Благодарности и емоции в НС за Закона за личната помощ

Омбудсанът Мая Манолова: Голяма победа, изстрадана!
6 дек 2018 14:45,
15
Благодарности и емоции в НС за Закона за личната помощ
Снимка: БТА

След няколко месеца на протести Законът за личната помощ бе приет и дойде време за благодарности. Майките и всички, работили по текстовете, благодариха и се поздравиха в Народното събрание за приемането на законодателството за хората с увреждания.

"Голяма победа, изстрадана. Спомнихме си откъде тръгнахме, от един закон, който никой не подкрепяше, за да стигнем до аплодисментите в парламента. Едни смели жени дадоха урок на обществото, че една кауза, колкото и да е невъзможна, може да е успешна, ако е справедлива. Дадоха урок и на политиците, че трябва да чуват гласа на хората", каза омбудсманът Мая Манолова.

Още по темата

Социалният министър Бисер Петков също се съгласи, че законът е "изстрадан", но в крайна сметка се е стигнало до неговото приемане.

"Много пъти бяхме между "Осанна" и "Разпни го". Много срещи бяха емоционални и драматични, но стигнахме до един закон. Това нямаше да е възможно без много хора, които не са тук - премиера, министъра на финансите, на здравеопазването, на вицепремиера Дончев", каза Петков.

Светлана Ангелова изтъкна и заслугата на Бойко Борисов, който се ангажира с финансовото обезпечаване на законите и бе арбитър между депутатите и протестиращите родители.

"Благодаря на всички каузата лична помощ от страдание през надежда да се превърне в реалност", каза и шефът на социалната комисия Хасан Адемов.

Според майките пък законът за личната помощ е шанс за бъдеще, а събитията през последните месеци са показали, че има гражданско обещство.

"Законът за личната помощ е закон за бъдещето на децата ни. Децата ще ги има, когато нас ни няма", каза Вера Иванова от "Системата ни убива".

И въпреки че двата закона за хората с увреждания бяха приети в срок, протестите ще продължат. Майките обещаха, че махат палатката зад Народното събрание, но се заканиха, че през януари ще я разположат пред здравното министрество, за да се борят за реформа в ТЕЛК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НИКОЙ НЕ Е ЗАСТРАХОВАН В СЕМЕЙСТВОТО ДА СЕ ПОЯВИ ТАКОВА СПЕЦИАЛНО ДЕТЕ- АЗ ЛИЧНО СЕ РАДВАМ АКО ТОЗИ ЗАКОН ОБЛЕКЧИ СЪДБАТА НА ТИЯ СЕМЕЙСТВА.
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Борисов беше арбитър между депутатите от собствената си партия и протестиращите. И не за пръв и последен път. Лашкат го както си искат!
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Светлана Ангелова изтъкна и заслугата на Бойко Борисов, който се ангажира с финансовото обезпечаване на законите и бе арбитър между депутатите и протестиращите родители."-------Другарю Борисов, Вашите крака най-хубаво миришат!!! Комунизмът се завръща! Ура!
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До House M.D.Целят да спрат инвалидните пенсии на другите болни и всички пари да ги дадат на тях.
7
1
 
5
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Честито на приснодевите! А кой им гледа децата докато протестират? И защо искат реформи в ТЕЛК? Какво целят?
6
6
 
12
 
! Отговори
РЕЗУЛТАТЪТ преди 5 години
Майките на уродчетата ще получават по 930 лв., а майките на нормалните деца, бъдещето на нацията - 35.
5
8
 
13
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 5 години
И с какво този закон променя факта ,че у нас има хиляди фалшиви инвалиди например,или просто ни припомня съществуването на другарката Манолова
4
4
 
12
 
! Отговори
1 преди 5 години
Доколкото разбирам: Благодари се на министри и парламент, че са си свършили работата след дълъг протест на майки с деца с увреждания. Е, нали затова са министри и депутати - да служат на народа?! А и още нещо разбрах: Бойко Борисов щял да плаща :) :) :).Оле... ужас, смешно ми е - ама много.
3
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Mamolova da sedne na stola na boiko a toi da si po4iva v bankja ima i kafee tam da sedi ili v usa svetovnata bk pri daschterata na zwaka zvetanov
2
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имаше един вицетъпанар, някой помни ли му името?
1
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Срам за "патриотите"Как са го допуснали