Парламентът бутна ветото на президента за "тайния арест"

Бил по изключение за тежки престъпления и тероризъм
16 яну 2019 16:00,
134
Парламентът бутна ветото на президента за "тайния арест"
Снимка: Булфото, архив

Парламентът преодоля ветото на държавния глава Румен Радев върху промените в Наказателния кодекс.

Със 137 гласа мнозинството отново прие текстовете за т. нар. таен арест, с които се дава възможност за отлагане до 48 часа на уведомяването при задържане на лице, и така бутнаха ветото на президента.

Още по темата
Според вносителите забавянето на уведомяването при арест се въвежда по изключение и ще се прилага, когато става дума за тежки престъпления и тероризъм. Мярката се налага заради европейска директива, която е задължителна за всички страни членки на Европейския съюз.

Президентът обаче видя в промените възможност за ограничаване на права и риск изключението да се превърне в правило.

Президентът подкрепя усилията и мерките в борбата срещу тероризма, организираната престъпност и други форми на усложнена престъпна дейност като уместни и оправдани, но не е съгласен с подхода на законодателя, пише в мотивите за ветото на президента. Още по-тревожна е възможността задържани непълнолетни лица да бъдат в неизвестност за техните родители в срок до 24 часа, аргументира се Румен Радев.

Зад мотивите на държавния глава застанаха само от БСП. По време на дебатите от левицата настояха, че тези поправки ще доведат до репресии.

"Ще подкрепим ветото, защото то е правилно. ГЕРБ няма да натрият носа на президента, а на българските граждани и на тези, които боравят с Наказателния кодекс. Чрез измененията в Наказателния кодекс хората ще усетят репресивния апарат на държавата върху себе си", отсече соцдепутатът Филип Попов.

Шефът на правната комисия Данаил Кирилов пък обвини червените, че са обърнали президентското вето в политическо говорене и плашене на хора. Той настоя и че текстовете не ограничават правото на адвокатска защита, което е защитено от Конституцията.

"За какъв таен арест става въпрос? Някои от колегите продължават да правят тези внушения. Идеята на директивата е да въведе еднакви изисквания за всички страни от ЕС", обърна се към социалистите и Димитър Лазаров от ГЕРБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Новините в Бг медиите са ужасна смесица от битови инциденти, тотална дезинформация за политически и икономически събития и всякаквисхеми за ограбване на простият матриал посредством игри на щастиетоестествено собственост на правилните хора.Но какъвто матриала такова и всичко останало.П. П. Продължавайте да си кУментиратИ. То за друго и без това не ставатИ.
34
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Президентът се бори за нашите права. Да го подкрепим!
33
0
 
23
 
! Отговори
След време преди 5 години
След някой друг месеце тези закони сигурно ще се прилагат върху съчинителите! Супер! Дано дойде по-бързо това време! Та да им конфискуфат и апартаментчетата и др. недвижимости!
32
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Управляващите лъжат та се скъсват от лъжи. Тази година 48 часа, догодина 72 часа и т.н.Създават се условия за безследно изчезване на граждани. Как така държавата ще отвлича хора от улицата, от работното място. Ако човек умре в този отрязък от време полицията го изхвърля в някоя гора и всичко е чисто. Този човек никога не е бил арестуван съгласно НК. А медицинско обслужване полага ли се след тайния арест. Нашите видяха това от вманиачените американци. Всички сме застрашени.
31
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мярката се налага заради европейска директива, която е задължителна за всички страни членки на Европейския съюз.ЛЪЖА!!! Има и европейски директиви че граждани не трябва да плащат за услуга която не желаят но ей го на...Топлофикация...
30
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Диктатура на Тиквотариата !
29
1
 
21
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Фашизъм...
28
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"може да бъдат принудени хора да подписват фалшиви показания"------------------------За 48 часа ще те накарат да признаеш, че си убил Кенеди.
27
0
 
25
 
! Отговори
sante_dog преди 5 години
Колко да е изключителен случай да ти поискат суджук за бащицата и ако не го дадеш да ти спретнат бързо производство и 48 часа маган в МВР-то?сега излезте от София и отидете в малък провинциален град, където кмета е местния феодал от типа на Ценко Чоков и има достатъчно влияние в РУ на МВР (като онова дете дето мн крехко беше и се самонаранило на джипа му и МВР-то прикрива). За 48 часа ще ти спретнат такъв лобут, че ще признаеш и че си причинил черната смърт в Европа...
26
0
 
28
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Е заради това трябва да сме на улицата.ГЕСТАПО е практикувало така.Няма нищо ново всичко е забравено старо
25
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И това не е всичко,юристите са написали протест за цяла поредица от *** закони,нямащи нищо общо с правото и правата на човека!
24
0
 
25
 
! Отговори
малоумие преди 5 години
При смяна на режима,нека този закон се приложи спрямо измислилите то,за да усетят прелестта на техната глупотевина.Нали всеки е невинен,до доказване на противното?Но какво очакваш от юристи рабфаковци.
23
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това го няма никъде по света,никъде!Даже и в тежките диктатури лицата имат право на адвокат,телефонно обаждане на роднина или близък!Хора,юристи,сезирайте ЕК и всякакви организации по правата на човека,това не може да е истина,може да изчезнат безследно хора,може да бъдат принудени хора да подписват фалшиви показания насила.Спрете произвола!
22
2
 
29
 
! Отговори
до Сократис преди 5 години
Как адвоката им е на разположение като никой не е уведомен? Телепатия, пощенски гълъб? Или повтаряме ГЕРБави небивалици?
21
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко ли хора ще изчезнат безследно,след такова арестуване,малтретиране,разпит и показания или подписи,положени под физически и психически натиск?
20
28
 
5
 
! Отговори
Това президент ли е? преди 5 години
По-застрелян президент България не е имала. Застане като истукан и като че ли чете и препрочита устава на армията !Жалко за България пак не случихме с президент...
19
24
 
2
 
! Отговори
Винету преди 5 години
До бананосмукача. Тъ.пак, трябва наистина да се случи да арестуват някой терорист и да уведомят близките му, които също са такива и да се укрият. Тогава ти ли ще обясняваш защо стана така.
18
29
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радев Радиомълчанието превърна президентското "Вето" във "Вендета" !Затова се самоизолира от всички властови институции !
17
3
 
30
 
! Отговори
Бананоберач преди 5 години
Мярката не се налага заради евродиректива, стига глупости! Не може постоянно с това да се оправдават!
16
4
 
36
 
! Отговори
мак преди 5 години
нс работи само за да опонира на Радев, затова съществува. А законът е сталинистки, човекът изчезва, а семейството не знае, какво се случи. Ако обаче арестуват знатното синче или близък на властимащите, ще бъде уведомена цялата рода, със сигурност.