Общинарите не декларират имоти, чистачките – да

КПКОНПИ нямала капацитет да ги проверява! Защо?
Обновена: 19 дек 2018 08:19 | 19 дек 2018 08:10, Елка Василева
28
Общинарите не декларират имоти, чистачките – да
Снимка: архив, Булфото

Заради местните избори догодина управляващите разпъват чадър над общинските съветници, като ги вадят от списъка на публичните личности. Така те няма да декларират имущество и интереси - свои, на съпрузите си и на хората, с които живеят без брак, пише "Сега".

В същото време дори най-дребните държавни служители ще останат задължени всяка година да се отчитат имат ли яхти и самолети.

Само общинарите, при които корупционният риск е сериозен, а често партийните черни каси се пълнят през тях, няма да подават декларации. Те и в момента са освободени - веднага след като в началото на годината влезе в сила антикорупционният закон, той беше променен и действието му спрямо общинарите беше отложено за следващия мандат.

Под законовите поправки, предложени от ГЕРБ и ДПС, са се подписали юридическото острие на ГЕРБ и шеф на правната комисия Данаил Кирилов и колегата му от ДПС Хамид Хамид. Това е втори законопроект за КПКОНПИ, който Кирилов успява да произведе в рамките на седмица. С първите се заобикаля Тълкувателното решение на Върховния касационен съд, което обвързва гражданската конфискация по стария закон с изхода от наказателните дела. Тези поправки вече спешно минаха на първо четене. И вече има нови предложения.

Привилегията на общинските съветници се прокарва с абсурдния мотив, че комисията няма капацитет да ги проверява.

"С добавянето на тази категория лица ще се блокира системата за деклариране на лицата, заемащи висши публични длъжности, без да са преценени разходите за реализацията на този вид дейност, като използваните средства ще надвишат значително ползите. Ще са необхoдими много повече човешки и материални ресурси, които ще са значителни, в сравнение с постигане на някакъв конкретен положителен резултат", пише в мотивите на двамата законотворци.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Вещо лице преди 5 години
По отношение на общинските съветници законът не беше дообмислен, затова се наложиха промени. Пояснявам със следния пример: имаме общински съветник лекар, който е сключил договор за наемане на кабинет в общинско ДКЦ. Преди цитираните по-горе промени в закона той трябваше да реши дали да остане общински съветник, но да си търси друг кабинет под наем или да подаде заявление за прекратяване на мандата. Това е цялата работа, никакви политически чадъри не се разпъват.
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Същата подла хватка я прилагат и в съдебната система.Обикновените съдии доказват доходи до девето коляно, а далавераджиите от висшия съдебен съвет и и съдебните началници не доказват доходи.Тоест, цялата тази система е за замазване на очите на населението
22
0
 
8
 
! Отговори
Жо преди 5 години
До Активист на БКП 19ХА-ХА-ХА! Дясната партия ГЕРБ!Всички, които са над 50 години в ГЕРБ са бивши комунисти и сътрудници на ДС, начело с Вожда им Буда.
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами да ги публикуват в интернет. Ще струва около 50 лв на година за домейн и хостинг
20
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЖоЕДИН ЗАКОН не може да действа избирателно. Тогава това не е закон, а разтегателен локум, който осигурява диктатура на силния над слабия.To понеже законите са за всички и всички УЖ сме равни - една шайка си пренесе делата в СПЕЦ СЪД със СПЕЦ КОМИСИИ а вече си правят и СПЕЦ ЗАКОНОДАТЕЛСТВО специално за шайката....иначе всички сме равни пред закона ;)
19
0
 
6
 
! Отговори
Балчишкият преди 5 години
голфаджия с бмв-то за 160 хил.общински пари кога?
18
0
 
8
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
До ЖоНашето време вече има давност ! Каквото било-било ! Сега ,след 10 години управление , отговорността се носи от дясната партия ГЕРБ !!! Точка !!!
17
0
 
8
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
До ЖоАма имаше леб и сиренье ! А сега сиреньето е 10 лева килото ,а овчето сиренье е 13 . Па и сите селянье дойдохте у София...
16
0
 
14
 
! Отговори
чистота преди 5 години
Данаил Кирилов - НОСЕНЕ НА КОНКРЕТНА ОТГОВОРНОСТ. ТРЯБЕВА ДА БЪДЕ СЪДЕН ЗА УМИШЛЕНА ПРЕСТЪПНА БЕЗОТГОВОРНОСТ, ПОСЛЕДСТВИЯТА ОТ КОИТО СА ГЕНОЦИД НАСОЧЕН КЪМ БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД. СЪД, БЕЗ МИЛОСТ!!!!!!!
15
0
 
18
 
! Отговори
ГЕОРГИ ИВАНОВ преди 5 години
ПОГРЕБАХА ЦЯЛА ЕДНА ДЪРЖАВА,ТОЛКОВА НАГЛОСТ ,АЛЧНОСТ И ЗЛОБА .ТАКОВА КРАДЕНЕ ЕДВА ЛИ ИМА НЯКЪДЕ ДРУГАДЕ ПО СВЕТА .МЕСТНАТА ВЛАС Е ЕДНА ОТНАЙ КОРУМПИРАНИТЕ .ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ВСИЧКО ПРЕКЛЮЧИ В НАШАТА ДЪРЖАВА.ВСЕКИ КМЕТ НА ОБЩИНА НАД 5000 ДУШИ Е ДОКАЗАН МИЛИОНЕР.ГОСПОД ДА ГИ НАКАЖЕ ТЕЗИ КРАДЛИВИ УПРАВНИЦИ.А КАТО СЕ СЕТЯ ,ЧЕ ДОГОДИНА ИДВАТ ИЗБОРИ ,КАКВО КУПУВАНЕ НА ГЛАСОВЕ ЩЕ ИМА.
14
3
 
7
 
! Отговори
Жо преди 5 години
До Активист на БКППО ВРЕМЕТО на вашето управление законите се прилагаха само за обикновените хора и политическите опоненти. Партийната върхушка беше недосегаема, членовете на семействата и носеха документ "Не подлежи на проверка", който показваха на милиционерите. . Съдът и Прокуратурата бяха подчинени на Политбюро на БКП, Държавна сигурност беше Партийна сигурност, Народната милиция беше полиция на Партията с главно "П".
13
0
 
22
 
! Отговори
Жо преди 5 години
ЕДИН ЗАКОН не може да действа избирателно. Тогава това не е закон, а разтегателен локум, който осигурява диктатура на силния над слабия.
12
0
 
27
 
! Отговори
Дедо преди 5 години
Много добър модел е в Китай. При доказана корупция разстрел на стадиона в неделя пред широка публика. Това ще работи и тук ,бъдете сигурни!
11
0
 
19
 
! Отговори
?! преди 5 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
10
1
 
21
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Кой не скача е червен ! Наскачачахте ли се ???
9
1
 
16
 
! Отговори
Аз123 преди 5 години
Тия трябвя да си ходят вече. Само, дано се появи нова алтернатива, че останалите(БСП) са ни до болка познати...
8
0
 
27
 
! Отговори
Дядото преди 5 години
Ха....така,!!!... НАРОДЕ СПИШ ЛИ, ОЩЕ ЛИ Е ДУШАТА ТИ РОБСКА А ПОГЛЕДА НАВЕДЕН...!!! Заради СТРАХА си днес.... Децата ни ще страдат цял живот!!!
7
0
 
26
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Целта на герб е да вкарат в местната власт бизнесмените из страната, които срещу имуществена амнистия ше им спечелят изборите с парите си и натиск по места. Хитър ход, но нека някой пише до ЕК ЧЕ В БЪЛГАРИЯ ИМА НЕДОСЕГАЕМА КОРУПЦИОННА КАСТА НА ГЕРБ.
6
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кметства,общински служители..там е най-голямата корупция
5
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Все едно вече, тая държава замина в историята...