Законът за личната помощ – успех, идва от народа!

Глас от БСП: Законът не обхваща всички нуждаещи се
Обновена: 7 дек 2018 06:40 | 6 дек 2018 22:30,
10

Приетият днес Закон за личната помощ е успех не само за хората с увреждания. Той е успех за цялото общество, тъй като идва от народа. Обществото ни се събуди. Протестиращите майки показаха, че когато имаш кауза и сили да я следваш, то тя може да се осъществи. Това коментира в студиото на "Денят ON AIR" депутатът от БСП Виолета Желева.

Парламентът днес прие окончателно промените в Закона за личната помощ, който е част от новата нормативна уредба за хората с увреждания. Инициативата за него под мотото "Системата ни убива" е на майки на деца с увреждания с участието на омбудсмана Мая Манолова.

Още по темата

Майките обявиха, че прекратяват протеста и ще премахнат палатковия лагер пред Народното събрание.

Пред Bulgaria ON AIR Виолета Желева уточни, че е важно темата да не се политизира.

"Това, което ни притеснява обаче е, че Законът за личната помощ не обхваща проблемите на всички групи нуждаещи се", допълни още депутатът от БСП.

По време на дебата ГЕРБ и БСП за пореден път се впуснаха в спор кой е направил повече за хората с увреждания.

С текстовете се уреждат условията и редът за предоставянето и ползването на лична помощ от хората с увреждания.

Ползвател на лична помощ може да бъде човек с увреждане, довело до ограничения в способността му за самостоятелно обслужване в ежедневието и зависимост от чужда помощ. Ползвателят ще може да избира асистентите, участва в договарянето на условията на заетостта и подписва месечния отчет на асистента за отработените от него часове.

В закона е записано, че на децата с увреждания, които получават най-голямата социална подкрепа от 930 лева, ще бъдат приспадани до 380 лева за личен асистент, а остатъкът ще се плаща от общината. По същия ред ще се приспада и добавката за чужда помощ от 94 лева от ползвателите на тази услуга.

Предоставянето на личната помощ ще започне от 1 септември, а изготвянето на индивидуалните оценки - от 1 април следващата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
2
 
! Отговори
До Акъл (№3) преди 5 години
Нали това беше целта - да катурнат В.Симеонов, после и властта предсрочно да вземат.Как да разлаят повече хора, та да дестабилизират властта? Като посочат онзи, който искаше да направи ревизия и да отстрани фалшивите инвалиди. Затова много шмекери скочиха срещу него.А средностатистическият българин, както винаги, не си направи труда да поразсъждава, а просто гледаше сеир.Плащайте сега на кюмурите! При тях са "инвалид" до "инвалид".
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 5Нищо полезно няма да направят с ТЕЛК. Парите от инвалидните пенсии ще бъдат орязани за едни инвалиди и ще ги пренасочат към НПО и дневните центрове на майките, които са управители на дневни центрове. Това е схема. Започва източване на социалната система. В ръцете на определени хора, които са обвързани с политически фигури.
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 7Тези пари за личната помощ ще ги вземат от другите инвалиди, няма да ги вземат от вас. АСП започва орязване на помощните средства за другите инвалиди. Ще вземат от едни инвалиди, ще дават парите на майките. Майки, обвързани с дневни центрове. Парите за социална политика ще се точат от НПО-та и дневни центрове. Това е подкрепено от омбудсмана. Четете и по други медии. Този сайт публикува избирателно.
7
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде голяма радост ние които работим сега ще им ги плащаме тези пари.
6
1
 
1
 
! Отговори
Ами... преди 5 години
Поживем, увидим.
5
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Успех" или нагло изнудване на "цялото общество" след като протеста бе узурпиран от "майките"-курнелки?В началото всички им съчувствахме и бяхме с тях, но след намесата на БКП "обществото" се отдръпна, само дето "протестите" станаха на мода и всичко живо скокна да "протестира" по повод и без повод при положение, че много от проблемите могат да се разрешат без излишна врява и показност. Все пак, дано успеят и с реформата на ТЕЛК-а, това ще бъде наистина от полза за всички.
4
2
 
4
 
! Отговори
Киро Кюмюря преди 5 години
кой шъ взема сега рушвета за индивидуалната оценка?
3
6
 
18
 
! Отговори
акъл преди 5 години
Още камшици по гърба на работещия и още хранилки за измислените инвалиди. Едно село 70% ивалиди. Браво, съсипете малкото останали.
2
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
за въртоглавите комунисти ли трябва да им се дава помощ, за да не крадат?
1
6
 
17
 
! Отговори
Байфидан преди 5 години
А бе, бесепарите, вие какво направихте за нуждаещите се по време на вашите управления, че нещо не се сещам?