България няма решение да купи F-16. Ще преговоряме с американците!

"Локхийд Мартин" ни предлагали изтребителите, и оборудване, и въоръжение
6 яну 2019 12:00, Нели Христова
228
България няма решение да купи F-16. Ще преговоряме с американците!
Снимка: Reuters

Вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов обяви, че България все още няма решение за купуване на изтребители, а имало само за евентуално започване на преговори за F-16 с американската "Локхийд Мартин".

Още по темата

"Започваме преговори, ако не ни отговаря на изискванията – финансови и икономически, имаме право да започнем преговори със следващата страна", уточни военният министър пред bTV.

Относно офертите за нови изтребители – от САЩ, Швеция и Италия, той коментира, че тази на американците е на по-висока цена от тази, която е гласувал парламентът – 1,8 млрд. лв. с ДДС, но предлагат и оборудване, и въоръжение.

Италия и Швеция пък влизали в рамката, но част от оборудването и въоръжението трябвало да се купи от трета държава – САЩ, и целият пакет пак щял да надхвърли рамката.

Каракачанов не разбирал и как едни и същи хора го наричали русофил, когато се опитвал да ремонтира и поддържа наличната летателна техника, а сега, когато имало решение за F-16 вече бил русофоб и американофил.

По негови думи, той работел за националните интереси и за боеспособност на българската армия.

Припомняме ви, че в началото на октомври Министерството на отбраната официално отвори четири оферти от три държави за нови изтребители за модернизация на родните ВВС - за F-16 Viper и F/A-18 Super Hornet от САЩ, за JAS 39 Gripen C/D от Швеция и за Eurofighter Tranche 1 от Италия.

Одобреният проект за инвестиционен разход предвижда придобиване на 16 самолета на два етапа по 8 самолета за цена 1,8 млрд. лева с ДДС на разсрочено плащане за 10 години.

Първите 3 години ще плащаме по 100 млн. лв от бюджета, а в следващите години тежестта се увеличава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аферата Ф-16 няма да остане без последствия.
120
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами тя тая шибанящина с тия самолети излиза,че правителството няма да го има след година,ама ние ще плащаме още 20г......Бассссси олигофренията!
119
5
 
4
 
! Отговори
Каракачанов преди 5 години
Аз служа на ГРУ, КГБ и ДС. Пари давам само за стари руски изтребители
118
13
 
11
 
! Отговори
Прверявващ преди 5 години
Сделка няма да има!Така заповяда Москва!Всичко останало е театър. Ще се дават пари за ремонт на МИГ 29 поне още 10 години, но те ще са в състояние на постоянна небоеготовност.
117
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нашите политици винаги преговарят по телефона. Само дето техните телефони имат само слушалка.
116
1
 
5
 
! Отговори
Съдба преди 5 години
Все някой трябва да ни надзирава и защитава, ако не е Дони,ще е Вова,пък и Ердо ни поглежда и нарежда!Още от преди Софокъл ,всеки се бори за кокъл!Защо нашенецът,обича карантия,защото друг яде агнето!
115
4
 
11
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 5 години
Всички сме купували кола Нов Внос Втора Употреба - обикаляме и се спираме на една - собственика започва да ни убеждава че е на 140 000 километра , маслото е сменено , ще ни съдейства за регистрация в КАТ - познато с Ф16 , нали ?Братя - Новото е Ново .
114
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ако стане патакламата ще ни подарят толкова много безплатни 16ки, колкото не сте сънували
113
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ама верно ли че американците искат да ги платим 100%авансово и да чакаме да ги произведат след 5 години?
112
5
 
11
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
С кого че преговаряш,бе оуууу! ? Ти си васал на ,, Козяк,, ...
111
3
 
18
 
! Отговори
Пян_Гъ - довършвам преди 5 години
Зорлем ме карат да стана фен на Магарешки, който казва да не си харчим парите за глупости.
110
8
 
16
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 5 години
Липсва цялостна стратегия за обновление на армията. Работи се на парче. И няма кой да каже ЦАРЯТ Е ГОЛ. Дори РР се скатава и си гледа собствения (БСП) интерес. В случая с F-16 плащаме ВАСАЛЕН ДАНЪК. Самолетът е остарял като технология - по-стар и по-ненадежден е от МИГ-овете, които трябва да заменяме, но по-лошото е, че е твърде капризен на тема писта (трябва да е "огледало") и неподходящ за ползване в БГ. Знам го от вътрешни хора-спецове. Освен това само в САЩ има над 500(!!!) безпричинно паднали машини. Не дай си боже да стане конфликт и да разчитаме на тях. Зорлем ме карат да стана фен Мага
109
10
 
24
 
! Отговори
Достоевски преди 5 години
Пропуска се наи важното- подръжката на тези бараки Ф16 е много скъпа. Нека да се се гласува от народа- а не от корупираните ни депутати избора за самолети. То се знае че всеки един нормално разумен българин би избрал новите Шведски самолети. Нека да кажем и сега при покупката на Ф16 американските власти дали ще инвестират в Бг. Прости и глупави депутати ,и майка си биха продали за пари.
108
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой ви дава да преговаряте,бе ейййй,смешковци.Наредено ви е и ще ги купите.Не случайно зам.държавния секретар на САЩ си направи труда да дойде и да ви набива в простите чембери,че Ф16 е най-добрия.И не случайно привикваха Цв.Цв.на спявка в САЩ,мине не мине време.А като знаем,че ще преговарят Екатерина Захариева,Вл.Горанов и шкембе войвода,все "специалисти"по темата,крайния резултат е ясен и поредрешен.
107
2
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 109 преди 5 години
Потвоята логика, да не се окаже че шофер на Запорожец ни обяснява, коя е най-добрата кола в света!
106
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГУБЕРНИЯТА никога няма дори да се докосне до оръжие което бърка в .....то на баба Меца! Гарантирано от агентурно- мафиотски " преход" перестройка
105
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"" България няма решение да купи F-16 ... ""..............да бяха казали още в самото начало, че ще купуваме стари руски самолети на цената на нови та да се успокоят другарите ... а сега стрeс та стрес ...
104
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отказвай тази сделка е позор,светът ще ни се смее години напред!гарантирано
103
1
 
7
 
! Отговори
До Анонимен 110 преди 5 години
Да ама са Ф35 са новите самолети на Белгия. Невежата си ти!
102
12
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българското правителство е толкова корумпирано че купува стоки които несъществуват дори вече няма завод за тях!Та въпроса e как се съгласяват да купуват нещо след като не савидели и огледали стоката(ф16 технология 1970г)???