АЕЦ "Белене" – готова за 8 години срещу ?9 млрд.

Условието: 1/3 от строителството да е от родни фирми
72
АЕЦ "Белене"  – готова за 8 години срещу ?9 млрд.
Снимка: Булфото, архив

АЕЦ "Белене" може да бъде изградена за 8 години и да струва около 9 милиарда евро според анализа на енергийното министерство.

Още по темата

Пред парламентарната енергийна комисия министър Теменужка Петкова заяви, че се предвижда финансирането на новата ядрена мощност да стане с 20% собствен и 80% привлечен капитал.

Задължително условие към бъдещите стратегически инвеститори ще е да има българско участие в проекта, което да е под формата на апортна вноска от вложеното до момента от страна на НЕК.

Предвижда се също български фирми да извършват 1/3 от дейностите по строителството на АЕЦ "Белене".

Петкова увери, че има готовност да се даде старт на процедурата за избор на стратегически инвеститор още в началото на следващата година.

Според нея обаче няма как да се очаква, че ще има бързи предложения.

"Не можем да искаме от някого за две седмици да даде оферта, да направи анализ или да прояви интерес за такъв голям проект, който няма да бъде само национален", коментира тя.

Петкова заяви, че има условие в процедурата за предоставяне на финансовия модел с цел да се види какви са реалните параметри на един такъв проект и каква би била цената на тока, която тази централа ще постигне.

Освен това, ако се стигне до реализация на АЕЦ "Белене" властите ще настояват неин оператор да бъде АЕЦ "Козлодуй".

Според нея по този начин ще се използва целия капацитет и опит на АЕЦ "Козлодуй".

"Така ще можем да приобщим атомната ни централа, новата, с опита и от гледна точка на сигурност, на експертиза и на икономическия ефект и за Козлодуй, тъй като той ще има договор за това да бъде оператор на тази централа и да може да оперира така, както се изисква. Ние сме заложили това като условие", посочи още министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
1
 
4
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Аха, сетиха се милите , просветлиха се най-после. Тока от мариците е скъп заради парниковите емисии, фото-волтаиците живеят 20 години и след това трябва да се рециклират (има отровни метали в тях) незнайно къде и по какъв закон ( няма закони за рециклиране и депа за складиране), АЕЦ Козлодуй не е вечен (приказкие за още 30 години експлоатация са като пожеланието да илядниш). Та така е милата родна картинка - скоро няма да има от къде да купят ефтин ток тези с ВЕИ , да препродават с печалба!
66
1
 
9
 
! Отговори
Енергетик преди 5 години
До 51 Малките блокове на Козлодуй се затвориха по политически причини . И те бяха 100% по-надеждни от Фукушима или Чернобил , и при тях беше невъзможна авария като двете цитирани централи. Твърдения като това , че АЕЦ Козлодуй и проекта Белене са бомба със закъснител са "леко" снешни.
65
0
 
6
 
! Отговори
Енергетик преди 5 години
До 51 По време на режимите на тока от 90та , в АЕЦа работеше само 5ти блок. 4те малки бяха спрени по изискване на МААЕ за "модернизация" , която продължи до края на 93та . Колкото до безопасноста на проекта Белене . Технологията няма нищо общо с Фукушима или Чернобил и авария от такъв тип е НЕВЪЗМОЖНА .
64
0
 
4
 
! Отговори
Енергетик преди 5 години
До 51. Моето МОМИЧЕ , много си далече от истината. По времето на "комунизма" в АЕЦ Козлодуй , никога не е имало 6 работещи блока. Тогава работеха само 4те малки блока , бившото Електропроизводство 1. 5ти Енергоблок е пуснат 87ма , а достига пълна мощност едва през 89та , включен е в паралел в електроенергийната с-*** ба България също през 89та. 6ти е пуснат през есента на 91ва , а е присъединен към електроенергийна с-*** през 93та.
63
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При положение, че печалбата на АЕЦ Козлодуй за една година е около 50 млн.евра , тези 9 млрд. ще се изплатят за 180 години. Обаче тъй като централата няма да работи повече от 40 години е нужно всеки гражданин на РБ да приготви 1000 евра за загубите генерирани от този проект
62
0
 
7
 
! Отговори
Един от НЕК преди 5 години
Енергийната министърка се е заблудила или направо лъже. Цената на АЕЦ Белене е определена на 6.2 милиарда и според плановете и схемата на изграждане ще бъде готова за 4 години "до ключ", т.е, ще започне да произвежда електричество. Всякакви други спекулации са чиста измама.
61
4
 
6
 
! Отговори
V преди 5 години
С парите които дадохме на ЕС като вноска плюс 75 % от всички мита ,само на петрола да не говорим колко са щяхме да си построим 5 атомни централи ,а сега плащаме на Ахмет Доган и на американците не да произвеждат ток ,а да си седят ;) студен резерв .Загубите до тука от Южен поток за над един милиард само от таксите .Щом ЕС не е в интерес на народа защо седим още в него ???
60
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тъпата Кунева затвори 4 работещи блока в Козлодуй, сега 18 години не могат да построят 2 блока в Белене. Борбата е кой да вземе комисионни.
59
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Германците произвеждат 10 пъти повече СО2 на глава от населението отколкото средния земен жител. Данке бабо!
58
10
 
6
 
! Отговори
Атомната бомба Белен преди 5 години
Да построим АЕЦ Белене значи да поставим потенциална свръхмощна атомна бомба в България. В Германия вече затвориха всичките си атомни централи след експлозията в японската АЕЦ Токушима и след референдум.
57
6
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
БОРИСОВ СПРЯ ЕВТИНИЯ ПРОЕКТ ДОСЕГА ДА СА Я НАПРАВИЛИ!!!!
56
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да не мислите, че турците и румънците ще ви продават евтин ток от техните АЕЦ-ове, защото много ви харесват???Хем ще сте дали парите за АЕЦ-а , хем няма да го има реално.................прости селяни сте................каза ви го един професор.......ама не 80 % .........поне 90 % сте прости селяни!!!
55
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така е , има много хора за затвора.............много пари потънаха в АЕЦ- Белене като в черна дупка, но има прокуратура и съд, нали???Това че някой е крал, значи ли че България няма нужда от ядрена енергетика???Утре ще купуваме скъп ток от Турция и Румъния!!Това ли искате ???
54
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Струваше 3,9 милиарда, после Путин в България им каза 6,4 милиарда. Казаха му, че било скъпо и искали 5 милиарда да струва. Рекетираха Путин в София. Сега те казват 9 милиарда. Девет е по-малко от 6,4, което е по-малко от 3,9 милиарда. Това е сметката им на тези същите. И вече се убедиха, че има сключен договор за оборудването, даже го платиха. Не вярваха на Овчаров.
53
5
 
17
 
! Отговори
далаверата Белене преди 5 години
Агент Гоце от Сирищник, Румен Петков(пикаещият във фонтани), пелтека Стойнев, "дългият инкасатор" Румен Овчаров, бившия червен министър Петър Димитров и Явор Куюмджиев плачат за затвора във връзка с далаверите около Белене, защото откраднаха милиони, а не построиха нищо. И сега отново точат лиги за нова руска АЕЦ за да могат да крадат отново милиарди от бедния български народ.
52
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Нова АЕЦ не е нужнаДвата реактора за АЕЦ - Белене хем сме ги платили, хем нямаме централа, хем платихме на Русия в арбитражния съд..........защото БГ - политици лесно се огънаха пред тримата американски сенатори.............и някой си мислеше да ги продаде(реакторите) на Иран...........това са ядрени реактори, бе хора, не са щайги с домати!!!
51
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 49Дано си прав, но на тая територия (и навсякъде по света) крайните решения ги вземат политиците, а не ядрените физици............Хари Труман реши да пусне 2 бомби над Япония,а не Опенхаймер или Ферми!!Политиците са на върха на хранителната верига, а не учените ......да го кажем така!!
50
13
 
14
 
! Отговори
Нова АЕЦ не е нужна преди 5 години
По време на комунизма когато работеха и 6-те реактора на АЕЦ Козлодуй в България постоянно не достигаше тока и постоянно го спираха, сега само с 2 реактора въобще нямаме проблеми с тока и даже изнасяме ток. Нова руска АЕЦ въобще не ни е нужна поради липса на недостиг на ток. Руските под.логи обаче искат нова руска АЕЦ за да могат да крадат отново милиарди от бедния български народ.
49
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Успокой се бре, много ясно, че в централата ще работят специалисти по ядрена енергетика, а не счетоводители завършили в Свищов ...
48
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Експертите трябва да имат думата..............ядрени физици, инженери и т,н...............а не политически лица-счетоводители, които са виждали учебник по ядрена физика само на снимка, както каза колегата преди мен!!!Пак ви казвам.............с урана и радиацията шега не бива............не е като да коригираш дебит-кредит(или печалба-загуба ) в счетоводството с няколко натискания на клавишите на компютъра!!!Няма ли кой да й го каже на Теменужка Петкова това??