"Биг брадър" дебне в СИК – камери снимат броенето на бюлетините!

Социологическите данни – публични и в деня на вота
18
"Биг брадър" дебне в СИК – камери снимат броенето на бюлетините!
Снимка: Булфото, архив

От "Воля" настояват всички изборни секции да бъдат оборудвани с камери, които да заработят в края на изборния ден и да записват, докато не бъдат преброени всички бюлетините и не бъдат отчетени недействителните гласове.

Още по темата

Депутатите на Веселин Марешки са внесли тази поправка между първо и второ четете в Изборния кодекс.

Камерите трябва да снимат и изготвянето на протоколите от Секционните избирателни комисии, опаковането на изборните книжа и материали.

Според депутатите от "Воля" така ще се върне доверието на гласоподавателите в начина на провеждането на изборите, защото ще имат възможност да наблюдават работата на секционните комисии.

От ГЕРБ пък предлагат забраната за оповестяване на резултати от социологически проучвания в деня за размисъл и в изборния ден да отпадне.

В мотивите си депутатите от управляващата партия посочват, че има много сигнали до ЦИК, че забраната се нарушава "под формата на алегорични образи на предмети, животни, населени места и други".

Забраната електронни медии да нямат право да публикуват социологически данни в реално време пораждала и неравнопоставеност между тях и социалните мрежи, които публикуват данните.

От БСП пък искат да се задължи ЦИК да създаде и поддържа публичен регистър на избирателите с възможност за справка по ЕГН. Предвидено е това да стане на базата на списъците с гласувалите на последните парламентарни избори, които се проведоха на 26 март 2017 г. и сверяването им с данните в регистъра на населението.

Срокът според предложението е 31 март 2019, тоест преди евровота на 26 май.


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
СИК е преди 1 месец
Престъпна група занимаваща се с трафик на наркотици,измами,изнудване,рекет кражби на коли,проституция.Основателите и са Маргините,Пашата,Стоил Славов,Маджо,бай Миле и др.Боби е несправедливо набеден като основател,той само е пазел колите.Но за ген.Гоцев е сигурно.
11
3
 
1
 
! Отговори
тонката преди 1 месец
Ако се приеме нагледно другарите ше се запознаят как ще ги смачкаме на изборите за Евро депутати.А пък след 3 години на парламентарните направо жална им майка:):):):)
10
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ха-ха, от "Воля" са много наивни.
Той Цецо направо ги печата бюлетините с всичките резултати наготово.
9
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще направя някоя простотия и ще ме заснемат и след това ще стана известен.
8
2
 
11
 
! Отговори
Хауаня Аминаташака преди 1 месец
Не e важно как си гласувал или кой брои, важно е кой е снимал броенето.
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Очакваме и скрити камери в изборната стаичка с цел да се вижда как се гласува.
6
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Зная, че тиквата е сикаджия, ама чак да прекръсти ЦИК на СИК не ми се вярва.
5
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В България толкова много мразят герберите,че предпоследния път,когато гласувах в България,направиха всичко възможно да ме спрат да не гласувам,защото знаеха,че симпатизирам на ГЕРБ,дори ме следяха и тероризираха,но сега и аз вече не симпатизирам на герберите!Измряха ми половината роднини и живота ми се превърна в ад,заради това,че им симпатизирам,да се махат!
4
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 1

Камерите се слагат с цел да се гледа дали платените са отишли да гласуват или не.
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега ще купят камери за милиони левове и ще дадат още пари за хора които да гледат камерите. Тези избори ще ни излязат скъпи.
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Едните ще произвеждат овчари, другите ще произвеждат чобани. Hакрая със камери и без камери ще ни седнат право на гегите и ще идем да гледаме Олимпийските игри от зимният дворец на Путин
1
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Камера и СРС на всяка бюлетина и до камерите друга камера която да следи дали не се подменят записите от първите камери и тъй до безкрай. Искаме е-бюлетини със чип или няма да гласуваме.