Парламентът бутна ветото на президента за "тайния арест"

Бил по изключение за тежки престъпления и тероризъм
16 яну 2019 16:00,
134
Парламентът бутна ветото на президента за "тайния арест"
Снимка: Булфото, архив

Парламентът преодоля ветото на държавния глава Румен Радев върху промените в Наказателния кодекс.

Със 137 гласа мнозинството отново прие текстовете за т. нар. таен арест, с които се дава възможност за отлагане до 48 часа на уведомяването при задържане на лице, и така бутнаха ветото на президента.

Още по темата
Според вносителите забавянето на уведомяването при арест се въвежда по изключение и ще се прилага, когато става дума за тежки престъпления и тероризъм. Мярката се налага заради европейска директива, която е задължителна за всички страни членки на Европейския съюз.

Президентът обаче видя в промените възможност за ограничаване на права и риск изключението да се превърне в правило.

Президентът подкрепя усилията и мерките в борбата срещу тероризма, организираната престъпност и други форми на усложнена престъпна дейност като уместни и оправдани, но не е съгласен с подхода на законодателя, пише в мотивите за ветото на президента. Още по-тревожна е възможността задържани непълнолетни лица да бъдат в неизвестност за техните родители в срок до 24 часа, аргументира се Румен Радев.

Зад мотивите на държавния глава застанаха само от БСП. По време на дебатите от левицата настояха, че тези поправки ще доведат до репресии.

"Ще подкрепим ветото, защото то е правилно. ГЕРБ няма да натрият носа на президента, а на българските граждани и на тези, които боравят с Наказателния кодекс. Чрез измененията в Наказателния кодекс хората ще усетят репресивния апарат на държавата върху себе си", отсече соцдепутатът Филип Попов.

Шефът на правната комисия Данаил Кирилов пък обвини червените, че са обърнали президентското вето в политическо говорене и плашене на хора. Той настоя и че текстовете не ограничават правото на адвокатска защита, което е защитено от Конституцията.

"За какъв таен арест става въпрос? Някои от колегите продължават да правят тези внушения. Идеята на директивата е да въведе еднакви изисквания за всички страни от ЕС", обърна се към социалистите и Димитър Лазаров от ГЕРБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари