ОмбудсМая атакува и цената на водата пред КС

Хората спонсорирали ВиК дружествата, плащали загубите им
11
ОмбудсМая атакува и цената на водата пред КС
Снимка: Pixabay

Омбудсманът Мая Манолова депозира жалба в Конституционния съд срещу текстовете за формирането на единна цена на водата от Закона за ВиК услугите.

Още по темата

Позицията на обществения защитник, че разпоредбата "ВиК операторите прилагат принципа на единна цена на ВиК услуга на обособената територия" противоречи на конституционните принципи на правовата държава и дължимата от законодателя защита на потребителя.

"В случая, чрез заложеното в чл. 14, ал. 2 от закона правило за определяне на единна цена на обособена територия, подходът на законодателя е неоправдан социално и небалансиран, не отчита обществения интерес и правата на потребителите на услугите и не задоволява изискването за справедливост", пише Манолова в жалбата до КС, цитирана от пресцентъра си.

Становището на омбудсмана, изразявано нееднократно, е, че увеличението на цената на водата е несправедливо, защото то не води до подобрение нито на качеството на услугата, нито на качеството на водата.

Според нея хората спонсорират ВиК дружествата, които могат да си позволят загуби и течове, защото потребителите са тези, които плащат сметката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
3
 
! Отговори
Дон Кихот преди 5 години
И аз се борих с мелниците, но резултата го знаете. Тази май ми е роднина.
9
0
 
1
 
! Отговори
Айде юруш на маслини преди 5 години
Щото и в края на Соц-а, а и днес след подмяната на тръба или фитинг от ВиК мрежата не се извършва почистване и дезинфекция от аварийния екип. Повсеместно. Иначе може да се удавиш в харитята изписана с всякакви по и извън БДС-то мерки. Да не говорим за вечното последващо слягане на асфалта, ако изобщо го има, в участъка на аварията. Не питам що!Говори се за справедливост, подобрение и т.н., но удобно се пропуска каквото и да е разваляне на концесии или носене на персонална отговорност. Що ли?
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо ОмбудсМая ли? Иронично е. Защото е като пчеличката Мая. Трудолюбиво подскача от тема на тема, опрашва ги и като не й се получи скача на следващата... Всичкото е такова - олелия без резултат
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Топлофикация е с най голяма загуба на вода. Нейното централно отопление в абонатните повещения - държавни и обществени сгради. Както и по уличното трасето не се дава гласност. Информацията е секретна.
6
0
 
0
 
! Отговори
По-анонимен преди 5 години
До АнонименНе може! :P
5
2
 
2
 
! Отговори
peperuda11 преди 5 години
Ако искаме водата ни да е чиста и да нямаме режим на водата, ще трябва да платим малко повече. Хора, не разбирате ли - навсякъде, във всички страни в ЕС е така. Всички спекулират с вдигането на цената всяка година. И от това печелят само опозицията и медиите. Не се поддавайте на манипулациите.
4
1
 
10
 
! Отговори
sante_dog преди 5 години
Тука е истината: 'Според нея хората спонсорират ВиК дружествата, които могат да си позволят загуби и течове, защото потребителите са тези, които плащат сметката.'Пример - продавам ябълки. Ако знам че мога да продам 100 кг, няма да купя 200 и да хвърля 100 от тях и да съм на загуба. Ако обаче знам че колкото и да продам, ако останалите и да се развалят, пак ще ми ги платят - ще си купя 2 тона. И да изхвърля 90% - пак ми ги плащат. Та така с цената на водата...
3
1
 
14
 
! Отговори
мнение преди 5 години
От Софийска вода направиха цената на водата по-висока от тази на бензина. Докарваме го вече до стандарта на Саудитска Арабия, Катар и т.н..... само че там водата е с високо качество, а тук тече опасна за здравето течност по чешмите. От скоро съм в нов блок, с нови тръби, както и връзката към централния водопровод. В банята остават червеникави следи от водата след всеки душ. Постоянно чистим мивките и баните. За какво плащам скъпо???
2
2
 
11
 
! Отговори
ре преди 5 години
Някой ВиК си вдигнаха цената още от август тихомълком и особено тия, които са на гравитация.Кой ги наблюдава никой.2литра лимонада 2лв.1кубик вода 2.50 какво става с тая България.
1
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аиде престанете с това "ОмбудсМая"напишете го както трябва по дяволите!!!