МВР отпуска още 20 милиона лева!? Бонусите от 100 стават 480

За 5 дни коледните добавки на полицаите скочиха 5 пъти
Обновена: 21 дек 2018 14:26 | 21 дек 2018 10:45,
177
МВР отпуска още 20 милиона лева!? Бонусите от 100 стават 480
Снимка: Булфото

Само за няколко дни ръководството на МВР успя да намери 20 милиона лева, които ще бъдат раздадени на служителите като награда за Коледа.

Така вместо плануваните по 100 лв. те ще получат по 480 лв. на човек. Толкова бе допълнителното им възнаграждение и в края на миналата година.

Във вътрешното министерство работят около 47 хил. души. Става дума за извънредни пари, извън допълнителните възнаграждения, които в администрацията вземат на всеки три месеца.

За "постигнати резултати" тази година МВР вече е раздало 102 млн. лв. на служителите си.

Сумата от 20 млн. специално за коледни премии беше спешно отпусната от правителството по-малко от седмица след като вътрешният министър Младен Маринов обясняваше, че в момента това са възможностите и пари за повече от 100 лв. няма.

Още по темата

Така се повтори сценарият от началото на годината, когато полицейските синдикати успяха да издействат 100 млн. лв. за увеличение на заплатите си. Тогавашният вътрешен министър Валентин Радев обясняваше, че пари няма, а дни по-късно премиерът Бойко Борисов реши, че сумата ще бъде отпусната, и го постави в неудобно положение.

Преди седмица стана ясно, че сред служителите на вътрешното ведомство зрее недоволство, защото вътрешният министър предлага за обществено обсъждане заповед, според която всички трябва да получат по 100 лв. премия. Тогава Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) реагира остро и заяви, че ръководството не спазва джентълменската договорка, постигната още в началото на годината.

Спорът се въртеше около 100-те милиона лева, отпуснати след заплахи за протест по време на европредседателството. Синдикатите твърдяха, че са се споразумели с ръководството увеличението за януари и февруари да бъде дадено като награда за професионалния им празник през лятото или за Коледа. И бяха пресметнали, че става дума за около 400 лв., които се формират от увеличените им заплати, тъй като скокът започна реално да се плаща от март, пише в. "Сега". СФСМВР посочи, че има остатък от около 16 млн. лв.

От ръководството на МВР отричаха да има такава договорка. Те твърдяха, че пари не са останали, тъй като през това време са назначени още около 2 хиляди нови служители, на които трябва да се плащат заплати. Разходи имало и заради обезщетенията на напусналите през годината.

Сега обаче пари се намериха. В решението на Министерския съвет, взето в сряда, е записано, че те ще отидат за плащания за персонала.

Според източници на "Сега" скандалът между синдикатите и ръководството е можел да бъде избегнат, ако още преди няколко месеца ръководството бе поискало актуализация на бюджета. Още тогава е било ясно, че има недостиг. От години е практика дупките в бюджета на МВР да се кърпят с финансови инжекции по време на годината. С отпуснатите 20 млн. лв. награди ще бъдат дадени и на новоназначените служители. На практика парите ще бъдат отпуснати с две отделни заповеди - веднъж за 100 лв. и втори път - за 380 лв. Парите вероятно ще бъдат платени още тази седмица.

Въпреки увеличението на коледните бонуси, синдикатите не са се отказали от идеята си първоначално отпуснатите 100 лв. да бъдат дарени за някаква кауза. Преди седмица в знак на протест тръгна инициатива "унизително малкото" пари да не се вземат, а да се дарят. И сега беше обявено, че всеки служител може да се откаже от бонуса си, като след това събраната сума ще бъде дарена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
13
 
9
 
! Отговори
МВР преди 5 години
Защо се ядете само с МВР ?? Вижте армията , съдът прокуратурата други министерства какви бонуси взеха за какви пари става въпрос !!
130
8
 
28
 
! Отговори
Анти ГЕРБ преди 5 години
Какъвто главатаря, такава държавата и съответно полицията. Крият се по храстите, заяждат се с обикновените хора, купове престъпления и убийства стоят неразкрити, но ушанките са в центъра на внимание. Пенсиониране с 20 г. стаж, 24 брутни заплати при пенсиониране, привилегии цял живот, обличат ги, обуват ги, заплати над полагащото се, бонуси... И все са недоволни.
129
9
 
22
 
! Отговори
Дежавю преди 5 години
И пак ще си карат без винетки, щото...много скъпи, а заплатите малки...
128
7
 
16
 
! Отговори
Тишина в пресата преди 5 години
Понеже пет дни не могат да намерят служебната кола на шефа на ДАТО Цветан Китов! Ако откраднат на шефа на ДАНС колата...сигурно и по 1000 лева ще им дадат. Да си траят.
127
3
 
5
 
! Отговори
Ахмед Доган преди 5 години
Абстрахирайте се от дуалистичното триединствено парадигмално състояние на държавата. Предикативното състояние на народа се определя от инкорпориращите елменти на съзнанието :) Колко много неща казах с толкова малко думи хахахаха.
126
3
 
10
 
! Отговори
Питам преди 5 години
Шефавете и те ли по 480 лв. или по 4 800лв. ?
125
10
 
20
 
! Отговори
ДО 82 преди 5 години
Каква палка ще заиграее ве, чепар немит умирисан?! Каква палка ще заиграе!? Надули сте се като бъчви с мас и едвам ходите вече, сумистите професионалисти ряпа да ядат пред ваще лоясали и гранясали телеса! *** и всякакви луди ви правят, палячовци такива! Само заплати и бонуси са ви в главите, а са 5 кинта работа не вършите...цял ден опърдявате служебния таралясник и връткате гевречета около близката кебапчийница и чакате да стане пладне да напълните мяха с манджа и кебапи! Свинчуги такива!!!
124
3
 
11
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
20 милиона лева - тва Бойко Борисов и Владислав Горанов трябва да имат нейде в тайно печатница за долари, които не могат да бъдат различени, че са фалшиви...
123
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Момчетата които работят на улицата ги задлужават, а канцеларските мишоци НЕ.
122
8
 
17
 
! Отговори
БУЛГАРМАФИЯ преди 5 години
САМО ПОЛИЦИЯТА СЕ ГАЛИ С ПЕРЦЕ,ЧЕ ЗНАЯТ ВСИЧКО И ЗА ВСЕКИ
121
12
 
13
 
! Отговори
Телезрител преди 5 години
Не гледате ли Новините! Полицията,Прокуратурата и Съда най много работят само тях показват! Баневи, Арабаджиеви, Иванчева ... Наркотици хващат!Да сте видели в новините някои работник да показват не ами няма и да видитеГледам Новините и Турските серия ли и гласувам за ГЕРБнадявам се през 2019 пак да излъчват турския полицейски сериял "Опасни улици" Само които не го е гледал не знае колко е тежка работата на Полицията!
120
7
 
16
 
! Отговори
Уууу! преди 5 години
ГЕРБОЛИЦИЯ!
119
9
 
10
 
! Отговори
Уууу! преди 5 години
Всеки полицай с униформа на дядо Коледа и вместо палка суровачка.Като излезнат на улицата с по-малко от 2000лв бонус на калпак няма да се приберат:)))
118
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
13 заплата пари за облекло и сега и тези 480 от януари увеличение на заплатите със 10 процента.. малко са им . да стачкуват пак !
117
7
 
29
 
! Отговори
Гражданина Х преди 5 години
Приготвил съм 20 лв. да ги дам на първия Полицаи които ме спре за да му стане бонуса 500 лв.!
116
5
 
25
 
! Отговори
Хитър Петър преди 5 години
ГЕРБ=полиция=авторитаризъм, корупция, бедност
115
5
 
18
 
! Отговори
до Анонимен преди 5 години
Законите в България отдавна не са коунистически. Законите тогава не бяха лоши, след като нямамаше такава престъпност и грабеж като днес.
114
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ауу каква "достойна" мисъл -храни въоръжените полицаи ,та да ги пускаш срещу народа,ако реши да се бунтува . храни и военните и чиновниците и си избран пак - И какво от това ? ти вечен ли си ? за какво са ти тея милиарди ? В историята ще си записан по-лош и от живков - разпродаде се България, 2 милиона млади и кадърни емигрираха, отчаяние,безисходност,несправедливост,корупция .
113
10
 
9
 
! Отговори
ivan преди 5 години
pari za teq *** li be
112
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разликата в политиката на Франция и България е, че благодарение на жилетките, които се биха със CRS, последния месец, в момента всеки работещ получава коледен бонус до 1000 евро, включително и моето бг семейство. А в България - комунистически закони, грабежи до дупка и накрая легален рушвет на милиционерите да организират добре и следващите избори. Избрахте си милиционери да ви управляват!