За F-16: Лобизъм и угаждане! Не, защита на сигурността!

ГЕРБ правили политичеки пирует, "Воля" иска референдум, Сидеров - оферти от Русия
Обновена: 16 яну 2019 17:44 | 16 яну 2019 12:09, Камелия Цветанова
145
За F-16: Лобизъм и угаждане! Не, защита на сигурността!
Снимка: архив "Булфото"

Обвинения в лобизъм, нагаждане, угодничество, предателство на националните интереси белязаха началото на дебата на законотворците, които трябва да одобрят започването на преговори със САЩ за купуването на нови изтребители F-16V Block 70 и да се допуснат "отклонения" от досегашните български изисквания.

Още по темата
Категорична позиция в подкрепа на даването на мандат на кабинета за преговори за сключване на сделката заявиха единствено от ГЕРБ, ДПС и ВМРО.

Според управляващата партия решението трябва да бъде взето, защото е в интерес на националната сигурност.

За ДПС пък става дума не само за купуване на нови самолети за армията ни, ами за защита на сигурността на страната.

"От 30 години ние поддържаме евроатлантическата ориентация на страната и когато става въпрос за националната сигурност популизмът няма място" , отсече лидерът на движението Мустафа Карадайъ.

Той обаче нападна ГЕРБ, че до вчера са имали една позиция, а днес вече смятат, че решението за новите изтребители е стратегическо за националната ни сигурност.

Милен Михов от ВМРО категорично защити нуждата от нова техника за военните пилоти.

"Ако сега не вземем решение за купуването на нов самолет след година и половина пак ще водим този дебат, а и ще изхарчим много пари за поддръжка на старата техника, защото авиацията трябва да лети, след година и половина същите тези държави ще ни предложат същите самолети, но на много по-високи цени, така че сега откровено и честно трябва да кажем тук, че даваме мандат на правителството, което да реши три основни въпроса - този за цената, за сроковете на доставка и за начините на плащане", коментира той.

Според него, след като България е добър партньор в НАТО, трябва да очаква същото и от останалите страни в Алианса.

"Обвиняват ни, че даваме пари за оръжия, а не за социални пенсии и помощи, но историята е доказала, че няма социална държава, ако тя не е силна, силата е богатството, за да сме силни трябва да сме имаме модерна армия", отсече Михов.

За лидера на НФСБ Валери Симеонов, партньор на ВМРО в малката коалиция във властта, нещата стоят по съвсем различен начин.

Той отсече, че неговите депутати ще гласуват категорично против решението.

Според него то по никакъв начин няма да обезпечи суверенитета на българското въздушно пространство.

Освен това се нарушавал парламентаризмът на страната и тя вече се превръщала в нещо доста по-различно от парламентарна република.

"Явно е желанието да се извърши политически пирует и да се прехвърли отговорността към Народното събрание, когато се изопачават първоначалните условия в полза на един от участниците, това е позорно, унизително и срамно", обвини той управляващите.

Симеонов е категоричен, че не трябва да се нарушават определените в първоначалното решение цена и технически параметри на инвестиционното предложение.

"Ако това бъде спазено НФСБ ще подкрепи предложението за преговори със САЩ", уточни все пак той.

Заради тази уговорка червеният Славчо Велков предупреди военния министър Красимир Каракачанов, че е получил политическа оферта за цената за подкрепата на решението.

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки, който отдавна е против придобиването на техника за армията съобщи, че ще поиска да се проведе референдум дали въобще да се купуват нови самолети

"Никой не го еня за интересите на българските граждани, ще инициираме референдум, защото никога и по никакъв начин нямa да подкрепим харченето на български пари", настоя той.

Според него вместо за изтребители милиардите на данъкоплатците трябва да отидат за здравеопазване, образование, пенсии и помощи.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров поиска преговори за нов изтребител да се водят с всички страни, които могат да направят оферта, в това число и с Русия.

Според него руснаците имат чудесна техника и могат да направят добри предложения, така че не трябва да се бяга от тази възможност.

Освен това той иска по време на преговорите в екипа да бъдат включени и депутати – по един представител от всяка парламентарна група.
 
Според Сидеров, ако пък в крайна сметка се стигне до договор със САЩ, американските изтребители трябва да са безплатни.

"Когато се водят преговорите със САЩ да се вземе предвид, че от 2006 г. има безвъзмездно ползване на военни бази у нас, така че ако се стигне до решението да се вземат F-16, те да се дадат безвъзмездно", настоя той.

Позицията на БСП обяви Кристиан Вигенин.

Той коментира, че левицата подкрепя модернизацията на армията, но мнозинството е на прага на провала, защото иска от парламента да вземе решение, с което да подпишат празен чек на правителството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
1
 
8
 
! Отговори
йо преди 5 години
Колко военни пилоти имаме в момента и колко ще бъдат след 5 години. Кой ще лети след4 год. на тези бракми, от кого ще ни пазят ако САЩ ни наложат някоя санкция. Тогава ще имаме куп ламарина за 2 милиарда долара - те това му казваме далавера. Същата ситуация когато ВМРО . гр. Септември в началото на 20-ти век взе пари от Македонски дружини за оръжие и всичко профука.
81
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Борисов през 2017 г.: България е бедна, не може да купува най-скъпите самолети
80
3
 
4
 
! Отговори
спас преди 5 години
До Българина ще вземеш 17бр. миг 35 ама на водни лепенки да си ги лепиш на хладилника
79
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин отиде в Сърбия страните на ЕС няма да видят и една тръба, докато не дадат гарании не Русия, че Брюксел няма да пречи нищо чудно Турски поток да мине през Македония, Сърбия и Турция и да ни заобиколи.
78
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е, обичат се, взеха се ДПС+ГЕРБ= На младоженците ЧЕСТИТО! И зестрата си струваше!
77
1
 
5
 
! Отговори
хаха преди 5 години
По изказванията им,можем да си направим извода за кой да не гласуваме!
76
1
 
3
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Тръмп каза , че трябва вече да си плащате, няма безплатни подаръци, американската индустрия и икономика, трябва да произвежда и да дава работа и заплати на американците, защото 99% от тях живеят на кредити и са зависими, и могат да облекат жълтите жилетки!!!Агент Анди Сандърс!ЦРУ!!!
75
2
 
13
 
! Отговори
чукча преди 5 години
Цената е 2 милиарда ако самолетите ги вземем и скрием в хангарите.Но се предполага че тези неща трябва и да летят.Тук вече цената скача и до над 6 милиарда-писти,обслужване, екипажи,поддръжка на какво ли не...Прекалено скъпо удоволствие за страна с пенсии по 150 лева...
74
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия си пази въздуха и с руски самолети. ко са на половон цена или по-евтини, важното е че ни вършат работа без да си даваме пенсиите и заплатите на САЩ монополи. САЩ самолети само ако ГЕРП вдигнат плоския данък за заплати над 1000 лева до 50 % и орежат депутатските заплати до 1200 лева.
73
3
 
10
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Поне в жест на добра воля, американските войници, които използват българските бази и полигони, да си плащат наема по хотелите и да си купуват минерална вода и екипировка от България!!!???Да , ама не, селяни прости!!!Агент Вал Дивалоу!ЦРУ!!!
72
5
 
12
 
! Отговори
Българина преди 5 години
По груби селски сметки за 1.5 млрд без ддс могат да се вземат веднага не след 6 г , 17 бр миг 35 нови, а не 8 модел 74г! Нищо че антените им били нови! На москвича като му смениш радиото става ли по бърз? А защо не вземем от евро производител? Сделка, закриват 4 бази, връщат злтните концесии, закриват америка срещу България, ПУСКАМЕ ЮЖЕН ПОТОК И БЕЛЕНЕ, ще им дадем 1.5 млрд срещу един самолет за спомен кога е била ДЕМОКРАТИЧНАТА АНГАРИЯ! цената даже е ниска за това което ще последва за България
71
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какън наЦИОНален интерес имаме да дадем 2 млрд на краварите за стари кошници ?
70
12
 
6
 
! Отговори
Ф16 носи преди 5 години
Противокорабни ракети, Грипен не!С Ф16 плановете на *** да ни нападне по море са умрелиЗатова Рушката агентура рИве
69
11
 
2
 
! Отговори
psewdo преди 5 години
До Константинов. И ти ли си от "експертите"? Може би разбираш повече от членовете на комисията и генералите от авиацията, които са си дали мнението за F-16.
68
2
 
17
 
! Отговори
до 67 преди 5 години
Имаше един дето се хвалеше, че спрял всички руски проести и отиде да носи газ от Катар, таз газ от Катар още я няма и там шейха го посрещна по джапанки.
67
4
 
14
 
! Отговори
Василев преди 5 години
За какво става на въпрос???България е окупирана държава , и само и се казва какво трябва да купи и от къде???Правителството се държи така, че то е независимо и само взима решение, защото ако се каже истината, те стават за посмешище от народа???А пък народа живее в илюзорен свят и си мисли, че държавата може да води друга политика, ако се смени правителството, която да не е в интерес на определени монополи, корпорации и банки!!!Съжалявам, ама вие сте селяни прости!!!Агент Дани Кандис!ЦРУ!!!
66
11
 
6
 
! Отговори
изнервен преди 5 години
До 50. А бе нямат ли край глу.паците и манипулаторите в този сайт? Кви 4-5 милиарда ти се привидяха бе, гал.фон червен? Самолетите ще бъдат купени със средства в рамките на вече гласувания за 2019 бюджет. Информирай се по-добре, преди да пишеш щуротии.
65
11
 
4
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До 63Поредната опорка.За червените парите са вече 6млрд.До утре ще набъбнат на 20-30млрд
64
12
 
6
 
! Отговори
Чапаев преди 5 години
Хи-хи, Сайдера предлага да купим руски щайги. А бе, не му спряха рублите на тоя?
63
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Трансатлснтически..............пак вземи провери кой спря Южен Поток и кой продаде старите реактори на Москва.не беше Бойко Борисов.