Пролет, лято... метат и мият запрашена София

Общината отпусна повече пари, за да са чисти и тротоарите
20 дек 2018 15:30,
10
Пролет, лято... метат и мият запрашена София
Снимка: архив, Булфото

Столичната община отпуска още пари за пролетно и лятно машинно метене и миене на улиците и булевардите, за да бори запрашеността на въздуха, обави председателят на екокомисията в СОС Лорита Радева.

Тя уточни, че във всички месеци, в които се извършва машинно метене и миене на улиците, няма превишение на фините прахови частици.

"С проблемът от замърсяването от битово горене търсим решение с увеличаване на средствата по събирането на едрогабаритните отпадъци. С повече средства, в размер на 1,5 млн. лева, ще се борим с този проблем на града", обясни тя и призова гражданите да следят онлайн кога е извозването на едрогабаритни отпадъци за техните райони и да се възползват от тази услуга.

"24 пъти през следващата година ще се мият на т.нар. дюзи улици на София. 4 пъти ще бъде основното измиване и периодично ще извършваме оросяване, тогава, когато има прогнози за предстоящо замърсяване", поясни Радева.

По думите й се увеличава делът на машинно метене. "През 2019 улиците, ползвани от градския транспорт, ще се почистват само с машинно метене. 22 пъти месечно в периода април-октомври ще се чисти машинно. Това е увеличаване с 24% спрямо 2018 година. 9 пъти повече ще е делът на машинното метене по отношение на тротоари, пешеходни пространства, велоалеи", пресметна тя.

Според Лорита Радева с близо 2/3 мнозинство от гласовете на СОС е подкрепена план-сметката за дейностите по чистотата на София за догодина.

Милка Христова от БСП-София заяви, че червените общинари не са подкрепили предложената план-сметка.

"За пореден път сме изправени пред ситуация, в която такса смет се определя не на базата на произведеното количество боклук, а на базата на данъчна оценка, което е изключително несправедливо. Оказва се, че самотноживееща жена в голям апартамент, "произвежда" повече отпадъци и плаща повече от многолюдно семейство в гарсониера", обясни Христова.

Според нея огромна част от средствата от такса смет изтичат в дълбоките джобове на външните оператори, които вършат услугата по почистване и извозване на боклуците.

"През 2016 година г-жа Фандъкова обеща СО да започне сама да организира дейностите по чистотата. Какъв е резултатът?", попита тя.

По думите й няма как да убедим софиянци, че градът е измит 24 пъти, когато отчетността на сметката не се дава в обекти и улици, а в кв./км.

"Извинявайте, но и боб да бяхме хвърлили, нямаше да можем да направим връзката между километрите и отделните обекти, за да може софиянци да се убедят в полезността на харченето на средствата", обясни още тя.

Иван Таков от своя страна подкрепи казаното от колежката му Христова: "За последните 10 години парите за чистота са се увеличили с над 60%. Извинявайте, но града не е станал с 60% по-чист в никакъв случай. Ние държим да има доста повече пари за миене на улиците, защото те са в пряка зависимост с чистотата на въздуха".

По думите му за последните 5 години СО е събрала 115 млн. повече, отколкото е изразходвала за дейности по чистота.

"Както миналата, така и тази година направихме предложение такса смет за столичани да бъде намалена с 10%, предвид това, че парите, които се събират, не се изразходват за дейности по чистота. Или поне една част от тях", допълни той.

Според общинския съветник Альоша Даков нито гражданите, нито пък бизнеса, могат да разберат за какво се харчат събираните от такса смет средства.

"Тази ситема трябва да е публична, за да може всеки гражданин на София да се ориентира за какво се харчат парите", настоя той и даде пример – в Пловдив улиците, по които се движи градският транспорт, се мият 5 пъти седмично. В София това се е случило 12 пъти, но за цялата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
шепот преди 5 години
Лорита Радева,какви средства Ви сепривиждат.Бюджета е двоен.От Чехияза тези пари (за чистота),казаха, че щемият всеки ден.Защо се хвърляш наамбразурата неподготвена,или за едни-те коледни,повишение,унижение,метанидобро храносмилане.Не се мие.
8
1
 
3
 
! Отговори
До 4-Факт от стар сф преди 5 години
Ти който говориш за едно време помниш ли камионите на Топливо какво стоварваха във и до шахтите на тротоара на всяка кооперация.Прибирал ли си кюмюра/бригада с цялото семейство/,,Силния период" на нафтовите печки/цистерните с маркуча през прозорчето на мазето/А когато мъглата и смога се смесеха,особенно през ноември беше ужасно.70 години съм поживял в този град-помня и ,,едно време"-бяхме 800 хиляди виждам и днес ,гоним 3 милиона!
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
а малките строежи? някой квартали са станали на 2 пресечки от всеки строеж на ла*на а те са на всякъде тези строежчета. Сутрин като тръгна на някъде само с камиони се разминавам на "улици без тротоар", как майките с колички ходят нямам абсолютно никаква идея....
6
2
 
3
 
! Отговори
До 2 преди 5 години
Трендафоре,да не би тя да мие бре?Дане би тя да е паркирала плътно една до друга автомобили които правят миенето мокрене тъй като всичката мръсотия и прах отива под тях.Да мият но НЕКАЧЕСТВЕНО защото няма как да накараш такива философи като теб да си махнат колата за да има ефект.*** си е *** и 1,000 Фандъкови да дойдат ,няма как да му внушиш да не мърля,троши чисто нови спирки,пейки,детски площадки ,паркира НАВСЯКЪДЕ,изхвърля пепелника си до колата и плюе общината.Огледай се,прав ли съм?
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никъде в европейски градове не съм видял така да се мете на ръка и то с население повече от София. И да са по чисти.
4
2
 
7
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Едно е мъгла, друго е смог, който е смес от мъгла и дим. Правете разлика! Едно време като се качвахме на Витоша, долу беше мъгла, а сега е смог.
3
4
 
3
 
! Отговори
Стар софиянец преди 5 години
Мръсният въздух е и винаги е бил проблем за големите градове по цяла Европа и света и у нас.Лондон,Пекин,Риад,Ню-Йорк,Делхи са едни от шампионите в тази област според СЗА!А има и такива градове, които ако ги ,,поразузнаеш" ще ти фръкне шапката. В София винаги в късната есен и зимно време е имало определени периоди на мъгла и смог. Като се качиш на Витоща и някой път София не се вижда,само един ,сивобял похлупак.И така е от край време но нямахме социални мрежи ,,зелени"и право на възмущение.
2
1
 
7
 
! Отговори
Трандафор Босев преди 5 години
Фандъкова е за затвора само заради миенето на улици! За 2018г. бюджета, само за миене е 7 милиона! Най- лесно откраднатите пари! Мие се пролет-лято. Сложи ги 7 месеца! Някой да е видял да мият София за милион на месец тази година?! Бул. Витоша не мит нито веднъж тази година!/ по документи сигурно, всяка седмица/ Има камери! Няма прокурори! Има Веска Георгиева и Орлин. Няма държава!
1
0
 
8
 
! Отговори
загрижен преди 5 години
Графа да не го мият - че няма отводни шахти и ще стане една голяма локва!