Правителството предлага: Да преговаряме със САЩ за изтребителите

Това съобщи вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов
Обновена: 9 яну 2019 12:28 | 9 яну 2019 11:57, Веселина Йорданова
363

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

България да преговаря със САЩ за закупуване на изтребители F-16 предлага Министерският съвет на Народното събрание. Това съобщи пред журналисти в МС вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов. 

Още по темата

Предвижда се те да бъдат водени с участието на министрите на отбраната, икономиката, финансите и външните работи за сключване на договор.

Самолетите са нови, модерни и ще изпълнят задачите си, коментираха от ВВС. 

Сега предстои Народното събрание да гласува решение, с което предлага на Министерския съвет да проведе преговори първо с производителя на американските военни самолети "Локхийд Мартин".

Ако те не дадат резултат с конкретни параметри, има възможност такива да се започнат със следващия кандидат.

Другите две оферти към страната ни бяха от Швеция за нов "Грипен" и от Италия за втора ръка "Юрофайтър".

Одобреният проект за инвестиционен разход предвижда придобиване на 16 самолета на два етапа.

Това ще бъде най-скъпата сделка от модернизацията на българската армията. Закупуването на 8 изтребители се очаква да излезе около 1.8 млрд. лева с ДДС. На следващ етап е планирано закупуването на още 8 машини.

Стана ясно обаче, че САЩ искат по-висока цена, а МО ще преговаря за свалянето й.

Срокът на доставка също вероятно ще бъде по-голям от записания в проекта 24 месеца.

По тази причина парламентът трябва да разреши и "отклонения" от вече одобрените изисквания.

"В хода на преговорния процес последните няколко месеца имахме определи уверения, че цената ще бъде коригирана. Вчерашното изявление на Белия дом също ясно показва, че от страна на Вашингтон има правилно разбиране по финансовите параметри, заложени в нашия проект", коментира Каракачанов.

Той обаче не се нае да каже какви ще бъдат параметрите на отклонение от цената.

По думите му с днешното решение се прави стъпка по възможно най-бързия начин да придобием нови изтребители. Другият вариант бил да се предложи започване на процеса отначало и той да се забави с още година и половина.

Каракачанов отрече някой да го е притискал за новия боен самолет и заяви, че защитава единствено българския национален интерес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


363
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
220
12
 
6
 
! Отговори
Какво се чудите ? преди 5 години
F16 е най-правилният и логичен избор, защото България е в НАТО. Ако бяхме във Варшавския договор най-правилният избор щеше да бъде(и беше) Миг. Толкова ли е трудно да разберете това червеноглавци...
219
5
 
13
 
! Отговори
българин преди 5 години
А офертата от Русия къде е? ИСКАМЕ МИГОВЕ! ТЕ СА ПО ДОБРИ ОТ ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ!
218
16
 
10
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Само да припомня, че нищо руско вече няма да се купува! Така, че по - полека!България е в НАТО и ЕС. Свикнахте ли руски тиквочи?
217
12
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Националноотговорно решение...
216
2
 
8
 
! Отговори
V преди 5 години
А това какво е ??? Зрителна измама ли ??? -https://bg.wikipedia.org/wiki/F-16#/media/File:F-16_tail.jpg И как точно съм русуфил като хваля ф 18 ??? Ти или си *** или си сляп .С тоя горещ *** и тромавост ф 16 не е подходящ за битки ;)
215
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен Това, че не са свалили израелски самолет или американски се нарича политика. И С- 400 ги няма на въоръжение в сирийската армия. Не се опитвай да си отговаряш на въпроси с твърде повишена трудност за матряла.
214
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До V"Ф16 не е самолет ,а летяща тухла .Сърбите колко свалиха със стари ракети ???"Ти си създаден само за разпространяване на русофилски лъжи. Сърбите не са свалили нито един Ф-16 от 10000 мисии над Сърбия.
213
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До VДева и смешника ти тролски. В къщи бушона не можеш да си смениш а взе и от аеродинамика на самолети да разбираш. :))
212
3
 
6
 
! Отговори
V преди 5 години
Има и много други проблеми в задната част .Но това е переспективен самолет ,а не като ф16 антика за натиск ,а не за война
211
5
 
7
 
! Отговори
V преди 5 години
Ф16 не е самолет ,а летяща тухла .Сърбите колко свалиха със стари ракети ??? Този самолет не е създаден да воюва ,а за количествен натиск .Но тежката му поддръжка доведе до това всички да ги сменят с друг самолет ,а не с най новата версия ;) Ф 18 също има проблеми но двигателите му са добри .Може да се оправят много от проблемите му .Носа не трябва да е така наведен .Важна е само долната полу сфера но по друг начин .Изправяйки носа оправяме въздушната струя във въздуховодите и челното съпротивле
210
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЕкспертаС-400 е най-головодническото ПВО и пореден руски ***. Пнеже ще започнеш да ми се кривиш че Ердоган го бил купил, ще те светна че той го използва само за да накара САЩ да продадат Пейтриът на Турция, а сега обещал на американците че ще им даде договореното С-400.До сега с него в Сирия са свалили всичко на всичко 2 самоделни дрона залепени със скоч ленти на обща стойност 200 долара. Иначе израелските самолети си вършеят над него а също и Томахавките все едно че изобщо не съществува
209
8
 
14
 
! Отговори
Експерта преди 5 години
Купувате две C-400 и работата заспива. Пиле няма да може да прехвръкне, даже и пари ще спестите. Самолети не са нужни, безполезни скъпи хвърчила и изгъзицu. Зер, с 8 самолета ще уплашите гаргите. На американците казвате две английски думички: едната започва с буквата "Ф", а другата с буквата "Ю". Ето това вече са добри преговори с американци!
208
9
 
5
 
! Отговори
F 16 / F 18 преди 5 години
До V 264Не се лъжи от номера. F 16 Viper и F 18 Super Hornet са що годе един клас самолет. Разбира се имат разлики особено тактическо отношение, но дори повечето експерти считат чe F16 e по-приложим предвид продатените бройки по света. Това което ще купим е F 16 Блок 70 което е на-новата версия на F 16, т.е. още по-добро от модел Viper. Самолетът е добър.При все това парите идват от тези 2% БВП, които плащаме за отбрана според договора ни в НАТО. Не виждам защо е този шум.
207
3
 
6
 
! Отговори
дърън преди 5 години
Какви преговори!Слушате началника и изпълнявате.
206
2
 
8
 
! Отговори
скакауец преди 5 години
ХА-ХА, преговори със световния агресор... все едно полската мишка да води преговори със змията да не бъде изядена!А този в ляво на снимката все едно казва: "застреляйте ме!" :DDDD
205
2
 
2
 
! Отговори
Я па ти... преди 5 години
До Анонимен 256 Той ако е бил красив и умен нямаше да иде в армията.
204
6
 
4
 
! Отговори
Отговор преди 5 години
До Анонимен 251 ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ, ама тя не иска да живее , а да воюва.
203
4
 
4
 
! Отговори
V преди 5 години
Вместо 8 ф16 да преговарят за 6 ф18 .Ако цената е същата за кво са ни ф16 ???
202
5
 
5
 
! Отговори
Русофил преди 5 години
Другаря Кутев щял да си иска обратно парите раздадени на русофилството за агитация за Грипен. При това положение аз излизам от редовете на русофилщината, нека Кутев да си агитира сам без пари.
201
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Fake news. Bg voennite eksperti nemat video realno obiasnenie v youtube za bg potrebiteli i bg danakoplatci......