Законът за хората с увреждания – основа за реформа

Бисер Петков: С него се поставя основа за промяна на политиката
5 дек 2018 16:07,
5
Законът за хората с увреждания – основа за реформа
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Със Закона за хората с увреждания се поставя основата за цялостна реформа на политиката към тях. Това коментира социалният министър Бисер Петков, след като парламентът окончателно прие новия закон, за който месеци наред настояваха протестиращите майки на деца с увреждания.

С текстовете се въвеждат квоти за бизнеса за наемане на хора с увреждания, ще има индивидуална оценка на потребностите, както и нови форми на подкрепа.

Още по темата

"Дълго продължи работата по този законопроект, но имаме един нов закон за хората с увреждания, който гарантира правата им и дава нови форми на подкрепа. За първи път финансовата подкрепа, обвързана с линията на бедност, е определена в самия закон. Само за тази месечна финансова подкрепа са предвидени 426 млн.", уточни Петков.

По думите му със закона се отговаря и на редица изисквания на ратифицираната от България Конвенция за правата на хората с уврежадния - конституират се органите, които ще осигуряват насърчаване на прилагането и мониторинг на конвенцията. Той посочи и че с текстовете са предвидени мерки за заетост на хората с увреждания.

"Очаквам утре Народното събрание да гласува и другия законопроект за личната помощ. Днес правителството одобри и третия законопроект за социалните услуги. Наистина през тази година можем да се поздравим с една значителна промяна в правната рамка за хората с увреждания и уязвимите групи в обществото", заключи социалният министър.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 4ГеноцИд!
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще се поздравите, че отрязахте парите за хората с увреден слух.Хубава реформа направихте, г-н Петков!Геноцод!
3
3
 
5
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Търся хора с увредено зрение за международни шофьори!Ваш: СО МАТ /Вили Бец/
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Реформа ли? Драги ми джурналисти термина реформа, означава оптимизиране работата на дадена система - какво сме оптимизирали тук? Раздаваме пачки на калпак, даваме права на едни хора да бъдат нещо повече от останалите, а последните даже ги наказаваме. Страхотна реформа, мисля че ще пожъне страхотен успех в следващите няколко години, до фалита на държавата.
1
0
 
8
 
! Отговори
Инвалид преди 5 години
Вие нещо разбрахте ли ? Отново общи приказки...