АЕЦ "Белене" – готова за 8 години срещу ?9 млрд.

Условието: 1/3 от строителството да е от родни фирми
72
АЕЦ "Белене"  – готова за 8 години срещу ?9 млрд.
Снимка: Булфото, архив

АЕЦ "Белене" може да бъде изградена за 8 години и да струва около 9 милиарда евро според анализа на енергийното министерство.

Още по темата

Пред парламентарната енергийна комисия министър Теменужка Петкова заяви, че се предвижда финансирането на новата ядрена мощност да стане с 20% собствен и 80% привлечен капитал.

Задължително условие към бъдещите стратегически инвеститори ще е да има българско участие в проекта, което да е под формата на апортна вноска от вложеното до момента от страна на НЕК.

Предвижда се също български фирми да извършват 1/3 от дейностите по строителството на АЕЦ "Белене".

Петкова увери, че има готовност да се даде старт на процедурата за избор на стратегически инвеститор още в началото на следващата година.

Според нея обаче няма как да се очаква, че ще има бързи предложения.

"Не можем да искаме от някого за две седмици да даде оферта, да направи анализ или да прояви интерес за такъв голям проект, който няма да бъде само национален", коментира тя.

Петкова заяви, че има условие в процедурата за предоставяне на финансовия модел с цел да се види какви са реалните параметри на един такъв проект и каква би била цената на тока, която тази централа ще постигне.

Освен това, ако се стигне до реализация на АЕЦ "Белене" властите ще настояват неин оператор да бъде АЕЦ "Козлодуй".

Според нея по този начин ще се използва целия капацитет и опит на АЕЦ "Козлодуй".

"Така ще можем да приобщим атомната ни централа, новата, с опита и от гледна точка на сигурност, на експертиза и на икономическия ефект и за Козлодуй, тъй като той ще има договор за това да бъде оператор на тази централа и да може да оперира така, както се изисква. Ние сме заложили това като условие", посочи още министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако не бяха простотиите,които сътворихме с чужда подкрепа,сега щеше да работи.
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С Делян Добрев за колко искаше да я строи.Май на половината.Дайте я на човека,та да се напечели.
5
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде в света има АЕЦ, финансирана от частни фирми???Да говоря ли за това колко рискове има в това?Включително и за ядрената безопасност............дълга тема е това!!!Атомната енергетика е стратегически отрасъл..............трябва да се финансира и контролира 100 % от държавата!!!!
4
1
 
11
 
! Отговори
Do 1 преди 5 години
С тази цена на веи енергията НЕ благодаря ! Ако сме нормална държава с нормални заплати цени ок ! Била веи и 3пъти по висока ! Що?
3
6
 
6
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 5 години
Имаме толкова реки които само чакат своите ВЕЦове и да ползваме ток на комична цена .....но неееее....АЕЦ та АЕЦ.
2
2
 
13
 
! Отговори
Мистър Сенко преди 5 години
Само доклади, само сметки, само няпъни! Голям зор да се направи този АЕЦ! Ох на батя, тия 9 млрд. еврака как хубаво ще се откраднат и ще влезнат в офшорки. :)
1
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да строиш АЕЦ когато всички развити държави строят само ВЕИ мощности е като да обявиш конкурс за нов парен автомобил във века на електромобилите. Сериозен инвеститор никога няма да се захване за такова нещо, но все ще се намерят мошеници които да разграбят апортната вноска на Теменужка Петкова.