Данъкоплатците няма да плащат глобата на БЕХ!?

Дружествата могат сами да покрият санкцията
Обновена: 19 дек 2018 21:33 | 19 дек 2018 21:22,
22
Данъкоплатците няма да плащат глобата на БЕХ!?
Снимка: Кадър, Bulgaria ON AIR

Новината за глобата, която ЕК наложи на Българския енергиен холдинг, определено не е приятна. Санкцията в размер на 77 млн. евро, макар и да не е таванът на възможното, което България би претърпяла като щета, е доста сериозна. Това коментира в студиото на "Денят ON AIR" депутатът от "Обединени патриоти" Красимир Богданов.

По думите му обаче страната ни е отстояла националния си интерес. А най-важното е, че тази глоба няма да бъде платена от джоба на българските граждани.

Още по темата

Темата предизвика бурни реакции и скандали в парламента по-рано днес. Според опозицията премиерът Бойко Борисов е излъгал, че Европейската комисия иска приватизция на Българския енергиен холдинг. Мнозинството пък отрече да е така.

А българският енергиен холдинг /БЕХ/ и дъщерните му дружества "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" вероятно ще обжалват решението за налагане на глоба от 77 млн. евро от ЕК. Те не приемат заключенията на Комисията, че са злоупотребили с господстващо положение на българския газов пазар. Дружествата продължават да считат, че достъпът до българската преносна мрежа и до газохранилището винаги се е осъществявал в съответствие с действащите закони.

"Тези дружества все пак формират доста сериозни приходи и е съвсем логично и нормално да могат сами да покрият разходите, които санкцията предвижда. До момента в ценообразуването не е включвано повишение на газта, така че няма никакво основание да се смята, че плащането на глобата ще стане за сметка на нови ценови разчети", категоричен бе Красимир Богданов.

Пред Bulgaria ON AIR той коментира и темата за ветото, което президентът Румен Радев наложи върху законовите поправки, с които се въвеждат т.нар. "тайни арести".

"Това вето определено няма целесъобразност. Гласуваните промени в законопроекта засягат европейските директиви, свързани с борбата с тероризма", отбеляза депутатът от "Обединени патриоти".

В края на миналата седмица управляващите приеха промени в Наказателно-процесуалния кодекс, с които на прокуратурата бе дадена власт да забранява на арестантите да уведомяват своите роднини в срок до 24 часа. Уведомяването на близки от по-широкия кръг ще може да се блокира до 48 часа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари