Правителството предлага: Да преговаряме със САЩ за изтребителите

Това съобщи вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов
Обновена: 9 яну 2019 12:28 | 9 яну 2019 11:57, Веселина Йорданова
363

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

България да преговаря със САЩ за закупуване на изтребители F-16 предлага Министерският съвет на Народното събрание. Това съобщи пред журналисти в МС вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов. 

Още по темата

Предвижда се те да бъдат водени с участието на министрите на отбраната, икономиката, финансите и външните работи за сключване на договор.

Самолетите са нови, модерни и ще изпълнят задачите си, коментираха от ВВС. 

Сега предстои Народното събрание да гласува решение, с което предлага на Министерския съвет да проведе преговори първо с производителя на американските военни самолети "Локхийд Мартин".

Ако те не дадат резултат с конкретни параметри, има възможност такива да се започнат със следващия кандидат.

Другите две оферти към страната ни бяха от Швеция за нов "Грипен" и от Италия за втора ръка "Юрофайтър".

Одобреният проект за инвестиционен разход предвижда придобиване на 16 самолета на два етапа.

Това ще бъде най-скъпата сделка от модернизацията на българската армията. Закупуването на 8 изтребители се очаква да излезе около 1.8 млрд. лева с ДДС. На следващ етап е планирано закупуването на още 8 машини.

Стана ясно обаче, че САЩ искат по-висока цена, а МО ще преговаря за свалянето й.

Срокът на доставка също вероятно ще бъде по-голям от записания в проекта 24 месеца.

По тази причина парламентът трябва да разреши и "отклонения" от вече одобрените изисквания.

"В хода на преговорния процес последните няколко месеца имахме определи уверения, че цената ще бъде коригирана. Вчерашното изявление на Белия дом също ясно показва, че от страна на Вашингтон има правилно разбиране по финансовите параметри, заложени в нашия проект", коментира Каракачанов.

Той обаче не се нае да каже какви ще бъдат параметрите на отклонение от цената.

По думите му с днешното решение се прави стъпка по възможно най-бързия начин да придобием нови изтребители. Другият вариант бил да се предложи започване на процеса отначало и той да се забави с още година и половина.

Каракачанов отрече някой да го е притискал за новия боен самолет и заяви, че защитава единствено българския национален интерес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


363
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
1943 г САЩ бомбардираха София и избиха няколко хиляди цивилни българи жени и деца. А днес България вдигна паметник на американските пилоти които пускаха бомбите и избиваха населението на столицата.
159
6
 
8
 
! Отговори
Иван невазоа преди 5 години
Българин да се наричам най-голяма мъка е за мене.
158
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До САТА Ами да, нали помниш, че Турция се защити от руския самолет навлязъл във въздушното й пространство с Ф16?Даже не беше блок 70 и го пилотираше жена.
157
8
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
Много пък навътре го взимате...Това са си нормални неща от живота.
156
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До некойВъпроса е - защо на най бедната страна в Евросъюза се продават 8 самолета за 2 милиарда, а на най богатото Емирство се продават 16 самолета за същата цена?Отговора е, че цената за нас е за блок 70, като е включена поддръжката за ЦЕЛИЯ ПЕРИОД НА ЕКСПЛОАТАЦИЯ, който е десетилетия, разходите за обучение, наземен контрол.Пълен пакет услуги.За емирството не е включена поддръжка, обучение и т.н. и половината машини не са блок70 а старата версия.СТОПЛИ ЛИ или пак да ти го напиша?
155
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименКрим е руски. Въпросът е затворен.
154
6
 
6
 
! Отговори
До САТА преди 5 години
Защитаваш се с ПВО.А не с Ф16 носещи ядрени бойни глави.защитавал се бил, оди да се защитаваш в Ирак и Сирия, дано Ф16 ти падне на главата.защитавал бил, аре бе отивай в Ирак, и целувай пета на Тръмп.
153
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който плаща евтино, плаща два пъти, поговорка.
152
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 203Българите го докарахме до там, че открито се обявихме за врагове на Русия и сега територията ни цел на ядрените руски ракетиА така!Кажи им!Припомни им как нападнахме братска Русия в Добруджа 1916г.
151
6
 
7
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
*** първа се обяви за враг на ЕС и НАТО, ерго - и на България. Ние само се защитаваме.
150
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Следващите партиди които ще купим ще са доста по евтини защото вече ще имаме допълнителното оборудване.
149
4
 
8
 
! Отговори
БАНко преди 5 години
Защо похабихте толкова време на компютъра за да докажете , че българите заслужават да мизерстват ?
148
7
 
11
 
! Отговори
Фърчила преди 5 години
Най-тъжното е, че БГ дори няма да разбере, че е във война.САЩ ще литнат от БГ Ф16 с ядрени бойни глави, Русия ще прати други.а българите дори няма да разберат какво се е случило.аман от тези военнопрестъпници САЩ, че и в Хага не можеш да ги съдишпо-лоши от БГ ромите
147
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българите го докарахме до там, че открито се обявихме за врагове на Русия и сега територията ни цел на ядрените руски ракети, а в същото време САЩ ни презират и най-арогантно плюят в лицето на България я третират като васал.
146
4
 
9
 
! Отговори
некой преди 5 години
То е ясно че няма да са мигове, нито грипени или ейрофайтъри. И всякакви дискусии за параметри нямат смсъл. Както няма и смисъл да купуваме 8 жалки самолета ако ще да са най великите в света. Статистиката показва че 2/3 от тях са на поддъжка, ремонт, обслужване - във всеки момент - тоест на разположение ще са 2! (колкото за парад)Въпроса е - защо на най бедната страна в Евросъюза се продават 8 самолета за 2 милиарда, а на най богатото Емирство се продават 16 самолета за същата цена?
145
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-бедната и въшкарска територия в ЕС си купува на кредит от ИВФ стари самолети на нови цени. Вместо да вложи пари в инфраструктура, болници, училища...итнт.Пусто робсво, ей!!
144
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тонка ,дано забогатееш за сметка на обедняващия народ и една F - 16 ти падне в къщата !
143
7
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
Искандер няма обсег до България.Не може да прати до Графа и Ямбол.
142
8
 
6
 
! Отговори
Този Ф16 преди 5 години
Е поколение 4+ Тоест Технологии взаимствани от Ф35 Може да води до 12 цели едновременно И понеже радарът му Пи мощен и ракетите по далекобойни унищожава целите преди те да могат да стрелят по него Скъп е но няма евтини и хубави самолети И при жените е така И при колите
141
4
 
6
 
! Отговори
Фърчила преди 5 години
Чуеш ли САЩ си преброй парите в портфейла и населението,или едното, или другото ще липсват.най-вероятно и двете.тея джобат и трепят повече от ромите.