Теменужка Петкова: Нуждаем се от нови атомни централи!

АЕЦ "Белене" ще има само при спазване на пазарните принципи
16 яну 2019 09:35,
59
Теменужка Петкова: Нуждаем се от нови атомни централи!
Снимка: BulFoto

Анализът на Българската академия на науките /БАН/ показва, че има необходимост от нови атомни мощности не само в България, но и в целия регион. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова, съобщава БТА.

Още по темата

По думите й изграждането на проекта АЕЦ "Белене" ще стане само при спазване на изискванията и условията на пазарните принципи - без предоставяне на държавна гаранция, без предоставяне на корпоративна гаранция и без сключване на дългосрочни договори за изкупуване на електрическа енергия.

Министърът на енергетиката добави, че енергийната сигурност е пряко свързана със запасите, които България притежава от лигнитни въглища в Маришкия басейн. Тези запаси ще бъдат достатъчни да се задоволи производството на електрическа енергия от въглища за следващите 60 години.

Очаква се скоро да има решение за безсрочна дерогация на ТЕЦ "Марица-Изток" 2. Купуването на емисии за работата на ТЕЦ "Марица-Изток" 2 е една от важните задачи, които в Министерството на енергетиката са успели да свършат, отбеляза Теменужка Петкова.

Предстои и искането на дерогация за другите централи - съответно двете американски централи и "Брикел", допълва още енергийният министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
10 години им трябваха на ГЕРБ като управляващи в България, за да проумеят, че България не може без АЕЦ Белене. Този факт беше известен още преди 1980 година и затова и започна строежа на АЕЦ Белене.След 40 загубени години, на някои им просвета, на други и още 100 години няма да им стигнат.
27
0
 
24
 
! Отговори
Таню преди 5 години
По-важният въпрос е нуждаем ли се от Теменужки?!?
26
1
 
2
 
! Отговори
Тъп на 179 градуса преди 5 години
Две-три атомни подводници да купят - по цял ден да боботят и да подават ток!
25
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ВъпросОтговарям ти - кака ти теменужка с тая трътка няма никакъв проблем да разбива атома.Гарантирано от герп.
24
1
 
15
 
! Отговори
Жоро лампата преди 5 години
Нуждаете се от нови комисионни,ме от нови централи,не наядохте се ей!!!
23
0
 
20
 
! Отговори
До 18 преди 5 години
Е как да няма пари в държавата ? Дадохме 2 милиарда за стирупор.
22
3
 
21
 
! Отговори
теменужка преди 5 години
Долу прочетох за някъв излишък.Нека хора, които си нямат хал хабер от енергетика да не пишат глупости, просто е смешно:) Сега ли се сети Теменужчето ,че имаме нужда от АЕЦ ?10 години Боко тиквата спираше проекта заради европа, сега ли се сетихте господа ?Нека поясна едно- ТОКА Е БЪДЕЩЕТО , не го ли разбрахте това. говорим за електрически коли, говорим за отказ от дизела, говорим за запаси за още 30-40 г. Къде ни е дългосрочната политика ?2015/6 зимата не помня точно стигнахме производствения пик
21
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кво стана дрънканиците на винету за "гьола Белене" преди няколко години?Що върнахте реакторите на Раша, че и платихте 500 милиона неустойка?Изобщо знаете ли какво искате?
20
1
 
16
 
! Отговори
Сержант преди 5 години
Вашият вожд преди 5 г казваше обратното.
19
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Факт в че в Бг има излишък на ток .Имаме повече мощности от 1988 и по малко население
18
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А защо затворихте блоковете на нашата си АЕЦ? Днес така, утре иначе наобратно, докога?
17
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И сега имаме излишък, а всички коли на ток...леко невероятно звучи, най-простата електричка започва от 70 000 лева!! Не познавам много българи които могат да извадят толкова пари. А иначе АЕЦ държавата не може да построи, няма пари. Ще го строи частник, за него печалбата за нас отработеното гориво и ***...
16
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Теменужка Петкова: Нуждаем се от нови атомни централи, за благото на нашите московски началници.Теменужке, кой строи в света атомни централи? Никой, само вие зависимите от Русия продължавате да ги строите.С тия пари за 2 гигавата атомни мощности, може да построите 8-10 гигавата соларни мощности заедно с нужните гигаватови заводи за съхранение на получената енерги и използването и през тъмната част на денонощието.
15
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А как е кака Гинка?
14
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имаме си вода, вятър, АЕЦ, въглища! Защо политиците ни козируват и изпълняват чуждата воля и чужди интереси да затворят и съсипят българската икономиката? Защото можем да сме независими, а това не е угодно на "европейци и евроатлантици"!!!!
13
0
 
9
 
! Отговори
ее преди 5 години
Яааа, за кво ви е гьол бре ?
12
0
 
20
 
! Отговори
Въпрос преди 5 години
В новите атомни централи Теменужка Петкова ли ще разбива ядрото на атома?
11
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
30 години подред ни увеличават тока минимум по два пъти годишно, начисляват ни някакви измислени такси за зелена енергия, но насреща отново прескъп ток. Къде отидоха тези милиарди откраднати от народа??? Досега ако бяха направени ВЕЦ - ове и ветрогенератори, щяхме да сме с най - ниските цени и да остава електроенергия в излишък, която да се продава на други държави. Ако бяха разположили ветрогенератори само от Сливенска област щяха да осигурят ток за цялата ни държава на минимални цени.
10
0
 
24
 
! Отговори
Българина преди 5 години
Мисля че за 10 годишното си лицемерие предателства и двуличие на изборите трябва да си получат заслуженото.... Г жо Петкова защо България плати неустойка за Белене?!?! Оня *** като искаме предсрочни винаги се оправдава че са излишни 50 млн, а неустойката от 1.2 млрд лева сега май е излишна! Време е някой да направи сметката колко ни струва герб за 10 г поне 50 млр преки и косвени дългосрочни щети което е 1000 пъти повече от 50 млн
9
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След 20 години може и да се нуждаем .Ама сега има излишък и то голям от мощности