От 1 януари – камери около залите за кръвни изследвания!

С 10% скачат направленията, поскъпват и някои клинични пътеки
Обновена: 27 дек 2018 16:17 | 27 дек 2018 15:30,
9

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Анекс към Националния рамков договор за медицинските дейности за тази година бе подписан в Министерството на здравеопазването.

Документът предвижда завишаване на регулативните стандарти – направления в извънболничната помощ с над 10% и повишаване на цените на някои клинични пътеки.

Реши се също и за поставянето на камери за наблюдение на входа и на изхода на залите, в които се извършват ангиографии с цел завишаване на контрола.

Ангиографията е рентгенконтрастно изследване, изобразяващо вътрелуменното пространство на артерии, вени, сърдечни кухини.

В анекса се предвижда издаването на медицински свидетелства, бележки за имунизации и други да се заплащат.

В хода на преговорите от Лекарския съюз извоюваха едно от основните си искания през следващата година – да няма прехвърляне на средства от едно перо в друго, съобщават от БНР. Отпадна и текстът за задължителна пререгистрация на лечебните заведения.

Ще има възможност да бъдат сключвани договори с НЗОК от нови изпълнители на извънболнична медицинска помощ  през 2019 г.

Реши се също към 30 септември неусвоените средства да бъдат насочени към болниците за изплащане на надлимитна дейност за минали години. Анексът ще влезе в сила от 1 януари 2019 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как е възможно някой да иска да снима хора в унизително и безпомощно състояние. Трябва да си пълно чудовище. Защото в тия зали, когато се влиза по спешност, никой няма време да те завива и да те чисти. Влизаш ей така в безсъзнание, гол до където санитарите са благоволили да те завият, окървавен, оповръщан или каквото дойде. И после тия кадри ще се складират, в някакъв момент и ще изтекат и така всички ние ще имаме голи, унизителни и ужасни снимки в нета. Честито.
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НЕ КАМЕРИ - ЗАКОНИ ТРЯБВАТ.ЧЕ И ДА СЕ ПРИЛАГАТ!
5
0
 
0
 
! Отговори
Идеалист преди 5 години
След проф. Финков не имало севестен министър на здравната система ( изключвам д-р Семерджиев )! Да се чуди човек от къде ги намират!?Москов събираше пръстови отпечатъци, сегашния ще снима пациентите. Те ще трябва да подписват още едина декларация за съгласие. Не стават така източванията на касата. Основние пари изтекоха в Западна Европа по легален път. Там поради поне 6-кратно по-високия стандарт и толкова са и по-високи са цените за лечение. Това увеличение на бюджета заминава за там.
4
0
 
6
 
! Отговори
Klinghoffer преди 5 години
Пак блеснахте със скандална липса на грамотност и обща култура. Кръвно изследване е едно, ангиография е съвсем друго.
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отново се източи бюджета за здравеопазване.
2
2
 
17
 
! Отговори
? преди 5 години
Гласувани са 490 милиона допълнително за здравеопазване за 2019г. - супер, затова става още по-скъпо здравеопазването за редовия *** данъкоплатец. Плаща няколко пъти една простичка услуга, за която го лекуват през пръсти - щото не е платен прегледа....
1
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кога ще въведат задължително видеорегистратор за всеки гражданин? Отлична идея.