В края на годината, кой сега е №1? ГЕРБ: 23,5%, за БСП 22,4%

Най-харесваните от олектора са: Томислав Дончев, Красен Кралев и Бойко Борисов
Обновена: 21 дек 2018 18:44 | 21 дек 2018 15:30,
187
В края на годината, кой сега е №1? ГЕРБ: 23,5%, за БСП 22,4%
Снимка: Изследователски център "Спектър"

В края на годината преднината на ГЕРБ пред БСП се запазва. На въпрос, ако изборите са днес, за коя политическа сила ще гласувате 23,5% отговарят за ГЕРБ, а 22,4% за БСП.

Макар и устойчива, дистанцията между двете водещи партии е малка, в рамките на статистическата грешка, сочи изследване на агенция "Спектър".

ДПС е третата политическа сила с 6,4%. Налице е известен отлив на обществена подкрепа за коалицията "Обединени патриоти" - 3,7%, коментират социолозите.

В извънпарламентарното пространство отчетлива е подкрепата за коалицията "Демократична България", партията "Воля" и АБВ на Георги Първанов и Румен Петков.

Въпреки многото политически скандали около и във властта, проучването не регистрира сериозно раздвижване в подкрепата за "Демократична България" - 1,7%.

Прави впечатление, че част от респондентите все още заявяват подкрепа за "Реформаторски блок"- 0,4% и СДС - 0,6%, което подсказва, че новата коалиционна формула на тази група формации, наречена "Демократична България", все още не се разпознава от всички техни привърженици, като наименование.

"Воля" на този етап се стабилизира на 2%, а АБВ – 1%., отчитат от "Спектър".

Голям е делът на респондентите, които все още не са решили за кого да гласуват - 17,6%. Хипотезата е, че голяма част от тях са по-склонни да дадат доверие на нов политически проект, но ако такъв не се сформира, най вероятно ще се подкрепят някоя от съществуващите политически формации или ще се прелеят в негласуващите които към момента на проучването възлизат на 14,9%.

Според социолозите проблемът с липсата на широко подкрепяна алтернатива на управлението проличава и от очакванията на избирателите за изхода от едни бъдещи предсрочни парламентарни избори. На въпрос ако сега се проведат предсрочни избори, коя политическа сила ще победи, 37,3% споделят, че ГЕРБ ще краен победител, а 22,4% смятат, че БСП ще спечели изборите, а едва 2,3% възлагат надежди на друга формация.

По отношение на работата на членовете на правителството, проучването регистрира най-голямо одобрение за Томислав Дончев, Красен Кралев и Бойко Борисов. Най-ниска е оценката за правосъдния министър Цецка Цачева.

Критичността към работата на правителството е сравнително висока – 23,4% смятат, че всички министри трябва да бъдат сменени, докато 21,2% не намират необходимост от кадрови рокади.

Тримата министри, които събират най-много гласове за смяна са Цецка Цачева, Красимир Каракачанов и Николина Ангелкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари