Тя и той, 2019-а: Нинова на 50 – проветри БСП, Борисов на 60 – винаги №1

Те пресичат своите орбити в годината на тройния ретрограден Меркурий
14 яну 2019 07:00,
101
Тя и той, 2019-а: Нинова на 50 – проветри БСП, Борисов на 60 – винаги №1
Снимка: Reuters

Два коренно различни типажа в българската политика, белязали нейните възходи и падения през последните две десетилетия, пресичат своите орбити в годината на тройния ретрограден Меркурий.

2019-а: Корнелия Нинова на 50, Бойко Борисов на 60!

Първа по време е червената председателка. Още преди да събере конгреса на социалистите, за да даде старт на решаващата за партията изборна година, Нинова ще черпи на 16 януари.

На 50 години човек трябва да е посадил дърво и да е съградил дом, казва българинът. А ако е политик, да е създал партия, биха добавили експертите. Серт дамата не създаде БСП наново, но определено промени изцяло социалистическата партия, която наследи от Сергей Станишев и Михаил Миков.

Изтупа, проветри, премете дома, даже направо я пренареди. Получавайки първата в историята си жена начело, Столетницата получи и първата твърда ръка, която я управлява. Но какво да очакваш от дама на прага на 50-те.
Тя е действена, прагматична и говори ясно и рационално. Което я направи любимка на актива. Като стана лидер, обеща "да се скъса от работа", за да направи Столетницата истинска алтернатива на сегашното управление и да втвърди тона към ГЕРБ. И наистина - БСП днес е в по-добра предизборна кондиция от всякога в сравнение с последните 10-ина години.

Но допусна и немалко грешки. Опроверга например максимата, че жените обединяват по-добре от мъжете, на която залагаха много от хората, застанали зад нея на конгреса преди 3 г., когато стана лидер. Тя превърна в свои явни врагове много от знаковите лица на БСП. Днес има може би най-силната вътрешнопартийна опозиция, която е имал соцлидер от Жан Виденов насам. Но оцелява, защото противниците ѝ не са обединени.

Тежка година чака Нинова. Ще трябва да се доказва и в партията, и пред електората, на два избора - за евродепутати и за местна власт. А вътрешната ѝ опозиция само я чака да загуби, за да ѝ поиска още по-шумно главата, пише "24 часа".

Мненията за нея са от "Осанна!" до "Разпни я!" Привържениците ѝ я определят като Желязната лейди, която с твърда ръка налага волята си в партията в името на идеи и цели, в които вярва. Противниците ѝ я наричат Жената хамелеон - в един момент може да е усмихната, да те изслушва тихо и да кима в знак на съгласие. Само минути по-късно обаче може да бъде видяна как фучи, а от уж постигнатото съгласие по определени теми няма и помен.

Тази емоция често ѝ помага, но и често ѝ играе лоши шеги. Ненапразно на онзи конгрес, когато я избраха, един от най-доверените ѝ хора в БСП - Стефан Данаилов, я предупреди "от време на време да прибира малко емоциите си". Но пък показа, че има интуиция и усет за настроенията на хората. Нещо, по което между другото много си прилича с Бойко Борисов, чийто основен критик е.

Често може да бъде видяна сред хората - реагира бързо на проблемите, обува ботуши, за да гази из наводнените села, ходи по протести, брани здравото семейство от джендърите, гали козички, не пропуска да демонстрира, че е част от народа, а не от плебса. А за юбилея си сега не иска подаръци, а ще събира пари за даровити деца. И макар че едва ли е яла филии с мас, не пропуска да покаже, че сама си меси питката за празници. И да не забравяме, язди кон по Тодоровден!

Оприличавана е от свои и чужди на "Борисов в пола" - вече нейната дума решава всичко в БСП, така както това става в ГЕРБ по волята на Борисов. И колкото и двамата да са люти един към друг в споровете си, така и са показвали, че в ключови моменти намират начин да комуникират и предадат посланията си.

Като джентълмен в политическите спорове обикновено за помирение отстъпва той. Премиерът Бойко Борисов на 13 юни ще празнува 60-годишнина, но все още не е изпълнил заканата към себе си (не е ясно дали я казва на сериозно), че един ден ще се ожени, но трябва вече да не е министър-председател, защото иначе жената до него "ще я разкъсат".

Ето защо премиерът продължава да живее "сам като куче" в Бояна. Откакто дъщеря му Венета се върна от Америка, а още повече - след като го дари с двама внуци, в Банкя той вече не е самотен. Но, за жалост, на премиера му се налага да живее именно така в резиденцията в Бояна. Дали има кой да шета, извън охраната, е въпрос от личното му пространство. Но още в ранните си години като политик Борисов е признавал, че той категорично отказва да изхвърля боклука, защото това е уронващо престижа на мъжа действие.

Понеже е вглъбен и изключително устремен към целта, Борисов е постигнал много за своите почти 60 лета. На 23 буквално влиза в огъня и бързо се издига до командир на ротата. На 26 почва и да преподава във ВИПОНД, където даже завежда катедра. На 30 пази Тодор Живков, на 40 - царя, като влиза под кожата и попива ценни уроци и от двамата. На 42 става висшата професионална фигура в полицията, на 43 - генерал, а на 46 вече е кмет на столицата.

На 47 създава най-голямата партия, в която вече 12 години никой не смее да кривне от правата линия, на 50 става министър-председател и вече е счупил всички български рекорди по заемането на тази позиция от един и същи човек. Освен това само на него не му пука да си дава оставката и да връща властта на народа и е единственият у нас, изкарал повече от 1 мандат като премиер.

Когато бе избран за кмет на София, обеща на пресконференцията в НДК, че "много ще се мъчи" да реши проблемите на столицата. Може да звучи като анекдот, но е истината - като съмна след нощта на неговата изборна победа, дупката в булевард "България" срещу НДК беше запълнена.

Така, както бе обещал, че това ще е първата му работа. Надмина обаче всички очаквания, понеже никой не си представяше, че ще го направи в първите няколко часа след избирането си, и то по тъмна доба.

Освен амбицията да е винаги първи (неслучайно едно от любимите му парчета е: "Кой сега е номер 1?"), Борисов има и доста качества, които му помагат да е най-дълголетният ни управник. "Сканира" хората през погледа. На никого обаче не вярва на 100%. Я кривне някой, реже. Дори провинението да не е доказано. При Борисов сантимент няма, нито грам.

Той почти не спи - почва да върти телефони, да контролира и да възлага по ранни петли, след като преди това е изгледал и късните емисии. По времето, когато другите стават, той вече е изпил поне две кафета с мед. Не закусва и не обядва (в обедната си почивка ходи да рита, макар че още след първата операция на менискуса докторът му забрани, а той вече е с три!). Както сам се шегува със себе си, той е като конете - по цял ден препуска и само вечер сяда на масата, където го очаква телешка пържола.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
1
 
4
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
Одобрението на Бойко бавно, но устойчиво намалява. Времето му изтича. Докато при БСП има стабилизация, "пенсиониране" на вечните депутати, отстраняване на интересчиите като Георги Гергов от ръководството и местни клиентелисти като Бенчо Бенчев, от ръководството на структурите по места. Така че гербаджиите съвсем не са спокойни за резултатите от изборите през тази година. А загубят ли веднъж, тръгнат ли веднъж стръмно надолу, спиране няма да има.
69
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо две трети от населението не одобряват Борисов и искат да напусне вече политическата сцена, а в същото време БСП не мърда от своите 20 %?
68
1
 
9
 
! Отговори
оправител преди 5 години
Бай ви не управлява,а изпълнява.Има разлика.Спирате потока-спираме.Купувати ни хрърчилата-готово!Дори немците се озъбиха на американският посланик,че непрекъснато се бърка за северен поток.
67
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крадла Импексова вярвала в идеи и ценности ..И ги отстоявала 😂😂😂 ех.дневник ...
66
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойко Борисов и Корнелия Нинова са двете лица на една и съща политика. Дали ще е Той премиер или Тя - все едно и също е за населението на България.
65
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво става когато *** управлява проЗДи ?Резултатът може да го видите последните 10 години в БГ.Тотален разпад на Държавата и най-вече на Държавността.
64
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
сега стана ясно защо из държавата от две години смърди толкова лошо, ми то, Нинова проветрявала!
63
8
 
11
 
! Отговори
Косю преди 5 години
"Тя е действена, прагматична и говори ясно и рационално."Брях, къде ги видяхте тези качества?? Та тя е точно обратното.
62
15
 
15
 
! Отговори
дядо ставри преди 5 години
Единият е три пъти министър-председател, бил е генсек на МВР и кмет на София. Другата я наричат г-жа лъжа и нищо не е направила освен да кряка в парламента и да спъва работата на правителството.
61
9
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
На 50 години вече е пресъхнала.
60
15
 
10
 
! Отговори
Lud преди 5 години
До Анонимен"ГЕРБ Е ПРАВИЛНАТА ЛИНИЯ"Не съм сигурен, че е правилната, но в момента е единствената линия.
59
9
 
12
 
! Отговори
Курнелия е абсурд преди 5 години
*** очевидно(може би без да иска) помага на Борисов, защото тъкмо когато на него започнат да му се клатят краката и се появява тя и започва да плаши хората, че тя може да стане министър председател. Въпреки, че е очевидно е, че народа (те и в БСП половината не я искат) никога няма да допусне *** да ръководи България. Това се вижда вече два пъти поред на избори.
58
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ изнудват Борисов, използвайки тъмното му минало или да приеме офертата за F-16, или пада от власт!
57
18
 
12
 
! Отговори
аз преди 5 години
Няма място за сравнение между големия признат и приет навсякъде по света Борисов и г-жа ЛЪЖА НИНОВА! С Борисов можем само да се гордеем, че го имаме, а Лъжа Нинова е срам и позор за България!
56
21
 
10
 
! Отговори
Колев преди 5 години
БОРИСОВ СТРОИ,А НИНОВА КРАДЕ И ЛЪЖЕ---ТОВА СЕ ЗНАЕ ОТ ВСИЧКИ! ТАКА, ЧЕ ПРЕЗ ТАЗИ ГОДИНА ЩЕ ИМА ОЩЕ ДВЕ ПОБЕДИ ЗА БОРИСОВ!
55
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
така си е без Миков БСП се срина.
54
20
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойко Борисов е класа, тая зад него е крадливо джубре.
53
5
 
11
 
! Отговори
миковист преди 5 години
При другарят Миков всичко бе ясно със светла бира към светъл социализъм.А сега всичко е объркано.Другарката Нинова споменава няакви водки от които Борисов ни подиграва ,че сме като Колумб.Ами така си е то водката дава 4х4,но изключва навигацията.С Нинова сме до никъде.
52
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цялата биография на Борисов е измислена и разкрасена.Истината е че беше слаб ученик, когото благодарение връзките на баща му, полковник от ДС, приеха в милиционерския развъдник в Симеоново за верни на партията кадри.Там поради сериозната си умствена изостналост го записаха в най-непрестижната специалност Пожарна безопасност.Никога не е работил, това за огъня са измислици.Беше изпратен да разстрелва труци в Исперих по време на Възродителния процес.След това Маргините го взеха за свой шофьор.
51
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** днес ше се включи ли в митинга на електората си? Няколко целувки с *** ще и вдигнат рейтинга :)