Бонуси, финансови стимули... 118 млн. лева отгоре за чиновниците

Най-поощрявани са във финансово министерство, Горанов дал 43 млн.
Обновена: 11 дек 2018 20:05 | 11 дек 2018 17:30, Камелия Цветанова
115
Бонуси, финансови стимули... 118 млн. лева отгоре за чиновниците
Снимка: Dnes.bg, архив

Около 118 млн. лв. бонуси са раздадени в държавната администрация през изминалата година, пресметнаха от БСП.

Данните оповести Драгомир Стойнев на база запитване и отговори от отделните министерства.

Още по темата

"Когато администрацията не си върши работата, правителството на ГЕРБ увеличава числеността й, стимулира я постоянно при положение, че за младите семейства тази година няма абсолютно нищо", обобщи той, цитиран от БТА.

От "Позитано" 20 питат какво ще се случи с излишъка от над 2 млрд. лв в края на годината, за който МС ще вземе решение, по думите на Стойнев, "на тъмно", без санкцията на НС.

"Пари в държавата има, който казва, че ги няма, не казва истината", подчерта той.

Според разбивката, представена от левицата, най-много бонуси са получили в Министерството на финансите - общо над 43 млн. лв., в МТСП са - около 13 млн. лева заедно с второстепенните разпоредители, в правосъдното ведомство били раздадени - 1,100 млн., Агенцията по вписвания - 1,275 млн. лева, над 2 млн. на МОСВ, за Летище "София" - 1,465 млн. под формата на бонуси.

От левицата коментираха и скандала от последните дни около храненето на военнослужещите, което от три години насам се прави без обществена поръчка.

"През 2015 г. изтича договорът, обявена е обществена поръчка, но започват дълги обжалвания", припомни Атанас Зафиров. По думите му, министърът на отбраната Красимир Каракачанов е нарушил закона, защото не е изпълнил постановление на петчленен състав на ВАС, че поръчката за хранене трябва да бъде продължена.

Вместо това МО дава пари на ръка на войниците.

"Каракачанов за пореден път говори "за някакви тарикати в системата на отбраната, които искат да вземат едни пари. Питаме кои са тарикатите, опитали се да откраднат едни 31 млн. лв. от храненето в армията, готов ли е да каже имената на лобистите-депутати и слага ли себе си сред тях", коментира Зафиров.

Красимир Каракачанов нарушил и втори път закона, според социалистите, във връзка с казус със зимни полеви обувки, за които се дават около 250 лв. за чифт, докато преди две години в магазинната мрежа същите са били 129-130 лв. за чифт. МО за това също трябвало да даде обяснения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
1
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Едно малко въпросите: Това не е ли "престъпление" ? 49541
90
1
 
1
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Драгомиров, ТОЙ така си осигурява "гласовете" на избУрите!
89
0
 
1
 
! Отговори
МВР преди 5 години
За служителите на мин.фин има средно за тримесечие по 880лв бонуси, за МВР служителите ДМСто е символично и коледните добавки се очертават да бъдат по-малки от 2017г. Ако дата по-малко добавки, отколкото миналата година, няколко голями минуса за целия МС и поредна подигравка за МВР служителите. Между впрочем числения състав на МФ се е увеличил, но този на МО и МВР драстично е намалял. По спомени числеността на МФ беше пи 500души, сега е над тази цифра.
88
0
 
0
 
! Отговори
Сам шеф на себе си преди 5 години
Администрацията е наистина голяма и тромава, но и в вея има кадърни и работещи хора,за жалост те са ощетените финансово,а кибиците вземат парите "връзкари".Просто трябва намаляване на администрацията и нейното оптимизиране, пари и работа да има за можещите и изчистване на търтеите .
87
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма смисъл от спорове. Който е бил и от двете страни, добре знае че обикновения работник дори и в държавната администрация или ще получи мижав бонус или нищо. Всичко се разпределя между шефовете. А и това, че не дават канц.м-ли и трябва да си купуваш доста неща сам - това важи и за частния бизнес и за държавната работа.
86
3
 
2
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 5 години
ПУБЛИКУВАНАТА ИНФОРМАЦИЯ Е ПЪЛНА ЛЪЖА. Откъде дойдоха бонусите на тримесечие и каде отидоха? Създава се напрежение. Държавната администрация, въобще не означава държавни служители. Не може да пишеш статии и да не провериш верността на твърденията си. Ако са раздавани бонуси, то те не са били за редовите рботещи. Отново са разпределени там някъде. Може да проверите колко е заплатата на обикновения служител от държавната администрация, не говорим за шефовете.
85
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Врели некипели. Аз работя в държавната администрация и не съм получавала коледен бонус от минимум 8 години. А вие сте промити мозъци, ако вярвате, че си живеем в лукс.
84
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До НепознатаНе знам ти в кой сектор си, но аз съм в частния от 20 години и не съм получавала пари под масата. Заплатите са на карти, превежда се каквото е по ведомост, съответно си плащаш данък и осигуровки. За сметка на това голям брой държавни служители не плащат осигуровки. Така че не се изказвай неподготвена моля!
83
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Няма държавни пари - има пари на данъкоплатците !"Маргарет Тачър
82
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До samo pitamПроизвеждат гласове за ГЕРБ на изборите...ето това произвеждат...
81
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СлужителМного интересно като сте толкова зле, защо се постъпва с връзки на държавна служба и защо никой не напуска?И не ме питай от къде знам, защото работата ми е свързана с държавната администрация и от години само слушам колко са зле, но все едни и същи лица виждам по гишетата.И ще светна незапознатите - щатните заплати са наистина ниски, но пък същиствува едно нещо,наречено ДМС, което надхвърля тримесечната ми заплата в частна фирма.Толкова по въпроса за ниските заплати в държавната адм
80
1
 
5
 
! Отговори
samo pitam преди 5 години
Чиновниците какво произвеждат?
79
0
 
3
 
! Отговори
НАП преди 5 години
НАП НЕ ПРОВЕРЯВА СТОКОВА БАЗА ИЛИЯНЦИ КЪДЕТО НЕ СЕ ИЗДАВАТ НИКАКВИ КАСОВИ БЕЛЕЖКИ
78
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 91 СлужителЕлате и ми дайде 6 лв. за един пакет хартия!
77
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 91 СлужителНа нас ни харесва да работим в държавната администрация! Но за жалост никой не ни осигурява канцеларски материали! А това, че се назначават наши и ваши е отделен въпрос!
76
2
 
10
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 5 години
Не ви ли е срам на фона на това че обикновенният човек живее мизерно спрямо другите европейци,ето за това никои няма да остане тук,,,,
75
14
 
4
 
! Отговори
Служител преди 5 години
Да се сменим бе Частен бизнес, като си мислиш че е много хубаво да работиш с неграмотни, да ходиш на терен с полиция, защото може и да ти се случи нещо, да си купуваш химикалчета и хартия за работа, защото великото Министерство няма да ти осигури и компютъра от вкъщи си приготви, че и това няма да имаш и така за добра и "лесно" свършена работа ще получиш чисто 400 лв. без тези бонуси, защото съществуват само в тези статии и във виртуалното пространство!!!
74
11
 
3
 
! Отговори
Служител преди 5 години
Аз съм си служител в държавната администрация! По професия съм социален работник! Защо нямам бонус? Къде е моето Министерство?
73
3
 
14
 
! Отговори
От частния бизнес преди 5 години
Тука пишат разни чиновници и се жалват колко се били претоварвали д работа. Горкичките те! Ами да се сменим тогава, а? От утре ще работите по 6 ден за 600 лева, без болнични, без право на отпуски когато искаш, без плащане за извънреден труд. Както виждате заплатата ми е подобна на вашите, така, че екстра ще ми дойде да работя по 8 часа от понеделник до петък.
72
0
 
14
 
! Отговори
ХоХо преди 5 години
Настава време да прогоним търтейте с тояги