България няма решение да купи F-16. Ще преговоряме с американците!

"Локхийд Мартин" ни предлагали изтребителите, и оборудване, и въоръжение
6 яну 2019 12:00, Нели Христова
228
България няма решение да купи F-16. Ще преговоряме с американците!
Снимка: Reuters

Вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов обяви, че България все още няма решение за купуване на изтребители, а имало само за евентуално започване на преговори за F-16 с американската "Локхийд Мартин".

Още по темата

"Започваме преговори, ако не ни отговаря на изискванията – финансови и икономически, имаме право да започнем преговори със следващата страна", уточни военният министър пред bTV.

Относно офертите за нови изтребители – от САЩ, Швеция и Италия, той коментира, че тази на американците е на по-висока цена от тази, която е гласувал парламентът – 1,8 млрд. лв. с ДДС, но предлагат и оборудване, и въоръжение.

Италия и Швеция пък влизали в рамката, но част от оборудването и въоръжението трябвало да се купи от трета държава – САЩ, и целият пакет пак щял да надхвърли рамката.

Каракачанов не разбирал и как едни и същи хора го наричали русофил, когато се опитвал да ремонтира и поддържа наличната летателна техника, а сега, когато имало решение за F-16 вече бил русофоб и американофил.

По негови думи, той работел за националните интереси и за боеспособност на българската армия.

Припомняме ви, че в началото на октомври Министерството на отбраната официално отвори четири оферти от три държави за нови изтребители за модернизация на родните ВВС - за F-16 Viper и F/A-18 Super Hornet от САЩ, за JAS 39 Gripen C/D от Швеция и за Eurofighter Tranche 1 от Италия.

Одобреният проект за инвестиционен разход предвижда придобиване на 16 самолета на два етапа по 8 самолета за цена 1,8 млрд. лева с ДДС на разсрочено плащане за 10 години.

Първите 3 години ще плащаме по 100 млн. лв от бюджета, а в следващите години тежестта се увеличава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари