Теменужка Петкова: Нуждаем се от нови атомни централи!

АЕЦ "Белене" ще има само при спазване на пазарните принципи
16 яну 2019 09:35,
59
Теменужка Петкова: Нуждаем се от нови атомни централи!
Снимка: BulFoto

Анализът на Българската академия на науките /БАН/ показва, че има необходимост от нови атомни мощности не само в България, но и в целия регион. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова, съобщава БТА.

Още по темата

По думите й изграждането на проекта АЕЦ "Белене" ще стане само при спазване на изискванията и условията на пазарните принципи - без предоставяне на държавна гаранция, без предоставяне на корпоративна гаранция и без сключване на дългосрочни договори за изкупуване на електрическа енергия.

Министърът на енергетиката добави, че енергийната сигурност е пряко свързана със запасите, които България притежава от лигнитни въглища в Маришкия басейн. Тези запаси ще бъдат достатъчни да се задоволи производството на електрическа енергия от въглища за следващите 60 години.

Очаква се скоро да има решение за безсрочна дерогация на ТЕЦ "Марица-Изток" 2. Купуването на емисии за работата на ТЕЦ "Марица-Изток" 2 е една от важните задачи, които в Министерството на енергетиката са успели да свършат, отбеляза Теменужка Петкова.

Предстои и искането на дерогация за другите централи - съответно двете американски централи и "Брикел", допълва още енергийният министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При такива условия и най-добрият самарянин няма да ни построи централа. А и добри самаряни отдавна няма. Така че, централа няма да има, но ще се намери кой да ни продаде ток, само дето няма да е на цени народни.
7
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДуброЮтро!p.s. Отворете първите 4-ри блока на Козлодуй.
6
0
 
18
 
! Отговори
българин преди 5 години
Айде , почна се ! Пак заразтягаха старите локуми , няма край !
5
9
 
23
 
! Отговори
Българина преди 5 години
Дори ц га ните знаят че ток трябва..... Проста ците от герб знаят ли че ако всички коли са на ток енергийните мощности трябва да се удвоят? Оли го френите от герб за 10 не построиха нито една мощност нито газ докараха, а за 40 соц 6 блока безброй вец и тец и втора аец... Всичката им работа е като тол системата, нищоправене в полза на сащ и турция. Децата им да пукнат дано проклети да са
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Мунчоем, ко се пече гола?
3
18
 
8
 
! Отговори
Мунчо преди 5 години
А бе како, не разбра ли че като думне АЕЦ, няма частно, няма държавно - всички страдат.Затова си правете АЕЦ само там където не ви огрява.
2
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега ще купим от американците и една централа за 10 милиарда и нещата ще си дойдат на място.Само дето населението ще се изнесе или измре и няма кой да плаща.Тогава се взима територията от частен съдебен изпълнител.
1
0
 
28
 
! Отговори
Кирил и Методий преди 5 години
това от 20 години се знае, даже и референдум прайхте! уж беше гьол, уж ала-бала... сега нова песен