Тръгва обществена поръчка за газовия хъб "Балкан"

Предвижда се процедурата да започне на 21 декември
Обновена: 14 дек 2018 14:45 | 14 дек 2018 14:30,
16
Тръгва обществена поръчка за газовия хъб "Балкан"
Снимка: БТА

"Булгартрансгаз" изпълнява ангажиментите си по актуализираната газова стратегия и ще стартира обществена поръчка за реализация на газоразпределителния център на България и в частност инфраструкура от турско-българската граница до българо-сръбската граница. Това обяви енергийният министър Теменужка Петкова.

Предвижда се процедурата да започне на 21 декември, като договорът за изпълнение ще бъде под условия, тъй като не е осигурено напълно финансиране и не се знае дали ще има инвестиционен интерес. Затова изпълнението на проекта за изграждане на инфрастурктурата ще е пряко свързано с третата фаза на пазарния тест - процедурата, в която компании ще могат да заявяват капацитети за пренос на газ.

Още по темата

Очаква се стартирането на третата фаза на пазарния тест също така да съвпадне със срока на обществената поръчка от 21 декември до 31 януари.

За преструктурирането на договора между "Булгартрансгаз" и "Газпромекспорт" тя увери, че се правят анализи и към това ще се пристъпи само в случай, че третата фаза на пазарния тест е успешна и руската компания резервира капацитет, който би ни дал сигурност и би довел до финансови ползи за страната ни.

"Всичко, което прави България е изцяло съобразено с европейското законодателство, основните приоритети на ЕС - сигурност на доставките, либерализиран пазар на природния газ, диверсификация на източниците и маршрутите. И основата на този проект е концепцията за газоразпределителен център на територията на България, което се ползва с безрезервната подкрепа на ЕК", увери Теменужка Петкова.

Делян Добрев от ГЕРБ пък добави, че обществената поръчка ще бъде в максималния срок, за да могат всички желаещи да подадат оферти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
2
 
! Отговори
Istina преди 5 години
Shte OTKRADNAT gazta ot DobrudzaV dobrudza ima poveche GAZ ot Rusia
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не бързайте с поръчката за хъб " Балкан" първонема газ от къде - само с добруджански боб не става , второ нали се чека некаков голем началник от САЩ който може да каже друго.
11
1
 
5
 
! Отговори
татул преди 5 години
Израстнах с Лили Иванова.Сега мипредлагат да повторя живота си ,новече с газов хъб.А той ,като Фигаро.Чакаш надяваш се и няма.Защо не мисе предложи нещо по интересно.Всена мен ли ще ми се падат продълго-вати вечности.
10
2
 
9
 
! Отговори
1 преди 5 години
теменугата с папките,още от сега,ще ти напиша фирмата,която ще спичели поръчката "джипи груп"нушке,само се разберете,за комисионната.
9
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И откъде газ в този хъб? Тръбата от Турски поток няма да дойде в БГ, началниците на Боко от ЕС и САЩ не дават.. Американския втечнен газ, който щедро ни предлагат е поне 30% по-скъп , освен това нямаме изграден терминал, на който да пристигат такива танкери..Тогава? Единствения вариант, който остава е Боко, заедно с останалите от шайката да ядат повечко боб и да произвеждат сами необходимото количество газ....
8
2
 
13
 
! Отговори
Л преди 5 години
Айда руска газ с Турска надценка, и после що ни викали ***!
7
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СциганинСОтворко от писанията ти разбрах че Украйна е много по сигурно място за инвестиране на пари от САЩ отколкото натовска България. А ти си продължавай с русофилщината на макс и чакай някой да ти инвестира в "натовска" България.
6
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо не е направено и нищо не се знае но започваме да строим. Няма реверсивен конектор нито с Турция нито с Гърция ама поръчката за хъб е готова, не се знае от къде ще идва газ от Турски поток ли, от ТАНАП или Израел ама поръчката е зададена.
5
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой пак ще папка от народа.Да ви приседнедано.
4
2
 
10
 
! Отговори
СциганинС преди 5 години
Булгаргазтранс листва ли акции на борсата -да си купя ,щом ще строи хъб "бАЛКАН" ,то ще трябва да има и дивиденти ,само ако не побългарът този проект! И отново ще надуят медиите да "риват" ,че Путин и Русия са виновни за побългаряването на хъб "бАЛКАН".Само да вметна за някои "спецове" които са против Балкан,че синът на Байден(сенатор от САЩ,ако някой спец не разуме) който е един от акционерите на американската фирма която инвестира в газопреностната мрежа на Украйна за руски газ към Европа!
3
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ааа,ще се краде яко от бюджета пак.Да проектираш газов хъб в България точно в този момент е все едно да проектираш морско пристанище на връх Мусала.
2
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябват бързи мерки и процедури. Да не чакат и питат еврочиновници, които гледат интереса само на Германия и Франция. Транзитният газ няма общо с диверсификацията на газа за вътрешно потребление. Седесетата, десебетата, реформаторите, а доскоро и герберите не правеха разлика между транзит и вътрешно незначително потребление. Тяхната главна цел е на Вуте - Русия да и е зле, не на България да е добре. За това получават пари от чуждодържавни фондове. Това работят.
1
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига с тез обществени поръчки ве не разбрахте ли че всички ви разбраха номерата???