За "Белене" ще се търси инвеститор. Но възможно ли е да се намери?

Реализацията на проекта – без държавни гаранции!
Обновена: 7 дек 2018 19:09 | 7 дек 2018 15:30,
73
За "Белене" ще се търси инвеститор. Но възможно ли е да се намери?
Снимка: архив Reuters

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова посочи, че е добре да се опитаме да реализираме АЕЦ "Белене" с оглед развитието на енергетиката към по-чиста енергия и декарбонизацията на икономиката. Реализацията на проекта обаче трябва да се осъществи на пазарен принцип и без държавни гаранции за изкупуване на електроенергия.

Според анализа на енергийното министерство предложената цена за изграждане на проекта трябва да е под 9 млрд. лева. Условията са и българската страна да има право на блокираща квота, както и българските и местните компании да участват в реализацията на "Белене". Процедурата за избор на инвеститор пък можело да започне още 2019 и да приключи в рамките на година.

Още по темата

"Темата дали да се строи "Белене" стои от години. Ситуацията, в която се намираме днес, е доста по-различна. Фактите са такива каквито са - имаме площадка, инфраструктурата за реализацията на този порект, оборудване, което е българска собственост. Смятам, че анализирайки трябва да направим опит да се търси реализация на този проект на пазарен принцип, без държавата да се ангажира с изкупуване на електроенергия", каза министър Петкова по време на изслушване в парламента.

Таско Ерменков от БСП обаче се възпротиви на сроковете, в които се планира да бъде реализиран проектът.

"С темповете, с които работите, се съмнявам да доживеем изграждането на "Белене". Откакто реакторите са в България, единственото което направихте, е да ги обвиете с найлон. Тези реактори бяха най-модерни, но колкото повече седят, тяхната модерност се изчерпва", настоя социалистът.

По думите му и няма как с тези условия проектът да бъде интересен за инвеститорите.

"Въпросът е може ли при тези условия проектът да стане. Когато държавата абдикира, не го правим интересен за инвеститорите. Казваме им: Дайте парите, а ние ще ви кажем какво да правите. Направете си един анализ може ли при така поставените условия да се стигне до изграждането на "Белене", отсече Ерменков.

Рамадан Аталай пък се усъмни дали ГЕРБ изобщо искат да се стигне до реализацията на "Белене" и настоя, че с всички тези условия не се отправя послание за доверие към инвеститора.

Валери Симеонов от "Обединени патриоти" пък видя опасност за националния интерес и риск от монопол в енергетиката.

"В случай на изграждане на "Белене", теоретично този инвеститор би могъл да продава ток на дъмпингови цени, да фалира АЕЦ "Козлодуй", и да държи енергетиката на България. Може да видите как руски фирми са влезли в енергетиката на Армения и Монголия", каза Симеонов.

Според енергийния министър Теменужка Петкова такъв риск не съществува, тъй като едва ли ще има инвеститор, който да вложи толкова много средства, а после да продава продукцията си на по-ниски цени. Тя уточни и че държавата ще участва с блокираща квота, което ще даде възможност да упражнява контрол и да влияе върху всяко решение.

Според друг депутат от Патриотите - Калин Поповски, пък днес е добър ден за българската енергетика.

"Адмирирам решението на правителството. Без "Белене" няма да има евтин ток", заключи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
2
 
! Отговори
Доброто за страната преди 5 години
Кому е нужно след като имаме Козлодуй!Там да пренесат реактора,има и прекрасни специалисти и почвата е добра.
57
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Инвеститор може и да се намери, ама не при това управление!Иначе, АЕЦ трябва да е държавен, контролиран от държавата, защото без контрол... Не ми се мисли даже!
56
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В случай на изграждане на "Белене", теоретично този инвеститор би могъл да продава ток на дъмпингови цени, да фалира АЕЦ "Козлодуй" Точно и държавата трябва да я строи и контролира.
55
0
 
4
 
! Отговори
бай вълчо от хисаря преди 5 години
Да се дава съвети /ъкъл / на който и да е инвеститор си направо комично.
54
1
 
3
 
! Отговори
Търси ли инвеститор преди 5 години
Търсите под вола теле....
53
0
 
2
 
! Отговори
Kiorsufra преди 5 години
Ako ne bade postroena ot darjavata niama avanta pod masata.Kade v druga darjava toka se prodava sa bliso evro.I monopolistite 6te opredeliat a zenite.Ako biahte po4nali da ia stroite po edna tuhla na den do sega 6te6e da e gotova.Ama nali ne mojete da se ras erete koi da krade pove4e,,TAKA E"
52
2
 
3
 
! Отговори
избирател преди 5 години
НЕ!
51
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вие луди ли сте?Че той проекта беше за не повече от около 4 милиарда,а сега заедно с оборудването и площадката искате 9 милиарда?!Вие нормални ли сте?Пак искате да оскубете хората,оставете руснаците да го доизградят или китайците и да има държавно участие.
50
4
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
Питайте американския губернатор,и неговото вице Бойко Борисов.
49
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма да се намери толкова гламав инвеститор който да се захване със строителство на АЕЦ Белене, колкото и спекулативно в момента да се вдигат цените на тока на свободния пазар. Прави много грозно впечатление че точно когато беше обявен конкурс за инвеститор за 2 дни цената на тока на своб. пазар хвръкна три пъти. Защо? Ами така наще aхмаци се надяват че ще намерят по бyдали от тях които виждайки че цената на тока в България е най-високата в Европа ще си счупят краката да инвестират в наш АЕЦ.
48
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Убеден съм че инвеститор ще се намери. Но този инвеститор ще дойде с една единствена цел да стане собственик на двата реактора които България вече ги плати и да ги препродаде на неизвестен купувач на половин цена. Инвеститорът ще бъде рускя офшорка а в договора ще пише че при спор между инвеститора и българската държава спорът ще се решава от Басманския съд в Москва. По същата схема беше изработена от Газпром България която не посмя да иде на съд с руснаците в Москва защото изхода беше ясен.
47
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До в козлодуй има четири реактора, които ще излязат много по евтино да се ремонтират!-ами да,нови самолети не купиха, но нагушиха "братушките" с 500 млн. за ремонт на старите каруци. защо да не може да реновират старите 2 реактира или пък на тяхно място да се сложат новите?
46
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Възможно е, защото китайците искат да стъпят в ЕС с атомна техника, но бай Дончо нема да им даде и ние робите пак ще гледаме, как ще ни изцоцат.
45
3
 
9
 
! Отговори
Атомчик преди 5 години
Последно, левове или евро? Май нещо ви куцат числата. Поне 6 млрд. ЕВРО на реактор ще е цената. Централата в Унгария сега я прекрояват по европейски стандард. И тя ще им излезе солено. Няма евтина и чиста енергия. Всичкото това са илюзии. Бедна БГ моде да е само терен за разиграване на големите.
44
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
в козлодуй има четири реактора, които ще излязат много по евтино да се ремонтират!
43
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е *** от БСП и Таско ахмака що не построиха АЕЦа по време на техните правителства?
42
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До дъртДърт с деменция и алцхаймер!
41
1
 
6
 
! Отговори
панчо преди 5 години
да ги търсите ли?ако проекта беше реализуем с перспектива те сами щяха да хлопат на вратата и да ви намерят
40
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Данък аец белене е добра идея. Стига евтин да е тока парите не са проблем.
39
1
 
9
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
продължаваме да си чешем езиците с поредния виц на деня който само управляващите могат да поднасят в типичен за тях празнодумен стил