Камери във всяка секция. Машинно гласуване – на места

Парламентът реши и да премахне номерата на партиите от бюлетините
12 дек 2018 13:37,
43
Камери във всяка секция. Машинно гласуване – на места
Снимка: Архив, Булфото

Видеонаблюдение във всяка избирателна секция и без номера на партиите в бюлетините. Това предвиждат приетите от парламента на първо четене поправки в Изборния кодекс.

Партиите в бюлетината ще се подреждат по реда, по който е изтеглен жребият, но няма да се изписва номерация. Целта е така да се избегне феноменът "15-15", при който избирателите посочват един и същ номер за партиите и за преференциите.

Още по темата

Предложението за видеонаблюдение в секциите идва от "Воля" и според тях така всеки гражданин ще може да подава сигнали за нарушения в изборния процес.

Според поправките машинно гласуване няма да има навсякъде за следващите избори, а ЦИК ще определя къде да се провежда. Броят на избирателните секции, където ще има машинно гласуване, обаче не трябва да бъде по-малко от 1000. "Информационно обслужване" АД ще изработва специализираните устройства за гласуване във всички избирателни секции.

Вот с машини няма да има и в избирателните секции с по-малко от 300 избиратели, в подвижните избирателни секции, както и извън страната.

С промените се предвижда и дистанционното електронно гласуване да се реализира поетапно, след провеждане на проучване и създаване на защити на резултатите.

Решението да няма машинно гласуване във всички избирателни секции породи спор между управляващи и опозиция. Според БСП мнозинството не иска да въведе машинното гласуване и го обвини, че иска да прави манипулации с изборните резултати. От ГЕРБ пък настояха, че на този етап ЦИК няма възможност да въведе гласуването с машини навсякъде.

"Нашата страна, България – страна на космонавти и горда с постижения в IT сектора, катастрофира пред елементарното изискване на Изборния кодекс за няколко прости машини, оборудвани с не особено сложен софтуер. От ЦИК отсякоха „Не“ и вносителите побързаха да се съгласят с тази безапелационна присъда", скочи червеният Крум Зарков и посочи, че за пет години постоянно действащата изборна администрация не е успяла да се справи с осигуряването на няколко хиляди машини.

Данаил Кирилов от ГЕРБ пък се усъмни до каква степен машинното гласуване опростява изборния процес, тъй като резултатът от гласуването не се възприема и отчита автоматично и директно, а се отразява в протоколите на избирателните секции чрез контролното преброяване на разписките.

Управляващите заподозряха и че с машинното гласуване БСП предварително започва да си търси извинения защо ще загуби изборите.

От ДПС подкрепиха промените в Изборния кодекс, но настояха че машинното гласуване трябва да се въведе напълно и да се премахне хартията и химикалката от изборния процес. От движението обаче са твърдо против въвеждането на електронното гласуване заради възможните манипулации при вота.

По повод премахването на номерацията в бюлетините пък Юлиан Ангелов от "Обединени патриоти" настоя, че е крайно време да се гласува за кандидати, а не за номера.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МВР ще ви наблюдава и пази да не гласувате срещу ГЕРБ.
39
0
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
някой от вас замислял ли се е за какво са необходими тия камери?..-"Очакват се обири от маскирани"?.НЕ!...Причината е много проста,ПО ЦВЕТАНОВСКИ:-Стана така,че въпреки платата от 50 камика,голема част от тиквоелектората НЕ гласува за тях...Та:-Сега "гения,матора и душата на гроп" е решил въпроса с контрола:-СЕГА вече играта е СИГУРНА,защото каже"-"Давам ти 50 да гласуваш за нас но знай,че камерата е там и ще видим дали ни пързаляш!"...И клетия "коняк",който и понятие си нема ,ще се замисли
38
0
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
..тия,които тлябва да я спазват най-строго,я потъпкват най-грубо!
37
0
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
"Камери във всяка секция".......?!?!..Това "гениално решение" е заради Конституцията?!...-"Чл. 32. ...(2) Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи."..Та последно:-Може,или не може да бъде "..следен,фотографиран,филмиран.."?!?!?!..Пак повтарям:-Така наречената "Конституция" Е "МАНДЖА С ГРОЗДЕ" !За това тия,които трябва да я спазват
36
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никакво машинно и електронно гласуване,за да няма манипулация!Този който иска електронно и машинно гласуване,той иска да манипулира резултата.
35
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До iceblast88няма как, много хора се срамуват да кажат за кого са гласували! а най лесно е, като броят бюлетините, с химикалчето правиш още едно хиксче на конкурента и хоп, бюлетина става невалиден!
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато ,хора които едва знаят да пишат или са лесно податливи на купуване ,определят съдбините на Отечеството,нищо добро не ни чака!А ,такива избиратели са поне 1милион!
33
5
 
1
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
До БКПДъртото то, като чуе БКП и мед му капе от устата. Горкичкото БКП-че, мечтае си за партийно назначение, че ако е с кадърност ще си остане проста чистачка.
32
3
 
2
 
! Отговори
БКП преди 5 години
До iceblast88Душичка тя... на 30 и вече научил какво е БКП.
31
0
 
8
 
! Отговори
заблуда за овцете преди 5 години
далаверата става след секциите- после, с чувалчетата...
30
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В изборната секция Х-Добър ден, моята баба гласува ли?-Момент, да гласувала е!- Еее, как съжалявам! Петнадесет години вече как умря, все не мога да я видя, защото винаги гласува преди мен!
29
4
 
1
 
! Отговори
Бсп са гадове преди 5 години
До 25. И как ще се гарантира, че при електронното гласуване в една *** махала няма един активист от Позитано няна да пусне примерно 20 гласа в полза на неговата партия? Кажи бе, червен тарикат?
28
2
 
3
 
! Отговори
Го4о преди 5 години
До Анонимен Отивай да "гласуваш" в Монголия, там се придвижват все още с коне като теб!
27
3
 
2
 
! Отговори
Изнервен преди 5 години
До 15, 16, 18. Стига си лъгал бе, червен ***, в никаква комисия не си бил. Напиши си името ако си ербап, а не да се криеш под анонимка. И да те отворя, че досега официално за изборни измами са уличени лица от БСП и ДПС - поздрави от Манол Генов.
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 25. Глу.пости, няма никаква връзка.
25
6
 
4
 
! Отговори
Го4о преди 5 години
Миналия път Мая Общата написа "нов избирателен кодекс" - БСП загуби катастрофално! Сега пичлеметата на Нинова се пънат с "машинно гласуване" това ще е края на БСП, защото в избирателните секции винаги се напъхват стари номенклатурчици (става въпрос за всички села и малки градове), които подправят вота в полза на БСП/БКП! ГЕРБ е толкова мощен, че няма значение как ще се гласува! ГЕРБ ще Ви бие вечно!
24
5
 
4
 
! Отговори
Бдинец преди 5 години
Единственото правилно демократично решение е,да се въведът електори ,хора с нужното образование и що годе някакъв морал.На 5хил. избиратели един електор.Електорите ще имат задължението да участват в изборите,другите ще ги избират на 8-10год.Нещо подобно е в Църквата ,когато има избори за владици !
23
3
 
14
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
Имаме крещяща нужда от 2 законови промени:1. Избирателните списъци да се подават от НАП и НОИ! Само данъкоплатци да имат право на глас!!!2. Премахване на тайния вот! Всеки гражданин да гласува видимо и да има система където да може да провери лично дали гласът му реално е отчетен като такъв и за когото е гласувал!Само така може да се преборим с мафията на БКП в новото и лице на младежкото БКП (ГРОБ)! Докато няма начин лично да проверяваме как е отчетен гласът ни, ГРОБ ще фалшифицират изборите
22
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПРИ МАШИННОТО ГЛАСУВАНЕ МЪРТВИТЕ ДУШИ В СПИСЪЦИТЕ ОТПАДАТ ОТ ВОДА,ТЕ ТОВА Е ПРИЧИНАТА ГЕРБАВАТА СМРАД ТАКА ДА БЯГА ОТ МАШИННОТО И ЕЛЕКТРОННО ГЛАСУВАНЕ
21
1
 
12
 
! Отговори
Хахха преди 5 години
Камери във всяка секция = голямо усвояване за "нашите" фирми! В страната има над 12 000 избирателни секции, като приберат примерно по 500 лева от камера ей ти 6 милиона.А те иначе чувалите с бюлетините пак ще си ги подменят отвън където няма камера.