АЕЦ "Белене" – готова за 8 години срещу ?9 млрд.

Условието: 1/3 от строителството да е от родни фирми
72
АЕЦ "Белене"  – готова за 8 години срещу ?9 млрд.
Снимка: Булфото, архив

АЕЦ "Белене" може да бъде изградена за 8 години и да струва около 9 милиарда евро според анализа на енергийното министерство.

Още по темата

Пред парламентарната енергийна комисия министър Теменужка Петкова заяви, че се предвижда финансирането на новата ядрена мощност да стане с 20% собствен и 80% привлечен капитал.

Задължително условие към бъдещите стратегически инвеститори ще е да има българско участие в проекта, което да е под формата на апортна вноска от вложеното до момента от страна на НЕК.

Предвижда се също български фирми да извършват 1/3 от дейностите по строителството на АЕЦ "Белене".

Петкова увери, че има готовност да се даде старт на процедурата за избор на стратегически инвеститор още в началото на следващата година.

Според нея обаче няма как да се очаква, че ще има бързи предложения.

"Не можем да искаме от някого за две седмици да даде оферта, да направи анализ или да прояви интерес за такъв голям проект, който няма да бъде само национален", коментира тя.

Петкова заяви, че има условие в процедурата за предоставяне на финансовия модел с цел да се види какви са реалните параметри на един такъв проект и каква би била цената на тока, която тази централа ще постигне.

Освен това, ако се стигне до реализация на АЕЦ "Белене" властите ще настояват неин оператор да бъде АЕЦ "Козлодуй".

Според нея по този начин ще се използва целия капацитет и опит на АЕЦ "Козлодуй".

"Така ще можем да приобщим атомната ни централа, новата, с опита и от гледна точка на сигурност, на експертиза и на икономическия ефект и за Козлодуй, тъй като той ще има договор за това да бъде оператор на тази централа и да може да оперира така, както се изисква. Ние сме заложили това като условие", посочи още министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В САЩ и Британия атомните електроцентрали са частни!.Частникът е по-съвестен стопанин. Вие за кое треперите повече? За собственият си частен автомобил или за "държавният" трамвай примерно?
46
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Теменужка Петкова доколко е компетентна, цялата процедура трябва да е под егидата на хора от БАН и АЕЦ Козлодуй. Дайте хора от доцент нагоре не на некакви Теменужки, Калинки и Фърфелетки дето са виждали ученик по ядрена физика само на снимка.
45
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В САЩ и Британия атомните електроцентрали са частни!
44
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Но не знам някъде да има частни АЕЦ по света.....И въпреки, че няма частни пак гърмят.
43
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
има готовност да се даде старт на процедурата за избор на стратегически инвеститор-))
42
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 40Съглсен съм със теб напълно турих ти плюс, щото със тази прозрачност и начин на печелене на поръчки може да светнем като Чернобил. Частните фирми печелят офертите като предлагат ниски цени, но в крайна сметка за каквото плaщаш такова и получаваш.
41
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 41Бяха държавни и двете централи с авариите, но там имаше други причини.............дълга тема е това!Но не знам някъде да има частни АЕЦ по света............и тук ли ще сме първи(българите) по абсурдите и парадоксите??
40
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 36Точно това казвам и аз.............ако искате АЕЦ-а да гръмне , дайте да го финансира някоя БГ-мутра или арабски шейх с пари от тероризъм.................да видим дали това искате с частно финансиране??Нали знаете?Който плаща............той поръчва музиката!!!С урана и радиацията шега не бива...............ама тия неща счетоводителките като Теменужка не ги разбират!!
39
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БГ-реактори в АЕЦ- Козлодуй са много по-добри от тези в Япония - Фукушима (това няма да го обяснявам тук, не е за дилетанти ).Обясни го на японците, те явно нищо не разбират и не си взимат руски.
38
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дайте още 9 милиарда на руснаците, да щракат с пръсти по казината на Монако
37
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
завърши ядрена физика, като мен.Къде, в пловдивското МЕИ ли?
36
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В частните фирми са назначени хора от кол и въже, то други няма и да намерят за парите които дават ако искте да гръмнем дайте АЕЦ-а в ръцете на някоя мутра.
35
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 31БГ-реактори в АЕЦ- Козлодуй са много по-добри от тези в Япония - Фукушима (това няма да го обяснявам тук, не е за дилетанти ), освен това БГ-ядрени специалисти си на световно ниво, утре като ги изгоните, те ще работят на Запад, а вие ще ревете, че токът ви е скъп.............ама така ви се пада, като сте прости селяни!
34
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 31Реактори тип "Чернобил" не се произвеждат от години в Русия.............мога цяла лекция да ти изнеса за ядрените реактори, но няма да я разбереш.........завърши ядрена физика, като мен..............тогава ще говорим !!!
33
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В целия свят ядрената енергетика е стратегически отрасъл и се контролира от държавата, а не от частни фирми..................в АЕЦ нещата са много сериозни............работи се с ядрено гориво(уран) , не е като да продаваш щайги с домати и картофи.........................но много хора не правят разлика.....................утре да не ревете, ако стане авария като Фукушима или Чернобил!!!
32
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 9Хаха, една Германия е с 38% от ВЕИта, атомна около 15%... и тя не е най "зелената" в Европа...Та за отвития и на отворения прозорец я пак...
31
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Между другото, руските реактори са много по надеждни и по-добри от канадските с тежка вода.............като ядрен специалист ви го казвам!!.Като чернобилските ли са надеждни?
30
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никакви частни фирми с непроверени финанси в ядрената енергетика.....................с урана шега не бива, ама тук никой освен мен явно не разбира от ядрена физика и радиационна безопасност...............утре като стане авария като Чернобил..................да не ревете!И не се оставяйте на една счетоводителка като Теменужка Петкова(сега енергиен министър)да взема кардинални решения!!!
29
2
 
3
 
! Отговори
Браво преди 5 години
Задължително да се построи и една на язовир "Кърджали".
28
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Втори АЕЦ е като чифте пищови на гол тумбак. Един пищов ни стига.