи Бг
1
16
 
10
 
! Отговори
kh преди 5 години
Комунист за власт си е нормално да съсипе цяла държава няколко пъти. Дали ние като народ ще го позволим обаче ? Иска ви се другари, иска ви се.