Квотите за работници с увреждания - не на всяка цена

Депутат от ГЕРБ: Има сектори, в които това няма как да стане
Обновена: 5 дек 2018 21:36 | 5 дек 2018 20:40, Красимир Ангелов
1

Депутатите приеха на второ четене закона за хората с увреждания и закона за личната помощ и решиха дирекциите по социално подпомагане да определят индивидуалните потребности на хората с увреждания. Освен това работодателите ще бъдат длъжни да назначават определен брой хора с увреждания.

Още по темата
Народният представител от ГЕРБ Светлана Ангелова обясни, че квотният принцип за наемане на такива служители вече действа в държавната администрация. По думите на заместник-председателя на социалната комисия в парламента, именно влизането в работна среда е най-добрият начин за интеграция. Ангелова допълни в студиото на "Денят ON AIR", че има изключения, при които съответните нови регламенти няма да важат.

"В тези предприятия и фирми, които не позволяват според спецификата на производството, работната среда не позволяват да работят лица с увреждания, няма да бъдат назначени. В мините няма как да назначим лице с увреждане", уточни още тя.

Светлана Ангелова обясни, че при липса на регистрирани лица с увреждания в бюрата по труда в различните райони, няма как работодателите да ги намерят и те няма как да бъдат санкционирани при това положение.

Депутатът от ГЕРБ подчерта още, че в нормативната уредба са предвидени и алтернативи за бизнеса, който не е наел хора с увреждания, но това предстои да бъде по-подробно разписано в наредба, която предстои да бъде готова до месец март.

Заместник-председателят на социалната комисия в парламента коментира пред Bulgaria ON AIR и приетата индивидуална оценка, която дирекциите по социално подпомагане ще изготвят. Според Ангелова тя е ключов момент от Закона за хората с увреждания и нейната цел е да има индивидуален подход към отделния човек, към неговите нужди, потребности и да може да се решават проблемите им.

"По новия закон ще се изработва от специализиран екип от дирекциите. Ще бъде изработена специална методика за изготвянето на социалната оценка. Новите оценки трябва да започнат да функционират от 1 април", поясни още Светлана Ангелова.

Вижте видео с целия разговор на сайта на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Закон, но не е задължителен. И варианти за заобикаляне на закона от страна на работодателите.