Герджиков обиден на НС: Закрийте законодателния съвет!

Депутатите явно нямат нужда от експертизата ни, твърди той
24 дек 2018 12:15,
54
Герджиков обиден на НС: Закрийте законодателния съвет!
Снимка: архив, Булфото

Съветът по законодателство към Народното събрание да бъде закрит. Това е поискал шефът му проф. Огнян Герджиков в писмо до парламентарната шефка Цвета Караянчева в последния работен ден на НС за годината.

"От 1 г. сме безработни, така че няма смисъл от съществуването на този съвет", обясни Герджиков пред "24 часа".

"Народното събрание няма нужда от нас, приема си такива нормативни актове, каквито иска и може. И понеже капацитетът не е много голям, се приемат понякога странни текстове и дори недомислици", коментира бившият парламентарен шеф и екс служебен премиер. През последните години той неведнъж е отправял остри критики към качеството на законодателството.

Съветът начело с Герджиков, бе създаден в началото на мандата на този парламент от първия му шеф Димитър Главчев.

"Новото ръководство очевидно няма поглед да има такъв орган", обясни професорът.

Това всъщност бе възобновяване на структурата, тъй като законодателен съвет имаше и по времето на самия Герджиков като председател на 39-ото НС. В него влизат видни юристи, които следят за качеството на законите.

За близо двете години от съществуването си сега обаче експертният орган обсъдил само промени в 2 законопроекта - Кодекса на труда и АПК.

"Становището ни по АПК всъщност отложи приемането на промените с 6 месеца, тъй като се оказа, че има доста несъвършенства", обясни Герджиков.

"Дадохме за това 45 страници аргументирано становище и депутатите се съобразиха", добави той. След това обаче законодателите повече не потърсили мнението на експертите.

"Явно нямат нужда от квалифицирана помощ. Очевидно е, че у нас професионализмът не е много на почит, а други неща", допълни Герджиков.

Той бе категоричен, че за изминалата година нито той, нито някой от колегите му в съвета не е взел и стотинка от парламента. По принцип на членовете на съвета се плаща за свършена работа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
2
 
! Отговори
Данаилчо Цветанов преди 5 години
До АнонименГерджиков е учен с европейска известност. Юрдечката се отказа от правния консулт на Законодателния съвет и лицето с опулените очи, шеф на ПК на НС веднага направи КОНПИ универсална сопа на управляващите, която може да разследва ВСЕКИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН, КОЙТО РЕШИ ИЛИ УПРАВЛЯВАЩИТЕ Й ПОДСКАЖАТ ОТ ДЕНЯ НА РОЖДЕНИЕТО ДО КОГАТО СИ ПОИСКА. Т.е. КОНПИ СТАВА ЕДНО БЪЛГАРСКО ГЕСТАПО. Само че ГЕРБ + ОИ забравят, че тоягата има два края. Пожелавам това на техните политици и депутати.
46
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До КрайТой коментира това с двата лева много отдавна, когато се въведе. Обясни че е малоумно капитал от 2 лв, защото реално няма никакво обезпечение за дейността на фирмата. В Германия имало такава възможност, но с доста рестрикции, които тук липсват.
45
6
 
4
 
! Отговори
men преди 5 години
тая ефрейска урусбия поне по коледа не ни я показвайте бе мръшници.
44
4
 
32
 
! Отговори
Цуци фон Шума преди 5 години
До Анонимен Професоре, ум се налива на хора, които го нямат, но искат поне мъничко да поумнеят. Какъв ум да наливаш в главата на пекинската ***, която направи Пекин столица на Виетнам или в пипона на онзи селянин Цуци фон Шума, който мисли само колко апартсменти да купи на година и да стане рентиер и как да направи БГ държава, в която да се разпорежда новата тайна полиция на ГЕРБ - КОНПИ, как да се конфискува имуществото на богатите и да го грабнат герберите или да въведе тайният арест!
43
15
 
5
 
! Отговори
бай вълчо от хисаря преди 5 години
професора май е 2 ракии.За 2 пари/лв/ на са свършили работа ама искат нещо под масата.Само,че сега никой не ги бръсне не за слива ами за кайсия.Толкова са боси хорицата, че ме е срам, че имам диплома от този уни.Иначе по наглост и падение са си нъмбър уан.
42
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 4. Е какво е било при Сакскобурготски ми по добре от днес. Влезнахме в ЕС. Та тия днешните се големеят с парите от еврофондовете.И след него спрехме да се доближаваме до ЕС . После бавничко, бавничко пак тръгнахме.
41
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До36. ООД-та с капитал 2лв. А топлофикация и Лукойл постояно на загуба. Сега наблюдаваме частния ТЕЦ Варна кога ще тръгне.
40
3
 
19
 
! Отговори
опит преди 5 години
До 15. В Европа всичко е частно. И ако ти се работи на часа може да почнеш работа. Тук не е така. Ще почнеш ама друг път. Фирмите дори и работещи не знаят кой им е собственика. пример.В който и хотел на Запад може да говориш преко със собственика - и да се договорим.Тук ще ти кажа " качи се бабо по нагоре" става само с наши хора.
39
6
 
8
 
! Отговори
опа преди 5 години
Тоз експерт върна имущество отнето от държавата, заради три национални катастрофи и 26 години фашизъм.
38
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Всички трябва да работиме за обединена Еврапа. Германски народ е свободен и демократичен. " - цитат на Хелмут Кол. 1988г.
37
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Герджика след 10 години снишаване най-накрая посмя да надигме пресипнали гласче.Но все пак е нещо на националният фон.
36
1
 
12
 
! Отговори
Край преди 5 години
Много ми се иска да чуя коментара му за "капиталовите" ни ООД с капитал от 2лв.Ние българите умираме да се лъжем и да се правим че си верваме.
35
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Toja nagada4 njama koi da go 4ue ot gerb
34
4
 
18
 
! Отговори
Румен преди 5 години
В България големия процент останали са КОНСУМАТОРИ. - пенсионери, воени, чиновници, учащи, администратори, полиция, агенции, партиини активисти, арендатори.ВСИЧКИ от колектива НА ХРАНИЛКАТА ЕВРОфОНДОВЕ.В Германия еврофондовете са поименно и то само на частни производители и тези в услугите.
33
2
 
22
 
! Отговори
Чичо Тони преди 5 години
Капацитета наистина "не е много голям", дори по-скоро е доста малък. С подобен капацитет еднствения начин да забогатееш е да станеш депутат. В реалния живот 90% от сегашните депутати са "господин никой".
32
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 15. Много си зле с пропагандата на партииния колектив / герб, бсп, дпс, атака/, не си пишеш партията.Първия ми опит за бягство бе от БКП / не от омраза към България 1987г. / Работих в ГФР нелегално при частник но в рамките на мойта виза. Колкото е позволено за тяхното общество. За моя то тоталитарно не ме интересуваше. И бях оценен справедливо. За тия 10-15 дни. После се прибрах.
31
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 15Обратното! В баг останаха мързеливците на държавна хранилка. Кадърните и работливите избягаха. И всяко следващо кадърно поколение ще продължи да бяга.
30
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 15Драги другарЮ, член на ГЕРБ! От Бг избягаха некадърниците и затова бизнесът в Бг реве, че няма кадърни специалисти. Изводът го оставям на читателите. Понеже ти САМ изводи не можеш да правиш. На теб, другарЮ, изводите ти ги отпуска Партията.
29
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Репресивните и мракобесни закони, които създадоха "топ юристите" на управляващата хунта, дори не бяха хрумвали на комунистите по времето на Тошо!Достойни ученици на Вишински!
28
3
 
14
 
! Отговори
един с досие преди 5 години
"добре работи, но не се СРАБОТВА с колектива. постояно мисли за пари."- цитат от досие 1974г.в професионална характеристика направена от партииния секретар на БКП.