БСП поиска и министерски оставки заради хаоса с винетките

Нинова: Управляват ни некомпетентни и неграмотни хора!
Обновена: 5 яну 2019 20:13 | 5 яну 2019 13:30, Анисия Иванова
316
БСП поиска и министерски оставки заради хаоса с винетките
Снимка: БСП

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че заради случая с електронните винетки трябва да бъде понесена политическа отговорност, а не чиновническа. Тя е категорична, че оставката на министри е абсолютно задължителна.

"За стотици български граждани Новата година започна с проблеми, с напрежение, с тревоги около винетките. Проблемът с винетките показва за нас: системата е в пълен хаос, управляват ни некомпетентни и неграмотни хора, унищожена е правовата държава и държавността изобщо; Борисов се подиграва с народа с изказванията си; за неговото правителство отново няма отговорност, а за хората отговорността е - 180 млн. лв. от джоба им, сега и глоби, ако им бъдат наложени, и напрежението, на което са подложени". Това заяви Нинова на пресконференция в централата на партията.

Още по темата

По думите й правовата държава е унищожена, защото предложенията за въвеждането на системата не са били направени по нормалния законов ред, нямало е никакво съгласуване, не са били внесени от МС, а от депутати от ГЕРБ - Нанков, Иванов и група.

"Сега обаче не виждаме никъде тези депутати да излязат и да обяснят какво направиха и каква тежка отговорност носят", каза още тя и припомни, че последните поправки в закона са били внесени на 17-ти декември, на 31-ви декември Борисов е включил Северната тангента, а на 2-ри януари я е извадил.

По думите й това е доказателство за хаоса, некомпетентността, неграмотността и пълното погазване на правовата държава и на законодателния ред в страната. Според нея управляващите се подиграват с народа, защото изказването, че когато се преминава от хартиен към електронен носител винаги има сътресения, е абсурдно.

"Никога няма сътресения, г-н премиер, нито в Германия, нито в Австрия, нито в Унгария има сътресения. Има в България, защото и администрацията, и МС са абсолютно некомпетентни да проведат тази система така, както трябва", категорична бе тя.

Корнелия Нинова заяви, че няма отговорност за правителството и това става ясно и от решенията, които са взети днес - отново трима чиновници ще носят отговорност, вместо най-високата политическа отговорност, която трябва да поеме правителството. "За нас оставката на министри е абсолютно задължителна в този случай. Отговорността е политическа, а не на чиновници, заради това, което причиниха на всички", заключи Корнелия Нинова.

Рано тази сутрин премиерът Бойко Борисов освободи двама ръководители в агенция "Пътна инфраструктура" /АПИ/ и един от съветниците на регионалния министър заради хаоса с винетките. Така те ще понесат отговорност заради недобрата организация при подготовката и въвеждането на електронната винетка, се посочва в прессъобщението на  кабинета.

Като член на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" ще бъде освободен Веселин Давидов, който отговаря за електронната система за събиране на такси за използване на републиканската пътна мрежа.

От постовете си са освободени Антон Антонов, директор на Националното тол управление в АПИ и Радослав Николов, съветник в Политическия кабинет на министъра на регионалното развитие и благоустройството.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


316
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари