Кабинетът изхарчи рекордните 2.7 млрд. за месец

Бюджетният излишък е стопен до 163.5 млн. лв.
2 яну 2019 08:40, Елка Василева
59
Кабинетът изхарчи рекордните 2.7 млрд. за месец
Снимка: архив, Reuters

Правителството счупи собствения си рекорд по непрозрачно харчене - през декември "хвръкнаха" над 2.7 млрд. лв. от излишъка, показват данните на Министерството на финансите, публикувани в края на 2018 г., пише „Сега“. За сравнение в последния месец на 2017 г. по същия начин бяха раздадени "само" 1.6 млрд. лв.

За пореден път правителството формира значителен бюджетен излишък, който се харчи ударно в края на годината. Така, въпреки че в края на ноември излишъкът бе 2.9 млрд. лв., реално годината приключи с едва 163.5 млн. лева плюс. Това е 0.2% от БВП.

По-голямата част от парите на данъкоплатците отидоха за част от магистрала "Хемус" - 134.2 км от Боаза до бъдещата връзка с пътя Русе - Велико Търново. За нея кабинетът даде 1.349 млрд. лв. още в средата на декември - тогава само за час министрите "наместиха" близо 1.7 млрд. лв., като парите щели да отидат за ремонт на пътища, за някои от общините и за силовите министерства. По същия начин в края на 2017 г. бяха заделени допълнително 1 млрд. лв. за програмата за "безплатно" саниране, която и досега не е приключила.

До края на 2018 г. управляващите са успели да раздадат още 1 млрд. лв., но от съобщението на Министерството на финансите не става ясно за какво, пише изданието.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
0
 
! Отговори
Хитър Потър преди 5 години
Близо три милиарда, от които сдвеста-триста милиона ще се "построи" нещо /за да може после да се ремонтира / Останалото /два милиарда и половина / ще бъде ОТКРАДНАТО И ИЗНЕСЕНО ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ ... Независима експертна проверка може много точно да го докаже ...
46
3
 
2
 
! Отговори
Коки преди 5 години
Eто според НАП коя прослойка е забогатяла. А ние си мислим, че говорят за цялото население. Даже вижте повече са изхарчили, не само 2 милиарда.
45
3
 
6
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До Гледна точка: В закона за държавния бюджет се определя кои пари за какво са. Тези пари (1.3 милиарда), сега са заделени в анонимна сметка точно защото не са били изразходвани за инвестиции през 2018г., за които са били предназначени. И това го казват финансисти, които са добре информирани. Дали от тази анонимна сметка в БНБ тези пари през тази година ще са били дадени на "наши фирми" и за какво, това сигурно ще го научим чак в края на годината. Това е гербаджийският начин за харчене.
44
3
 
11
 
! Отговори
Смирен депутат преди 5 години
Яла лапачка е паднала.
43
3
 
9
 
! Отговори
Петко преди 5 години
Томислав по прякор Томахавката ще уволнява държавните чиновници. Те вече галено му викат "Шрек".
42
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да идва диктатор като Пиномег и да приключи созиализма. Спасението е в крадене.
41
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не пипайте парите на народа. Те са изработени солидарно и солидарно еднакво за цялото население поименно да се изхарчат.В Капитала така пише - К.Маркс
40
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
....... И ако ги питаш за кво.....дали някой може да каже???
39
24
 
12
 
! Отговори
Възмутен читател преди 5 години
Защо ми изтрихте коментара, че авторката на статията е некомпетентна ? И , че парите за Хемус 1.35 милиарда лв. не са изхарчени а само заделени за нейното изграждане, за да не могат да бъдат откраднати от едно бъдещо ляво правителство водено от БСП и да останем пак без магистрала !
38
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
странджа стига с тези словесни еквилибристики на понятието открадна....усвои....присвои.... :)
37
9
 
1
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
До ЗозоДа ,бе,да ! Червеното куфарче не мие похарчено и на половината
36
16
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Нека по паметливите да кажат какво стана с 4-те милиарда бюджетен излишък в края на 2008 година...
35
5
 
14
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
Този излишък всъщност са пари, предвидени в бюджета за 2018 за инвестиции.Амчи голям спец се извъди! Магистралите са инвестиции в инфраструктурата. Ти откъде знаеш за какво са планирани, да нямаш твой човек?
34
22
 
11
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Нека правим разлика между изхарчи и инвестира...
33
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
2018 беше от най успешните в живота ми $$$$$$ а 2019 ще е още по успешнаПо3драви на всички клошове в БГ, и тази година няма да стигнете по далеч от панелната килия защото родения да пълзи не може да лети! Които е способен да успява в БГ кат мен, го може и в Западна Европа, и на другия край на света Ав$ тралия, доказано от личен опит, дано разберете някой ден защо сте лузари и дано тоя ден дойде 2019 защото when you change the way you look at things, the things you look at changeПоздрав отСидни
32
6
 
24
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
Този излишък всъщност са пари, предвидени в бюджета за 2018 за инвестиции. А сега се харчат за каквото реши Бойковото правителство. Законът за бюджета за гербаджиите не е нещо, което трябва да се изпълнява. Затова и инвестициите в развитие на икономиката клонят към нула. Колкото по-рано си отиде това правителство, толкова по-добре.
31
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Част от неизвестния милиард е заминал за бонуси за добре свършена работа. Тук-таме за някоя екскурзийка и така. Яжте, пийте - народът черпи
30
2
 
15
 
! Отговори
до странджата преди 5 години
че кой ти говори за кресненско дефиле, я еиж релефа на между пирот и Ниш
29
14
 
14
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
Eлкa ние можем да си позволяваме жаргон, но мисля, че за Вас е неприемливо! "хвръкнаха", "наместиха"??Иначе нормално е като си събирал, да дойде време да ги разходваш. Добре е когато има какво да се разходва, а не като БСП-то да удрят капака у земята, а пък следващите да се оправят. Увеличение от 1-ви има в всички бюджетни сфери и на пенсиите и социални помощи.Руские алкаши, когато не се харчи, защо не се дава на хората, когато се дава, правителството много харчи...
28
2
 
15
 
! Отговори
произход на видовете преди 5 години
кефче, офциъте ги крадат като за последно и в галактически размери, а те казват блееее... а от днеска и на новите цени на всичко!