Станишев: Отговорността ни е да спасим Европа от ЕНП

Конгресът на ПЕС го избра за лидер на партията за трети мандат
Обновена: 7 дек 2018 23:20 | 7 дек 2018 23:10, Анисия Иванова
84
Станишев: Отговорността ни е да спасим Европа от ЕНП
Снимка: БТА

С внушителната подкрепа на 83,9% от делегатите конгресът на ПЕС избра Сергей Станишев за трети мандат като президент. Така той ще постави рекорд като най-дългогодишнен лидер на европейските социалисти до момента - 10 години.

Сергей е истински европеец, истински социалист и истински лидер, представи го генералния секретар на ПЕС Ахим Пост преди гласуването. Всички делегации пуснаха общи бюлетини. Станишев получи подкрепа от 270 от делегатите с право на глас, които общо 323. Станишев получи единодушната подкрепа и на българската делегация въпреки отсъствието на соцлидерката Корнелия Нинова.

В емоционална реч пред делегатите на Конгреса Станишев заяви, че днес повече от всякога лявото политическо семейство трябва да бъде единно, за да спаси Европа от разрушителния популизъм и арогантността на ЕНП. Това съобщиха от пресофиса на лидера на ПЕС.

"Европейският проект е атакуван от две страни: от една страна - войнстващите популисти от крайната десница, които искат да разрушат постигнатото през последните 70 години като продават една фалшива носталгия по миналото, като разпалват противопоставянето вътре и между обществата, като експлоатират страховете на хората, като си измислят нови и нови врагове.

От друга страна - това е арогантността на ЕНП, които твърдят, че политиката на ограничения ни е извела от икономическата криза и всичко е чудесно и трябва да продължим по същия начин. Но те си затварят очите за задълбочаващото се неравенство, за огромната социална цена, която хората платиха за техните политики, и които в крайна сметка отчуждиха гражданите от ЕС, от институциите и политиката като цяло.

Твърде често виждаме, че тези две заплахи за ЕС всъщност работят заедно - националистите навсякъде са удобни коалиционни партньори за десните правителства, като в Австрия и България, защото ЕНП всъщност прегърна популистката реторика и методи. Наблюдаваме процес на Орбан-изация на европейското дясно в името на запазване на властта. Общият кандидат на ЕНП - Манфред Вебер, иска да "строи мостове" към Салвини в Италия и Орбан в Унгария. Това обаче не е нашият път.

Нашият път - това, което обединява всички леви партии, е социална Европа, борбата с неравенствата, устойчивата икономическа политика, която да защитава правата на всички работници - както в традиционните, така и в новите сектори, и която в крайна сметка да осигури подобаващо заплащане за труда, така че хората във всички европейски страни да могат да си позволят достоен живот. Трябва да сложим край на противопоставянето между работниците от Източна и Западна Европа. Да дадем по-добра перспектива за бъдещето на младите хора.

ПЕС е единственото политическо семейство, което има разработен специален План за младежта, който ще бъде червена линия при преговорите с други политически сили след европейските избори. Защото ние, левите, искаме да съхраним Европа, но и да я променим - към повече справедливост, свобода и устойчивост. Това включва и по-справедливо данъчно облагане на големите технологични гиганти, като Google, Apple, Facebook и Amazon. Само по този начин ще можем да върнем доверието на гражданите в Европейския проект и мечтата за мир и просперитет на всички в дух на солидарност и взаимопомощ."

Ахим Пост, депутат в германския Бундестаг и генерален секретар на ПЕС, благодари на Станишев за неуморната му работа като лидер на ПЕС, и го определи като "истински европеец, истински социалист, истински лидер".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Аман от хомосексуалисти
60
0
 
2
 
! Отговори
Гацо Бацо преди 5 години
Тая вечер ще спя спокойно -имало и по-грозни от бг комунистките.Абе Станишка неможа ли да се снимаш с някоя по сгодна комунистка ....
59
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ох боже, освободи ни от комунисти, социалисти и всякаква исти.
58
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аман от комунистите, като крастави кучета са - няма отърваване от тях.
57
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-бедният политик и лидер на социалистите Сергей Станишев ще обитава с многодетното си семейство истински дворец в Северна Швейцария, в градчето Олтен. Приказният имот е с 18 дка градина. Малкото и перфектно за спокойствие градче се простира по протежение на река Ааре, в полите на Алпите. Така лидерът на ПЕС и скандалната му половинка ще могат да се отдадат спокойно и на риболовни страсти.
56
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Станишев да спаси Европа от себе си и най-вече от Моника.
55
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Станишев е резил за социалдемокрацията. Иска да напълни Европа с емигранти и да подчини обществото на джендърската доминация. Правата на мигрантите, правата на джендърите - за сметка на правата на работещите и плащащите данъци. Българският пенсионер живее с ниски доходи, плаща ток, парно, телефон, лекарства, а емигрантът живее безплатно с осигурено топло и светло, получава дрехи, лекарства и храна и дори капризничи каква да е тя!
54
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Именно Станишев предложи Пеевски за шеф на ДАНС през 2013 г.
53
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отговорност на всеки българин е да спаси България от БСП.
52
2
 
22
 
! Отговори
Име преди 5 години
когато многократно "избирани" "лидери", като станишев започнат да ми говорят за отговорност и започвам да се ослушвам за ало апаши...и още:когато многократно "избирани" "лидери", като станишев започнат да ми говорят за отговорност и вече знам, че разпадът на системата им е неизбежен.
51
2
 
20
 
! Отговори
Прверявващ преди 5 години
Станишкoff, да припомни на хората как притичваше задъхан, да не би да закъснее, до хотел Берлин, по заповед на шишкото на мама за указания какво трябва и какво не трябва да изпълни тъпата му партия при сформирането на правителството на Орешарски, включително и кой да бъде шеф на ДАНС. Невероятна пародия как след това тъпата му партия го номинира за шеф на ПЕС. И как при финансовата криза, засегнала офшорната зона Кипър загуби 12милиона в зелено.
50
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма разлика между ПЕС и ЕНП все *** на Америка са , на гей бракове и Истанбулски конвенции. Европа се нуждае от патриоти и независимост на всяка държава.Сидеров е политик с ясно изразена визия за независима Европа от САЩ . Сидеров е за здрава политика с най развитите страни от Азия и Русия.Президентът Радев е точният човек за поста си , но БСП е твърде дясна партия, а не партия на бедният човек.
49
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Социалистите измислиха думата" правоимащи". Това във връзка с неравенството, с което се бори Сер Г й
48
3
 
24
 
! Отговори
Петърчо преди 5 години
Отговорност? СерГейчо ти знаеш ли какво означава тази дума? Отговорност СерГейчо е никога да не допуснем такива като теб повече да се докопат до каквато е власт. Отговорност СерГейчо е да спасим Европа от такива мошеници като теб и тези на които сега им се правиш на лидер. Не знам дали *** е по-голям лицемер с 2 милионна евро за никому ненужна телевизия или ти с твоята банда крадци Царя и Доган дето 4 години вилнеехте и опустошихте България. Де да се намери някой да те опандизи най-накрая!
47
3
 
24
 
! Отговори
Ами така е.. преди 5 години
Що е СОЦ... Все е ла"" "но!Знам, щото съм го преживял!
46
4
 
10
 
! Отговори
Константин преди 5 години
Лошото е, че и пес и енп за нищо не стават. И най-лошото е, че от този факт ние всички го д.хаме яко, те са си добре и енп и пес.
45
6
 
37
 
! Отговори
срам преди 5 години
Щом Станишев им е председател, и то вече трети мандат, много ми е ясно какво представлява ПЕС. Станишев всички го знаем - провалил се в България политик, поддръжник на ИК, със съмнения, че е хомо. Ако не го знаехме можеше да си мислим, че ПЕС е някаква сериозна организация, но сега знаем, че и ПЕС не стават за нищо.
44
1
 
12
 
! Отговори
Картофчо преди 5 години
Не слушай чадо какво говоря, ами гледай какво правя!
43
2
 
18
 
! Отговори
Ценкооо... преди 5 години
Прав си та дрънкаш - пази Боже от бивш комунист и бивш вегетарианец, щото нямат наяждане...
42
3
 
17
 
! Отговори
PS преди 5 години
Един провалил се Български Депутат и Управник е глава на ПЕС... Абе тези от ПЕС или са престъпно провалили се политици или както се казва Клоуна е част и лицето на тестето карти, желая им успех с СерГей начело :D